%0 Journal Article %T مطالعه اثر مکمل روی آلی بر متابولیسم گلوکز و شاخصههای مقاومت به انسولین در اوایل دوره شیرواری میش %J مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) %I دانشگاه تهران %Z 2008-2525 %A هاشمی, میلاد %A عناصری, احسان %A پیرمحمدی, رسول %A عصری رضایی, سیامک %D 2020 %\ 12/21/2020 %V 75 %N 4 %P 475-485 %! مطالعه اثر مکمل روی آلی بر متابولیسم گلوکز و شاخصههای مقاومت به انسولین در اوایل دوره شیرواری میش %K میش %K انسولین %K گلوکز %K شیرواری %K روی %R 10.22059/jvr.2019.286367.2953 %X زمینۀ مطالعه: کاهش حساسیت انسولینی و لیپولیز گسترده در حوالی زایمان از جمله علل معمول وقوع بیماریهای متابولیکی مرتبط با متابولیسم انرژی در میش میباشند. هدف: تحقیق حاضر با هدف مطالعه اثر روی آلی بر متابولیسم گلوکز و شاخصههای مقاومت به انسولین در میشهای اوایل دوره شیرواری طراحی شد. روشکار: 18 راس میش نژاد قزل براساس میزان روی آلی دریافتی به سه گروه؛ CTR (جیره پایه بدون افزودنی روی)، LZn (جیره پایه بعلاوه روی به میزان 30 میلیگرم به ازای ماده خشک خوراک) و HZn (جیره پایه بعلاوه روی به میزان 300 میلیگرم به ازای ماده خشک خوراک) تقسیمبندی شدند. نتایج: نتایج مطالعه حاضر تفاوت معنیداری بین گروههای مورد مطالعه در مقادیر گلوکز، اسیدهای چرب غیراستریفیه، بتاهیدروکسی بوتیرات، کلسترول و تری گلیسرید و نیز عیار انسولین خون میشها نشان نداد. همچنین اثر روی بر نسبت انسولین به گلوکز در بین گروههای آزمایشی غیر معنیدار بود (05/0
p ) در غلظت روی سرم خون میشهای دریافتکننده مکمل ایجاد نمود. مساحت سطح زیر منحنی (AUC60, AUC120) برای گروه کنترل و LZn بیشترین و برای گروه HZn کمترین مقادیر را نشان داد (05/0>p ). نرخ پاکسازی گلوکز در میشهای دریافتکننده مکمل زینک-متیونین نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. زمان لازم برای رسیدن غلظت گلوکز به نصف در میشهای دریافتکننده روی به طور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود (001/0>p ) که نشان دهنده حالت بهبودی حساسیت به انسولین و وضعیت متابولیسم گلوکز است. نتیجهگیری نهایی: یافتههای تحقیق حاضر نشان میدهند که مکمل غذایی زینک-متیونین در بهبود بالانس منفی انرژی و جلوگیری از مقاومت به انسولین در میشهای شیروار پس از زایش مؤثر بوده و این احتمال وجود دارد که پاسخ به انسولین در میشها در کنار استفاده از مکملهای حاوی روی بهبود پیدا کند. %U https://jvr.ut.ac.ir/article_79857_6b332168bff2bb59c36e211f5318f523.pdf