@article { author = {Babazadeh Aghdam, Ahmad and Ghazi Harsini, Shahab and Daneshyar, Mohsen}, title = {The effect of different levels of L-carnitine on performance, blood parameters and carcass characteristics of broiler chickens fed with high fat diets under heat stress condition}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {70}, number = {3}, pages = {341-348}, year = {2015}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {10.22059/jvr.2015.55279}, abstract = {BACKGROUND: Heat stress declines the performance through physiologic changes of the poultry. OBJECTIVES: This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of L-carnitine on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broiler chickens fed with high fat diets under heat stress. METHODS: Two hundred one-day-old broiler chicks (Ross 308) were used in a completely randomized design by four treatments and five replicates (pen) 10 birds in each replicate. The chickens of experimental treatments were fed with basal diet (control group) and the diets plus the different levels of 100, 200 and 300 mg/kg L-carnitine. The experimental diets were used during the finisher period (day 24 to 42 of age) and under heat stress (32±1ºC as cyclic from 9.00 AM to 5.00 PM). RESULTS: The results showed that the chicks fed with the highest L-carnitine had the higher weight gain during the finisher period as compared to control and the lower L-carnitine fed chicks (p<0.05). Furthermore, the feed conversion ratio of birds fed with the medium and high L-carnitine levels (100 and 300 mg) was lower than that of control birds (p<0.05). In orthogonal contrasts, L-carnitine supplementation caused the improvement in weight gain and feed conversion ratio during both the finisher and whole experimental periods (p<0.05). The consumption of highest L-carnitine decreased the abdominal fat as compared to control (p<0.05). In orthogonal contrasts, L-carnitine consumption caused the higher glucose and lower abdominal fat in comparison to control (p<0.05). CONLUSIONS: Totally, the results of recent experiment show that consumption of 300 mg/kg L-carnitine improves the performance of broiler chickens through the increase in dietary fatty acids and energy.}, keywords = {Abdominal Fat,Broiler Chicken,glucose,l-carnitine,weight gain}, title_fa = {تأثیر سطوح مختلف الکارنیتین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی تغذیه شده با سطوح بالای چربی در شرایط تنش گرمایی}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: تنش گرمایی از طریق تغییرات فیزیولوژیک در بدن باعث کاهش عملکرد در طیور می‌گردد. هدف: این تحقیق به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف ال کارنیتین بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با سطوح بالای چربی در شرایط تنش گرمایی صورت گرفت. روش کار: دویست قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه نژاد رأس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار (پن) به ازای هر تیمار و10 جوجه در هر تکرار استفاده شد. جوجه‌های تیمار‌های آزمایشی با جیره پایه (گروه شاهد) و جیره پایه همراه با سطوح مختلف mg/kg‌100، 200 و 300 ال کارنیتین تغذیه شدند. جیره‌های آزمایشی در دوره پایانی (25-42 روزگی) و در شرایط تنش حرارتی (oC 1±32 به صورت دوره‌ای از 9 صبح تا 5 بعد از ظهر) استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد که جوجه‌های تغذیه شده با بالاترین سطح ال-کارنیتین در دوره ی پایانی افزایش وزن بالاتری در مقایسه با جوجه‌های تیمار شاهد و سطوح پایین تر ال-کارنیتین داشتند (05/0>p). در کل دوره هم، مصرف mg/kg‌300 ال-کارنیتین باعث بالاترین افزایش وزن گردید (05/0>p). بعلاوه ضریب تبدیل خوراک جوجه‌های تغذیه شده با سطوح متوسط و بالای ال-کارنیتین (mg 200 و 300) در دوره پایانی پایین تر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود (05/0>p). همچنین در مقایسات مستقل هم مکمل سازی ال-کارنیتین باعث بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در هر دو دوره پایانی و کل در مقایسه با شاهد شد‌(05/0>p). مصرف بالاترین سطح ال کارنیتین باعث کاهش چربی محوطه ی بطنی در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0>p). مصرف بالاترین سطح ال کارنیتین باعث افزایش گلوکز خون گردید (05/0>p). بعلاوه، در مقایسات مستقل هم مصرف ال-کارنیتین باعث افزایش گلوکز و کاهش چربی حفره بطنی در مقایسه با شاهد گردید (05/0>p). نتیجه گیری نهایی: به طور کلی، نتایج آزمایش اخیر نشان می‌دهد که مصرف mg/kg‌300 ال کارنیتین از طریق افزایش استفاده از اسید‌های چرب و انرژی جیره موجب بهبود عملکرد جوجه‌های تحت تنش گرمایی می‌گردد. }, keywords_fa = {افزایش وزن,ال کارنیتین,جوجه گوشتی,چربی حفره بطنی,گلوکز}, url = {https://jvr.ut.ac.ir/article_55279.html}, eprint = {https://jvr.ut.ac.ir/article_55279_bd9c8e73b5f63bb75b9143e1d56ff87f.pdf} }