@article { author = {آخوندزاده, دکتر افشین and رضویلر, دکتر ودود}, title = {-}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {55}, number = {2}, pages = {-}, year = {2000}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {}, abstract = {The effects of pH (5 to 7.4) , sodium chloride (NaCl, 0.5 to 3%), potassium sorbate (KS, 0.0 to 3%) and temperature (T, 15 to 35°C) on Lag time (Lag) of growth of Salmonella typhimurium in a model broth (Brain Heart Infusion, BHI) were evaluated in a factorial design study. The lag time of growth of S. typhimurium was affected significantly (P < 0.002) by the values of KS, pH , T but not by NaC1, concentration used in this study (p = 0.5). Regression equation was derived relating Lag to KS , NaC1, T and pH. From this model the ‘alues of predicted Lag time of S. typhimurium can be calculated from any combination of KS, NaC1, pH and T within the limits studied (R2 = 0.82).}, keywords = {growth factors,lag time,modeling,Salmonella typhimurium}, title_fa = {مطالعه و مدلسازی مرحله رشد تأخیری سالمونلاتیفی موریم متأثر از عوامل رشد انتخابی}, abstract_fa = {در یک مطالعه چند فاکتوری ، اثرات مقادیر مختلف PH (5 تا 4/7) ، غلظتهای مختلف نمک طعام (5/0 تا 3 درصد) ، سوربات پتاسیم(صفر تا 3/0 درصد) و حرارت نگهداری (15 تا 35 درجه سانتی گراد) بر روی زمان رشد تأخیری (Lagtime) سالمونلاتیفی موریم(Salmonella typhimurium) در محیط مدل برات (Brain Heart Infusion) مورد بررسی وارزیابی قرار گرفت. مدت زمان رشد تأخیری سالمونلاتیفی موریم به طور معنی داری تحت تأثیر مقادیر عوامل رسوبات پتاسیم ، PH و درجه حرارت نگهداری قرار گرفت.(002P}, keywords_fa = {رشد تأخیری,سالمونلاتیفی موریم,فاکتورهای رشد,مدلسازی}, url = {https://jvr.ut.ac.ir/article_16728.html}, eprint = {https://jvr.ut.ac.ir/article_16728_ccaec0c7bf8fd45cea127099ac6fd21d.pdf} }