@article { author = {Bahrami Babaheydari, Samad and Keyvanshokooh, Saeed and Dorafshan, Salar and Johari, Seyed Ali}, title = {Effects of triploidization by heat shock treatment on growth performance and amino acids profiles in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {73}, number = {2}, pages = {173-180}, year = {2018}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {10.22059/jvr.2018.132957.2359}, abstract = {BACKGROUND: The induction of triploidy is an effective strategy for the production of sterile fish for aquaculture and has usually been reported to be accompanied by modifications in physiological characteristics. OBJECTIVES: The aim of this study was to assess the effects of triploidy induction on growth performance and amino acid profiles in rainbow trout. METHODS: Eight female (total weight 1600 ± 246 g) and six male (total weight 1393 ± 186 g) four-year-old healthy rainbow trout were used in this study. Triploidy was inducted through the application of heat shock of 28 ºC for 10 min to eggs 10 min post fertilization in an aquarium equipped with a heater. During the 38 days of rearing period, the fish were fed a rainbow trout commercial diet (BioMar, France) 12 times a day at the rate of 7% of their body weight. Fish ploidy level was determined by erythrocyte size measurement. RESULTS: Based on red blood cell analysis, the overall triploidization success level was 87.1%. Growth performance was significantly higher in diploids as compared to triploids (p<0.05). The levels of non essential amino acids increased and the levels of essential amino acids decreased as an effect of triploidy induction. CONCLUSIONS: Triploidy induction in rainbow trout affects growth performance and amino acid profiles in rainbow trout.}, keywords = {Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss),Triploid,Body biochemical composition}, title_fa = {تاثیر القای تریپلوییدی و دستکاری های فیزیکی بر شاخص های رشد و ترکیب اسیدهای آمینه قزلآلایرنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = { زمینه مطالعه: القای تریپلوییدی که از آن برای تولید ماهیان عقیم استفاده میشود در تکثیر و پرورش ماهیان رواج و گسترش زیادی یافته است و میتواند منجر به تغییراتی در ویژگیهای فیزیولوژیک ماهی شود. هدف: تأثیر القاء تریپلوییدی به وسیله شوک دمایی بر شاخصهای رشد و ترکیب اسیدهای آمینه قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss). روشکار: این آزمایش در قالب سه تیمار، شاهد، شاهد فیزیکی و تریپلویید طراحی شد. برای این کار از 8 مولد ماده با میانگین وزن g 246±1600 و 6 مولد نر با میانگین وزن g 186±1393، 4 ساله استفاده گردید. برای القای تریپلوییدی از شوک دمایی استفاده شد. بعد از تخمگشایی و جذب کیسه زرده غذای بیومار معادل 7 ٪ وزن بدن و در 12 نوبت در روز برای تغذیه لاروها به مدت 38 روز مورد استفاده قرار گرفت. تعیین درصد القای تریپلوییدی از طریق تهیه گسترش خونی در پایان صورت گرفت. نتایج: در ماهیان گروه تریپلویید درصد القای تریپلوییدی 1/87 بود. بین سایر شاخصهای رشد و تغذیه بین دو گروه شاهد و تریپلویید اختلاف معنیدار دیده شد (05/0>p). از نظر بازماندگی بین سه گروه اختلاف معنیدار وجود نداشت (05/0
p). بین درصد اسیدهای آمینه در دو گروه شاهد و شاهد فیزیکی اختلاف معنیداری دیده نشد (05/0