%0 Journal Article %T مطالعه هیستولوژی و هیستومتری دوازدهه موشهای مصرف کننده آسپارتام %J مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) %I دانشگاه تهران %Z 2008-2525 %A هوشمند عباسی, ریحانه %A طوطیان, زهرا %A شیبانی, محمدتقی %A فاضلی پور, سیمین %A لیمویی, حسین %D 2016 %\ 06/21/2016 %V 71 %N 2 %P 205-210 %! مطالعه هیستولوژی و هیستومتری دوازدهه موشهای مصرف کننده آسپارتام %K آسپارتام %K دوازدهه %K هیستومتری %K موش %R 10.22059/jvr.2016.57918 %X زمینه مطالعه: یکی از مهم ترین شیرین‌کننده‌های مصنوعی آسپارتام است که در موادغذایی مختلف مورد مصرف زیادی دارد. هدف: این مطالعه به منظور ارزیابی تأثیر آسپارتام بر هیستولوژی و هیستومتری دوازدهه انجام گرفت. روش کار: 40 سر موش سوری ماده نژاد Balb/C در سن 21 روزگی انتخاب و وزن اولیه آنها تعیین گردیدند. موش‌های گروه‌های تیمار،آسپارتام را به میزان 400mg/kg، 200mg/kg، 100mg/kgوزن بدن به مدت 6 هفته و موش‌های گروه کنترل فقط آب مقطر دریافت نمودند. در پایان دوره آزمایش، موش‌ها مجدداً وزن‌گیری شدند. سپس از دوازدهه مقاطع بافتی تهیه و به روش H & E رنگ آمیزی گردید. پس از مطالعه بافت‌شناسی، داده‌های هیستومتریک به‌وسیله میکروسکوپ نوری مجهز به نرم‌ا‌فزار Axiovision جمع‌آوری گردید. نتایج: تغییرات وزن بدن در گروه‌های تیمار (400mg/kg، 200mg/kg، 100mg/kg وزن بدن) به ترتیب 18/1±57/5، 89/0± 47/4 و 57/0± 84/5 بود که در مقایسه با گروه کنترل (81/0 38/9) کاهش معنی‌دار نشان داد (05/0>p). مطالعه هیستولوژی نشان داد که در دوز 200mg/kg، میزان تخریب بافتی سلول‌ها و ساختارهای مخاط نسبت به دوزهای 100mg/kg و 400mg/kg وزن بدن بیش‌تر بوده ‌است. در بررسی هیستومتریک، فراوانی کرک‌های دوازدهه، ارتفاع کرک‌های دوازدهه و ضخامت مخاط دوازدهه، تنها در گروهی که آسپارتام را به میزان 200mg/kg وزن بدن مصرف کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل، دارای افزایش معنی‌داری بود (05/0>p). در حالی‌که پهنای کرک‌ها (عرض رأس، بخش میانی و قاعده) در همه گروه‌های تیمار نسبت به گروه کنترل کاهش معنی‌داری را نشان داد (05/0>p). ضخامت عضلات دوازدهه در گروه‌های تیمار نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری نهایی: براساس این مطالعه می‌توان بیان کرد که آسپارتام می‌تواند موجب تغییرات هیستولوژیک و هیستومتریک دوازدهه گردد. %U https://jvr.ut.ac.ir/article_57918_b46fe2c591441c10735bd93c209b33bc.pdf