TY - JOUR ID - 16363 TI - مدل سازی تأثیرات مجموعه فاکتورهای حرارت ، PH، سوربات پتاسیم ، نمک و زمان نگهداری در احتمال رشد سالمونلا تایفی موریوم در سیستم برات JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - رضویلر, دکتر ودود AU - آخوندزاده, دکتر افشین AD - Y1 - 1999 PY - 1999 VL - 53 IS - 3,4 SP - EP - KW - حرارت KW - سالمونلا KW - سوربات KW - میکروب شناسی پیشگو KW - نمک DO - N2 - تأثیرات PH ( 5، 75/5 ، 5/6 و 4/7 ) ، سوربات پتاسیم ( صف ، 15/0 ، 30/0 درصد ) ، نمک طعام ( 5/0 ، 5/1 ، 3 درصد) ، حرارت ( 15، 25 و 3 درجه سانتیگراد ) ، زمان ( تا 43 روز) و میزان اینوکولوم ( تا 105 ) روی لگاریتم احتمال درصد رشد یک سلول ( LP%) از سلولهای اینوکوله شده سالمونلا درمحیط آبگوشت ( Brain heart infusion broth ) با طرح ریزی فاکتوریل مورد مطالعه قرار گرفت . در شرایط مجموعه فاکتورهای صفر درصد سوربات پتاسیم ، نمک برابر و یا کمتر از 3 درصد ، حرارت برابر و یا بالاتر از 15 درجه سانتیگراد و PH برابر و یا بالاتر از 5 ، رشد اورگانیسم تحت تأثیر قرار نگرفته و حتی 1 تا 7 سلول سالمونلا توانست رشد نماید ( 2 تا 9/1 = LP%) . وقتی که به مجموعه فوق مقدار 15/0 درصد سوربات پتاسیم اضافه گردید، مقادیر PH برابر و یا بالاتر از 5/6 تأثیری در رشداورگانیسم نداشت ولی با کاهش مقدار PH به 75/5 ، تنها در شرایط حرارتی برابر با کمتر از 25 درجه رشد اورگانیسم متوقف گردید (51/1- تا51 /4- = LP%) . با کاهش PH به رقم 5 در مجموعه فاکتورهای فوق ، در شرایط حرارتی برابر یا بالاتر از 15 درجه و سوربات 15/0 درصد رشد تمام سلولهای اینوکوله شده در طول 43 روز نگهداری متوقف گردید ( 51/4- = LP%) . با افزایش مقدار سوربات پتاسیم به 3/0 درصد ، در شرایط PH برابر یا بالاتر از 5/6 و حرارت برابر بالاتر از 15 درجه ، رشد اورگانیسم تحت تأثیر قرار نگرفت بجز در شرایط حرارتی 15 درجه و نمک 3 درصد که رشد اورگانیسم به شدت کاهش پیدا نمود ( 51/3- = LP%) . در حالیکه با کاهش PH به رقم 75/5 وحرارت برابر51/1- یا بالاتر از 15 درجه ، دامنه رشد اورگانیسم به LP% برابر با 51/1- تا 51/4- کاهش پیدا نمود . در PH برابر با 5 و حرارت برابر یا بالاتر از 15 درجه و غلظت نمک برابر یا کمتر از 3 درصد نمک و 3/0 درصد سوربات پتاسیم ، رشد اورگانیسم در سول 43 روز به کلی متوقف گردید . به طور کلی مقدار LP% سالمونلا به طور معنی داری ( 003/0 < P ) به وسیله فاکتورهای PH ، حرارت ، سوربات پتاسیم و زمان نگهداری تحت تأثیر قرار گرفت ولی غلظت نمک به کار برده شده در این مطالعه تأثیر معنی داری در مقدار LP% اورگانیسم نداشت . با استفاده از این مدل تعداد سلولهای مورد نیاز برای شروع به رشد در دامنه مقادیر فاکتورهای مطالع شده ، قابل محاسبه می باشد . UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_16363.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_16363_1fb328b19aa17610e6d3ffa8f82606c6.pdf ER -