%0 Journal Article %T اثر افزودن سلنیوم آلی بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خون و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی در تراکم‌های مختلف پرورش %J مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) %I دانشگاه تهران %Z 2008-2525 %A مهدیخانی, فرهاد %A مظهری, مژگان %A اسماعیلی پور, امیدعلی %A مختاری, مرتضی %D 2022 %\ 06/22/2022 %V 77 %N 2 %P 79-88 %! اثر افزودن سلنیوم آلی بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خون و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی در تراکم‌های مختلف پرورش %K افت پخت %K تراکم %K جوجه گوشتی %K سلنومتیونین %K گلوتاتیون پراکسیداز %R 10.22059/jvr.2022.343604.3263 %X زمینۀ مطالعه: تراکم گله یکی از مسائل مهم در صنعت پرورش طیور است، که با تولید و رفاه طیور ارتباط دارد.هدف: مطالعه حاضر به منظور بررسی تأثیر استفاده از مکمل آلی سلنیوم بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی در تراکم‌های مختلف پرورش انجام شد.روش‎کار: تعداد 216 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 با دو سطح تراکم ( 7 و 15 جوجه در مترمربع) و دو سطح سلنومتیونین (صفر و 4/0 میلی‎گرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج: خوراک مصرفی و افزایش وزن در کل دوره به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر سطوح تراکم و سلنومتیونین قرار گرفتند (05/0>P). در تراکم 15 قطعه، خوراک مصرفی و افزایش وزن کاهش و ضریب تبدیل خوراک افزایش یافت (05/0>P). افزودن سلنومتیونین، خوراک مصرفی و افزایش وزن را افزایش داد (05/0>P). با افزایش تراکم گله گلوکز خون افزایش یافت (05/0>P). میزان گلوتاتیون پراکسیداز و لنفوسیت خون در تراکم 15 قطعه کاهش و با افزودن 4/0 میلی‌گرم سلنومتیونین افزایش یافت (05/0>P). افزایش تراکم گله سبب افزایش درصد هتروفیل‌ خون و افزودن سلنومتیونین سبب کاهش آن شد (05/0>P). اسیدیته و افت پخت گوشت تحت تأثیر تراکم پرورش قرار نگرفتند. افت خونابه در تراکم 15 قطعه، افزایش و ظرفیت نگهداری آب کاهش یافت. افزودن سلنومتیونین ظرفیت نگهداری آب را افزایش و افت خونابه و افت پخت را کاهش داد (05/0>P).نتیجه­گیری نهایی: درمجموع، با توجه به نتایج مطالعه حاضر، افزایش تراکم گله اثر منفی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی داشت، در حالی‌که استفاده از سلنومتیونین در جیره به میزان 4/0 میلی‌گرم، منجر به بهبود صفات عملکردی، متابولیت‌های خونی و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی شد. %U https://jvr.ut.ac.ir/article_88821_f53a35cbc79bac84bb931386c6ed21b8.pdf