@article { author = {میرقلنج, مهندس سید علی and رحیمی, دکتر شعبان and برزگر, دکتر محسن and کمالی, دکتر محمد علی}, title = {-}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {60}, number = {1}, pages = {-}, year = {2005}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {}, abstract = {Objective: To compare different omega-3 fatty acid sources for enrichment of egg from economical and qualitative aspects. Design: Completely Randomized Design. Animals: One hundred and eighty Single Comb White Leghorn laying hens, 24 weeks old. Procedure: Ten groups of 18 hens (6 hens/cage) were randomly assigned to each of ten dietary treatments and in completely randomized design, were fed diets containing 2.5 ko3%l, 5 ko3/d and 7.5 ko¾l flax seed, canola seed and fish meal or a wheat- soybean control diet, for 12 weeks. At the end of this period, percentage of linolenic acid (n-3), linoleic acid (n-6), oleic acid (n 9 and some of saturated fatty acids were determined. Statistical Analysis: Analysis of variance of data were performed by SAS software and comparison of the means were done by Duncan’s multiple range test. Results: There were significant difference among groups on linolenic acid, linoleic acid percentage and ratio of linoleic acid (n-6) to linolenic acid (n-3) (PO.05) among treatments on egg production, egg weights, daily feed intake, feed conversion, and quality of eggs (P>O.05). Clinical implications: With note to increasing in linolenic acid amount of egg yolks in the group given 7.5 ko¾l canola seed and because of low cost and abundance of canola seed in Iran, and not to be influenced of performance of laying hens and quality of eggs, 7.5ko3%l canola seed could be recommended. J.Fac. Vet.Med. Univ. Tehran. 60,1: 87-91,2005.}, keywords = {Canola seed,Eggs,Fish meal,Flax seed,Omega-3 fatty acids}, title_fa = {مقایسه منابع مختلف اسیدهای چرب امگا -3 جهت غنی سازی تخم مرغ}, abstract_fa = {هدف: مقایسه منابع مختلف اسیدهای چرب امگا – 3 از نظر اقتصادی و کیفی‘ جهت غنی سازی تخم مرغ طرح: طرح کاملا تصادفی حیوانات: صدوهشتاد قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سفید ساده سن 24 هفتگی. روش: این مرغ ها به طور تصادفی در گروههای 18 تایی (6قطعه در هر قفس) تقسیم و کاملاً تصادفی به مدت 12 هفته با جیره های آزمایشی حاوی 5/2‘ 5/7 درصد دانه کتان‘ دانه کانولا و پودر ماهی همراه با جیره شاهد بر پایه گندم – سویا تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایشی‘ درصد اسیدهای چرب لینولنیک (امگا -3)‘ لینولئیک (امگا-6)‘ اولئیک (امگا-9) و برخی اسیدهای چرب اشباع اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری: تجزیه واریانس داده ها با نرم افزار SAS و مقایسه میانگین داده ها نیز توسط آزمون دانکن انجام شد. نتایج: از نظر درصد اسیدهای چرب لینولنیک‘ لینولئیک و همچنین نسبت لینولئیک (امگا-6) به لینولنیک (امگا-3) در زرده تخم مرغ گروههای مختلف‘ اختلاف معنی داری مشاهده گردید (05/0P}, keywords_fa = {اسیدهای چرب امگا -3,پودر ماهی,تخم مرغ,دانه کانولا,دانه کتان}, url = {https://jvr.ut.ac.ir/article_11958.html}, eprint = {https://jvr.ut.ac.ir/article_11958_918001a14fdd38f486d773c3dbeb2180.pdf} }