%0 Journal Article %T بررسی لیستریا مونوسیتوژنس در ماهیان پرورشی تازه، دودی شده و بخهای مورد استفاده جهت نگهداری سرد ماهیان تازه در استانهای تهران و گیلان %J مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) %I دانشگاه تهران %Z 2008-2525 %A آخوندزاده, دکتر افشین %A صالحی, دکتر تقی زهرایی %A میثاقی, دکتر علی %D 2003 %\ 01/21/2003 %V 57 %N 4 %P - %! بررسی لیستریا مونوسیتوژنس در ماهیان پرورشی تازه، دودی شده و بخهای مورد استفاده جهت نگهداری سرد ماهیان تازه در استانهای تهران و گیلان %K لیستریا مونوسیتوژنس %K ماهی پرورشی تازه %K ماهی دودی و یخ %R %X هدف: بررسی میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنس درماهی تازه ، دودی شده و یخهای مورد استفاده جهت نگهداری سرد ماهی تازه طرح: مطالعه اکتشافی نمونه مورد آزمایش : ماهی پرورشی تازه ، ماهی دودی و یخ روش: سیصد ماهی تازه و کامل و 40 ماهی دودی از انواع پرورشی متداول، از بازارهای فروش ماهی و استخرهای پرورش ماهی در استانهای تهران و گیلان جمع آوری شدند. از مجموع 300 ماهی تازه ، 120 ماهی تازه (شامل 40 عدد قزل آلای رنگین کمان از گروه ماهیان سرد آبی ، 40 عدد کپور نقره ای و 40 عدد کپور معمولی از گروه ماهیان گرم آبی ) همراه با 40 عدد کپور نقره ای دودی از سطح فروشگاه های خرده فروشی جمع آوری شدند. 180 ماهی تازه باقیمانده (شامل 60 عدد قزل آلای رنگین کمان ، 120 عدد کپور نقره ای و کپور معمولی) در مدت 6 ماه از سطح استخرهای پرورش ماهی جمع آوری شدند. همچنین 120 نمونه یخ، قبل و 120 نمونه یخ بعد از اضافه نمودن به جعبه های ماهی کهع برای سرد نگهداشتن ماهی تازه استفاده شد. از سطح خرده فروشیها جمع آوری شدند. با به کارگیری دستورالعمل کانادایی اصلاح شده FDA ، مجموع 340 ماهی تازه و دودی (300 ماهی تازه و 40 ماهی دودی) و 240 نمونه یخ برای وجود لیستریا مونوسیتوژنس آزمایش شدند. از آنجا که فلور باکتریایی روده ای ماهی ممکن است وضعیت فلور میکروبی آب را منعکس کند. نمونه ها ی مدفوع از هر 180 ماهی برای وجود لیستریا مونوسیتوژنس ازمایش شدند. تجزیه و تحلیل آماری : آمار توصیفی نتایج: شیوع لیستریا مونوسیتوژنس در سطح خرده فروشیها به ترتیب : 5/12 درضد قزل آلای رنگین کمان، 10 درصد در کپور نقره ای ، 5/17 درضد در کپور معمولی، 5/2 درصد در ماهی دودی ، 5/2 درصد در نمونه های یخ (قبل از اضافه کردن به جعبه ها ی ماهی ) بودند. همچنین شیوع لیستریا مونوسیتوژنس در سطح استخرهای پرورش ماهی به ترتیب : 6/11 درصد در ماهی قزل آلای رنگین کمان و 3/8 درصد در کپور نقره ای و کپور معمولی بود. از 180 نمونه مدفوع ماهی آزمایش شده ، 7 نمونه آلوده به لیستریا مونوسیتوژنس بودند. نتیجه گیری : در پایان با توجه به نتایج به دست آمده در این بررسی عملکردهای بهداشتی در عرضه و نحوه مصرف این محصولات از قبیل تخلیه امعا و احشا و پخت مناسب ، ضروری می باشد. %U https://jvr.ut.ac.ir/article_11886_a635be80d9bc33b02ca415f929040c35.pdf