@article { author = {Khanbabaie, hooman and Khezri, Mohammad and Bahmani, Hamid Reza and Salehi, Saleh}, title = {The Effect of Storage Time and Container on Physicochemical Parameter of Kurdistan Honey}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {73}, number = {4}, pages = {427-434}, year = {2018}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {10.22059/jvr.2018.220481.2540}, abstract = {BACKGROUND: Honey is an excellent food product with health-giving characteristics. On the other hand, the honey quality can change based on various factors. OBJECTIVES: Physicochemical experiments intend to investigate the honey quality in four geographic directions of Kurdistan province shelf-life and the containers the honey is placed in. METHODS: In this research, totally 96 samples from 4 apiaries in various parts of the province were prepared and maintained in various dishes/containers and various (time) periods at 25.5±3.5 °C. After preparing the samples, some factors including moisture, reducing sugars, sucrose, pH, acidity, the ratio of fructose to glucose, ash, diastase, hydroxyl methyl furfural were evaluated. RESULTS: The result showed the moisture total average, reducing sugars, sucrose, pH, acidity, the ratio of fructose to glucose, and ash were 13.79%, 77.67%, 2.22%, 3.86, and 21.39 of meq/kg, 1.09% and 0.13%, respectively. Qualitative examinations showed, there was the distance in all samples but no HME. With the increase in shelf-life time, metabolites in the ratio of fructose to glucose and acidity increased significantly, but the factors, moisture, pH were reduced significantly (P<0.05). Various containers had no significant impact on physicochemical characteristics of honey. CONCLUSIONS: Generally, one can say that the comparison between the obtained amounts with the current standards, quality of the honey samples were standard and favorable. According to the results of this study, honey can remain at room temperature in different containers for 9 months and maintain anacceptable quality.  }, keywords = {Physicochemical properties,Container,honey,time,storage}, title_fa = {بررسی تاثیر زمان و ظرف بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی عسل های تولیدی استان کردستان}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: عسل یک محصول غذایی فوق‌العاده و دارای خواص درمانی است. از سوی دیگر کیفیت عسل می‌تواند در اثر عوامل مختلف دچار تغییر شود. هدف: هدف از انجام این تحقیق آزمایش‌ خصوصیات فیزیکوشیمیایی عسل تولیدی در چهار جهت جغرافیایی استان کردستان در دوره‌های مختلف نگهداری و ظروف مختلف نگهداری بود. روش کار: در این تحقیق کلاً 96 نمونه عسل از 4 زنبورستان در مناطق مختلف استان تهیه شد و در ظروف مختلف و دوره‌های مختلف زمانی در دمای C°5/3±5/25 نگهداری گردید. پس از آماده‌سازی نمونه‌ها، ویژگی‌های رطوبت، قندهای احیاء کننده، ساکارز، pH، اسیدیته، نسبت فروکتوز به گلوکز، خاکستر، دیاستاز و هیدروکسی‌متیل‌فورفورال مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج: نتایج به‌ دست‌ آمده نشان داد که میانگین کل رطوبت، قندهای احیاء کننده، ساکارز، pH، اسیدیته، نسبت فروکتوز به گلوکز و خاکستر، به ترتیب 79/13% ، 67/77 %، 22/2%، 86/3 ، meq/kg 39/21، 09/1% و 13/0% بود. بررسی کیفی نشان داد دیاستاز در نمونه‌ها وجود داشت ولی هیدرو‌کسی‌متیل‌فورفورال وجود نداشت. با افزایش زمان نگهداری، نسبت فرکتوز به گلوکز و اسیدیته به ‌طور معنی‌داری افزایش یافتند، لیکن رطوبت و pH به‌ طور معنی‌داری کاهش پیدا کردند (05/0>P). ظروف مختلف اثر معنی‌داری بر خواص فیزیک وشیمیایی عسل تولیدی نداشتند. نتیجه‌گیری نهایی: به‌طورکلی می‌توان اعلام نمود که مقایسه مقادیر به‌ دست ‌آمده با استانداردهای موجود نشان داد که کیفیت نمونه‌های عسل مورد بررسی مطلوب و در حد استاندارد بود. همچنین بر اساس نتایج این تحقیق، عسل تولیدی استان را می‌توان به مدت 9 ماه در حد کیفیت قابل ‌قبول در دمای اتاق و ظروف مختلف نگهداری کرد.  }, keywords_fa = {خواص فیزیکوشیمیایی,ظرف,عسل,زمان,نگهداری}, url = {https://jvr.ut.ac.ir/article_69488.html}, eprint = {https://jvr.ut.ac.ir/article_69488_e1d2c931d3b2fd9b214ef0c1dba1f8b3.pdf} }