@article { author = {Abdollahi Arpanahi, Daruosh and Jafaryan, Hojatallah and Soltani, Mehdi and Naderi Samani, Mahsa and Hasanpour Fatahi, Ahmad}, title = {Comparision of Commercial and Indigenous Bacillus (Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis) Effects on Some Immune Responses and Serum Enzymes Activity in Whiteleg Shrimp Post-Larvae (Litopenaeus vannamei)}, journal = {Journal of Veterinary Research}, volume = {74}, number = {1}, pages = {84-92}, year = {2019}, publisher = {The University of Tehran Press}, issn = {2008-2525}, eissn = {2251-6190}, doi = {10.22059/jvr.2017.221169.2543}, abstract = {BACKGROUND: Probiotics have more functional effects on shrimp immunological parameters but there is less information on comparative effects of Commercial and Indigenous probiotics on post-larvae and larval stage of shrimp life. OBJECTIVES: This 60 day study was conducted to determine the effect of probiotic bacterium commercial and allochthonous (Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis) on some of immune parameters and serum enzymes in the whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei). METHODS: Three experimental diets were supplemented with similar concentration of 1.5×106 Cfu/g by bacteria, commercial and allochthonous supplementation. Control (without probiotic supplementation), D1 (commercial probiotic), D2 (commercial+allochthonous probiotic) and D3 (allochthonous probiotic) were used for the experiment. At the end of trial, to evaluate immune parameters, Shrimp hemolymph was collected by syringe into the ventral sinus of L. vannamei, transferred to a tube and allowed to anticoagulant. To investigate serum enzymes level, body shrimp were homogenized and extracts were analyzed biochemically. RESULTS: Total haemocyte count (THC), large granular cells (LGC), semi granular cells (SGC) and hyaline cells (HC) treated with commercial probiotics increased in comparison with control and significant difference was observed (P<0.05). Enzyme alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) were significantly decreased in the experimental groups compared with control (P<0.05). However, post-larvae enzyme alkaline phosphatase was not found to be significantly affected by probiotic supplementation (P>0.05). CONCLUSIONS: The probiotic Bacillus influenced the increase of the immune parameters haemolyph and decreased serum enzymes level and it is appropriate for supplementation in the diet of whiteleg shrimp post-larvae. }, keywords = {Probiotic,serum enzymes,immune parameters,Litopenaeus vannamei}, title_fa = {مقایسهی اثر باسیلوسهای تجاری و بومی (Bacillus subtilis ، Bacillus licheniformis) بر برخی شاخصهای ایمنی و آنزیمهای سرمی بدن لارو میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei)}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: پروبیوتیکها نقش مهمی در ارتقای پاسخهای ایمونولوژیکی میگوها داشته ولی اطلاعات کمی در رابطه با تأثیر مقایسهای پروبیوتیکهای تجاری و بومی بویژه در مراحل لاروی و پست لاروی میگو وجود دارد. هدف: این مطالعه 60 روزه با هدف تعیین تأثیر باکتریهای پروبیوتیکی تجاری و بومی (Bacillus subtilis وBacillus licheniformis) بر برخی از شاخصهای ایمنی و آنزیمهای سرمی میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) صورت پذیرفت. روش کار: سه جیره آزمایشی با غلظت یکسان CFU/g 106×5/1 با باکتریهای تجاری و بومی مکمل سازی شدند. . شاهد (بدون مکمل سازی با پروبیوتیک)، 1D (پروبیوتیک تجاری)، 2D (پروبیوتیک تجاری+ بومی)، 3D (پروبیوتیک بومی) برای آزمایش در نظر گرفته شدند. در پایان دوره آزمایش، همولنف میگوها با استفاده از سرنگ از حفره شکمی گرفته شد و جهت بررسی شاخصهای همولنف به میکروتیوبهای حاوی محلول ضد انعقاد انتقال داده شد و جهت بررسی سظح آنزیمهای سرمی، بدن آنها هموژن و عصاره آن مورد آنالیز بیوشیمیایی قرار گرفت. نتایج: تعداد هموسیت کل، سلولهای دانهدار بزرگ، سلولهای نیمه دانهدار و هیالین در تیمارهایی که از پروبیوتیک تجاری تغذیه کردند در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت و اختلاف معنیداری بین آنها مشاهده گردید (05/0