@article { author = {Asemi Esfahani, Mahdi and Chaji, Morteza and Eslami, Moosa and Mohammadabadi, Tahereh and Babai, Mehdi}, title = {The effect of anise seed powder (Pimpinella anisum) on performance, nutrient digestibility and infectious microbes of suckling calf intestine}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {71}, number = {1}, pages = {107-115}, year = {2016}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {10.22059/jvr.2016.57407}, abstract = {BACKGROUND: Excessive use of antibiotic growth promoters leaded in the creation of antibiotic-resistant bacteria and by consuming animal products, humans are at risk of receiving their residual. Therefore, instead of using antibiotics as growth promoters, some alternatives must be identified and introduced to animal breeders. Objectives: The purpose of this research was to study the effect of anise seed on performance, digestibility, and infectious microbes in the intestine of suckling calves. Methods: Twenty four female Holstein calves with average weight of39.8±3.8kg from the fourth day after birth to two weeks after weaning were examined in a completely randomized design to evaluate the effects of anise powder on dry matter intake, weight gain, age and weight of weaning, feed conversion ratio, apparent digestibility of dry matter, NDF and ADF, and intestinal infectious and harmful bacteria. The diets were: 1- Control, 2- 0.25% and 3- 0.5% anise/DM of diets. Results: Dry matter intake of calves did not affected by diets (p>0.05). At 70 days old the final weight of calves that consumed diets containing 0.25% and 0.5% of anise was significantly more than control diets. There was no significant difference between diets for the mean of total weight gain in whole period of experiment. The digestibility of NDF and ADF after weaning for diets contain anise was significantly more than control diet (p<0.05). Feed conversion ratio did not affected before weaning, but after weaning significantly improved compared with the control group for diet contain 0.25% and 0.5% anise (p<0.05). The age and weight of weaning were not affected by treatments. The Ammonia and pH of rumen fluid showed increase for anise diets compared with the control group (p>0.05). The adding of anise to the diets resulted in significantly decrease of E.coli of intestine of calves. Conclusions: Therefore, use of anise seed as a medicinal herb additive improved the performance of calves. Also, with the decline of E.coli population had beneficial effect on animal health and the environment. So it may be taking into account as good alternative for antibiotics.}, keywords = {Anise,digestibility,dry matter intake,feed conversion ratio,weight gain}, title_fa = {تأثیر پودر دانه بادیان رومی (Pimpinella anisum) بر عملکرد، هضم مواد مغذی و میکروبهای مضر روده گوسالههای شیرخوار}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: استفاده زیاد از آنتی‌بیوتیک به عنوان محرک رشد سبب ایجاد باکتری‌های مقاوم می‌شود و احتمال انتقال باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها از طریق مصرف محصولات دامی، به انسان نیز وجود دارد. بنابراین باید جایگزین‌هایی را به جای استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد شناسایی و به پرورش‌دهندگان دام معرفی کرد. هدف: هدف آزمایش بررسی تأثیر دانه بادیان رومی بر خصوصیات عملکردی، هضم پذیری و میکروب‌های مضر روده گوساله‌های شیرخوار بود. روش کار: تعداد 24 راس گوساله ماده هلشتاین با میانگین وزن kg 8/3±8/39 از روز چهارم تولد تا دو هفته پس از شیرگیری در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. برای این منظور اثرات پودر بادیان رومی بر ماده خشک مصرفی، افزایش وزن، سن و وزن از شیرگیری، ضریب تبدیل خوراک، قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده‏های خنثی  و اسیدی مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره‌ها شامل: 1)  شاهد، 2) 25/0٪، 3) 5/0٪ بادیان رومی در ماده خشک بودند. نتایج: ماده خشک مصرفی به صورت روزانه ثبت و به صورت هفتگی ارزیابی گردید که در کل هفته‏های دوره پرورش بین جیره‌ها اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (05/0p). برای میانگین افزایش وزن در کل دوره بین جیره‌ها اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی بعد ازشیر گیری در جیره حاوی 25/0 و  5/0٪ بادیان رومی بیشتر از جیره شاهد بود (05/0>p). ضریب تبدیل در زمان قبل از شیرگیری تحت تأثیر جیره‌ها قرار نگرفت (05/0p). سن و وزن از شیر گیری تحت تأثیر جیره‌ها قرار نگرفت (05/0p). در جیره حاوی 25/0 و 5/0٪ بادیان رومی جمعیت ایکولای روده کاهش معنی‌دار را نشان داد (05/0>p). نتیجه‌گیری نهایی: استفاده از دانه بادیان رومی به عنوان یک گیاه دارویی باعث بهبود عملکرد گوساله‌ها شد. از طرفی با کاهش جمعیت ایکولای مدفوع اثر مفیدی بر سلامت دام و محیط نشان داد. لذا شاید بتوان آن را جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک به حساب آورد. }, keywords_fa = {بادیان رومی,قابلیت هضم,ماده خشک مصرفی,ضریب تبدیل,افزایش وزن}, url = {https://jvr.ut.ac.ir/article_57407.html}, eprint = {https://jvr.ut.ac.ir/article_57407_86a8b8170929fb328b16be17367c4c0e.pdf} }