TY - JOUR ID - 11977 TI - مطالعه اثرات بیهوشی اسانس گل میخک هندی بر پارامترهای هماتولوژیک، برخی آنزیمهای خون و آسیب شناسی بافتهای مختلف ماهی کپور معمولی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - سلطانی, دکتر مهدی AU - غفاری, دکتر مصطفی AU - نیا, دکتر پروانه خضرائی AU - بکایی, دکتر سعید AD - Y1 - 2004 PY - 2004 VL - 59 IS - 3 SP - EP - KW - آسیب شناسی KW - آنزیمهای سرمی KW - اسانس گل میخک KW - بیهوشی KW - ماهی کپور معمولی KW - متغییرهای خونی DO - N2 - هدف : اثرات جانبی احتمالی هوشبری اسانس گل میخک با دوزهای ppm100 و 200 بر برخی از فاکتورهای هماتولوژیک، آنزیمهای سرمی و بافتهای کبد، کلیه، طحال، آبشش و مغز ماهی کپور معمولی مورد مطالعه قرار گرفته است. حیوانات: ماهی کپور معمولی. روش : ایجاد بیهوشی با دوزهای ppm100 و 200 در تحت شرایط آب با کیفیت قابل قبول در دمای 2+20 درجه سانتیگراد و بررسی فاکتورهای خونی (سلولی و آنزیمی) و هیستولوژی بافتهای خونساز کبد، آبشش و مغز. تجزیه و تحلیل : نرم‌افزار SX , SPSS آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون استیودنت "t". نتایج : نتایج حاصله نشان داد که اختلاف معنی‌داری در مقادیر فاکتورهای خونی شامل جمعیت لگوسیتی و گلبول قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین، MCH , MCV, MCHC و آنزیمی شامل آلانین ترانس آمیناز (ALT)، آسپارتات ترانس آمینار (AST)، آتلکالاین فسفاتاز (ALP) و لاکتات دی هیدروژناز (LDH) مشاهده نگردید. (1/0 >P> 3/0) همچنین نتایج مطالعه آسیب شناسی نشان داد که بجز مواردی از پرخونی بافت مغز در ماهیان بیهوشی شده با دوزهای ppm100 و 200 بافتهای فوق فاقد ضایعات میکروسکوپیک بودند. نتیجه‌گیری : با عنایت به نتایج فوق الذکر مصرف اساس گل میخک تا ppm200 به عنوان ماده بیهوشی در آبزی پروری بی خطر و قابل توصیه است. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_11977.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_11977_ac4ee61039d6565612384f8c579ca57c.pdf ER -