TY - JOUR ID - 18652 TI - تاثیر مصرف خوراکی موننسین در هفته‌های پیرامون زایمان گاو هلشتاین بر ‌حجم، فاکتورهای اقتصادی و عدد یدی چربی شیر JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - شکرفروش, سید شهرام AU - فانی, مهدی محبی AU - نظیفی, سعید AU - نیکبخت, مجید AU - مقیمی, ندا AD - Y1 - 2007 PY - 2007 VL - 62 IS - 2 SP - EP - KW - ‌موننسین KW - گاو KW - شیر KW - پروتئین KW - چربی KW - عدد یدی. DO - N2 - ‌چکیده هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر مصرف موننسین بر فاکتورهای اقتصادی شیر(درصد پروتئین و درصد چربی) و میزان اسیدهای چرب غیر اشباع چربی شیر در هفته‌های نخست شیردهی در سیزده راCس گاو هولشتاین بالغ از سه هفته پیش از زایمان بود. گاوها بر اساس تعداد زایش به دو بلوک تصادفی شاهد و تیمارتقسیم شدند. جیره» گاوهای هر دو گروه مشابه بود. به جیره» گروه آزمایش، به ازاء هر راCس گاو، موننسین به میزان mg/day340 در طی سه هفته» آخر آبستنی، mg/day480 - 160 در طی 14 روز نخست شیردهی و mg/day350 در روز در روزهای 15 تا 35 بعد از زایمان اضافه شد. نمونه» شیر در روزهای 15، 25، 35 و 45 پس از زایش اخذ و درصد پروتئین، درصد چربی و عدد یدی چربی شیر اندازه‌گیری شد. حجم شیر در سه ماه اول شیردهی و حجم استاندارد شیر تولیدی تا آخر دوره شیردهی اندازه‌گیری شد. داده‌های بدست آمده با استفاده از نرم آفزار آماری SPSS ‌و آزمونهای آماری repeated measures ANOVA و Independent t -test ‌تجزیه و تحلیل شدند. تفاوت معنی‌داری در میانگین تولید شیر در ماه‌های اول، دوم و سوم شیردهی و تولید استاندارد شیر در طول دوره» شیردهی در گروه‌های شاهد و تیمار دیده نشد(01/0p>‌.) روند عادی کاهش پروتئین وچربی شیر در هفته‌های پس از زایمان در هر دوگروه دیده شد. در گروه تیمار روند کاهش پروتئین کندتر بود. میزان پروتئین شیر در گروه‌های شاهد و تیمار در نمونه‌گیری‌های متوالی تفاوت معنی‌داری نداشت(01/0p>‌.) در گروه تیمار میزان چربی شیر از روز 25 شیردهی به بعد رو به افزایش گذاشت به طوری که در روز 45 پس از زایمان میزان آن در گروه تیمار به طور معنی‌داری بیشتر از گروه شاهد بود. عدد یدی چربی شیر در گروه تیمار پیوسته بالاتر از گروه شاهد بود ولی این تفاوت معنی‌دار نبود. ‌تحقیق حاضر نشان داد مصرف موننسین در دوره» انتقالی تأثیر سویی بر حجم شیر، میزان پروتئین، چربی و کیفیت چربی آن ندارد. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_18652.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_18652_f3d949949dd8ec78870abcf34a805bcb.pdf ER -