%0 Journal Article %T مطالعه آناتومیک سم، به منظور دستیابی به الگویی مناسب برای سم چینی در گوسفند %J مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) %I دانشگاه تهران %Z 2008-2525 %A محمدنیا, احمدرضا %A آذرپژوه, سمانه %A بیگی, نسیم %A کریمی, ایرج %A عبدی, آلبرت %A عربی, محمود %D 2007 %\ 06/22/2007 %V 62 %N 2 %P 139-144 %! مطالعه آناتومیک سم، به منظور دستیابی به الگویی مناسب برای سم چینی در گوسفند %K سم %K سم چینی %K کالبد شناسی %K ‌گوسفند %R %X در مطالعه جاری وضعیت کالبد شناختی سم به منظور یافتن دستورالعملی برای سم چینی مبتنی بر اندازه‌های آناتومیک سم گوسفند مورد بررسی قرار گرفته است. اندام حرکتی قدامی و خلفی 15 راس گوسفند ماده با سن بیشتر از 2 سال مورد مطالعه قرار گرفت و پس از ایجاد سهمی اندازه‌های ارتفاع پاشنه، ارتفاع پنجه تاکف، ارتفاع پنجه تا سطح زمین، طول کف، طول پنجه، طول پنجه تا بافت حساس، قطر بافت شاخی در ناحیه پنجه، قطر بافت شاخی در ناحیه پاشنه (سانتیمتر) اندازه‌گیری گردید، همچنین زاویه سم با استفاده از طول پنجه و ارتفاع پنجه اندازه‌گیری شد و همچنین نسبت ارتفاع پنجه به ارتفاع پاشنه نیز اندازه‌گیری گردید. تمامی اطلاعات به شکل توصیفی ارائه گردید و اختلافات بین گروه‌ها با آزمون ‌ tمورد ارزیابی قرار گرفت. ‌اختلاف معنی دار تنها بین زاویه سم در اندام‌های جلویی (1/8 ± 09/55درجه) و عقبی(9/6 ± 43/50درجه) و ارتفاع پاشنه در بین اندامهای جلویی (33/0 ± 0/3سانتیمتر) و عقبی (44/0 ± 36/2سانتیمتر) ثبت گردید. رشد سم در ناحیه دیواره‌ها بیشتر بوده به گونه‌ای که لبه‌ای ایجاد می‌نماید که این لبه در اندام خلفی اندکی بلندتر از اندام قدامی می‌باشد. قطر کف سم در قسمت‌های پنجه و پاشنه به ترتیب 12/0±41/0، 18/0 ± 82/0 سانتیمتر دراندام قدامی و 13/0 ±37/0، 17/0 ± 68/0 سانتیمتر دراندام خلفی ثبت گردید که به شکل معنی داری متفاوت می‌باشد. نسبت ارتفاع پنجه به پاشنه دراندامهای قدامی کمتر از اندامهای خلفی می‌باشد. زاویه سم در این گونه جانوری با الگویی شبیه به گاو ولی بازتر از این حیوان می‌باشد. همچنین لبه‌های دیواره‌های جانبی در کف بیشتر رشد می‌نمایند، الگوی رشد لبه دار درکف سم مشهود می‌باشدکه کاملاً با گاو متفاوت است. طول سم 2/1 سانتیمتر بیشتر از تصویر بافت حساس روی دیواره پشتی سم می‌باشد که فاصله نسبتاً مناسبی برای انجام عمل سم چینی است. ‌ %U https://jvr.ut.ac.ir/article_24093_33ba78c24eeaec059547b05d2bb78cc0.pdf