TY - JOUR ID - 12042 TI - ارزیابی آفلاتوکسین ها و عوامل مولده آنها در نانهای قابل تغذیه در دام JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - رامین, دکتر علیقلی AD - Y1 - 2004 PY - 2004 VL - 58 IS - 4 SP - EP - KW - آفلاتوکسین M1 KW - اسپرژیلوس فومیگاتوس KW - تیجر KW - فلاوس DO - N2 - هدف: 1- بررسی مقایسه ای آلودگی نانهای سالم ، نیمه آلوده وکپک زده به آفلاتوکسین و آسپرژیلوس 2- تعیین مقادیر وانواع آفاتوکسین به همراه نوع قارچ مولده 3- شمارش کلنی های قارچی نانهای فاقد و حاوی آفلاتوکسین و 4- تعیین رابطه احتمالی بین آفلاتوکسین آسپرژیلوس و شمارش کلنی قارچی طرح: بررسی مشاهده این تعیین مقادیر و انواع آفلاتوکسین به همراه عوامل مولده آنها در نانهای قابل تغذیه در دام. روش: دویست و بیست و دونمونه نان قابل تغذیه در دام در سالهای 81-1380 در ارومیه تهیه گردیدند. تعداد نانهای سالم، نیمه آلوده و کپک زده تهیه شده از محلهای جمع آوری نان به ترتیب 56،54 و 112 نمونه بوده است. آفلاتوکسین های G1,B1,B2 و G2 به روش کروماتوگرافی با لایه نازک تعیین گردید. برای جداسازی آسپرژیلوس، نانها در محیط سابورودکستروز آگار کشت شدند وکلنی قارچی نیز با روش رقت و کشت شمارش گردیدند. نتایج: 42 نمونه (1/18 درصد) دارای دو نوع آفلاتوکسین یک مورد سه (5/0 درصد) ومورد دیگر چهار نوع آفلاتوکسین (5/0 درصد) داشتند. تعداد و درصد آفلاتوکسین های G1,B1,B2 و G2 به ترتیب 16 (6/36 درصد) ، 18 (8/42 درصد) 7 (6/16 درصد) و 10 (24 درصد) مورد بوده است. مقادیر آفلاتوکسین در 10 مورد (5/4 درصد) بالای ppm 20 در 8 مورد (6/3 درصد) بین ppm 19-10 و 24 مورد (8/10 درصد) کمتر از ppm10 آفلاتوکسین داشتند . درصد آلودگی نانهای سالم ،نیمه آلوده و کپک زده به آفلاتوکسین به ترتیب 5/5 درصد، 9/10 درصد و 4/32 درصد بودند که اختلاف بین آنها معنی دار (05/0>P) بوده است. نتایج کشت قارچی نشانگر آلودگی حدود 1/94 درصد (85/80 ) نانها به آسپرژیلوس نیجر ، آسپرژیلوس فومیگاتوس و آسپرژیلوس فلاوس بوده که 50 مورد آسپرژیلوس نیجر، فومیگاتوس ، 56 مورد آسپرژیلوس نیجر و 2 مورد آسپرژیلوس فلاووس بوده است. تعداد نانهای حاوی یک نوع آسپرژیلوس 53 مورد (35/62 درصد) ، 2 نوع آسپرژیلوس 26 مورد (18/31 درصد) و سه نوع آسپرژیلوس یک مورد گزارش می گردد. همچنین از 80 نمونه کشت مثبت 5 مورد مربوط به هر کدام از نانهای سالم ونیمه آلوده و 70 مورد نانهای کپک زده بوده است. از 85 نمونه نان کشت شده 43 مورد فاقد آفلاتوکسین و 42 مورد دارای آفلاتوکسین بوده که 38 مورد توام با آفلاتوکسین ، آسپرژیلوس ، فاقد آفلاتوکسین بودند. دامنه کلنی قارچی تا 450000 کلنی در گرم نان متغییر بوده است. آنالیز آماری همبستگی بین آفلاتوکسین وشمار ش کلنی (01/0>P) آفلاتوکسین و آسپرژیلوس نیجر (01/0>P) آفلاتوکسین و آسپرژیلوس فومیگاتوس (05/0>P) شمارش کلنی و آفلاتوکسین B1 (01/0>P) شمارش کلنی و آفلاتوکسین G2 (05/0>P) رابطه مثبتی را نشان داد. نتیجه گیری: اولا آفلاتوکسین مترشحه از آسپرژیلوس در نانهای سالم یا کپکزده مصرف شده در تغذیه دام مهم وخطرناک می باشد. آفلاتوکسین B1 با مقادیر بالای ppm 20 درنانهای مذکور از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. آسپرژیلوس در نانهای آلوده می باشند . همچنین رابطه مثبتی بین آفلاتوکسین شمارش کلنی وآسپرژیلوس وجود دارد. سرانجام با تاکید بر اصلاح نانهای کپک زده می توان میزان انتقال آفلاتوکسین به دام و انسان راکاهش داد UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_12042.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_12042_f9a51acd22162e9c8c6ef507358b5334.pdf ER -