TY - JOUR ID - 20956 TI - تاثیر باقی ماندن تخمک‌های رها شده از تخمدان در محوطه شکمی بر کیفیت و تغییرات بافتی تخم ماهی آزاد دریای خزر ‌(Salmo trutta caspius)‌ JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - بحر کاظمی, معصومه AU - متین فر, عباس AU - سلطانی, مهدی AU - ابطحی, بهروز AU - پوستی, ابرج AD - Y1 - 2010 PY - 2010 VL - 65 IS - 2 SP - EP - KW - اوولاسیون KW - ‌تخمک KW - فوق رسیدگی KW - ماهی آزاد دریای خزر. DO - N2 - به منظور تعیین بهترین زمان تخم کشی پس از اوولاسیون و فوق رسیدگی تخمک در ماهی آزاد دریای خزر، تخمک ها به مدت 40 روز پس از اوولاسیون در دمای 6/0±7 درجه سانتیگراد در حفره شکمی مولدین باقی ماندند. نمونه برداری از تخمک ها با فواصل 10 روزه و در 4 مرحله انجام شد و تخمک ها با مخلوط اسپرم مولدین نر لقاح داده شدند. نتایج حاصله نشان داد که میزان چشم زدگی از 28/6± 65/90 درصد در تخمک تازه اووله شده(10-0 روز پس از اوولاسیون) به 34/1 ± 67/0 درصد تخمک فوق رسیده(40-30 روز پس از اوولاسیون ) کاهش یافت. همچنین میزان تفریخ از 82/6 ±33/86 درصد تخمک تازه او وله شده به 98%± 49% درصد در تخمک فوق رسیده کاهش یافت. به هر حال میزان ناهنجاری لاروی تا 30 روز پس از اوولاسیون ثابت بود. مطالعه بافت شناسی تخمک تازه اووله شده نشان دادکه زرده داری بافت ناهمگن بوده و قطر فضای پری وتیلین تفاوت چندانی نداشت. در حالت فوق رسیدگی، زرده ناهمگن شده در حالی که تغییر در قطر کوریون حاصل نشد. همچنین قطر فضای پری وتیلین در نقاط مختلف متفاوت بود. به علاوه در طول دوره فوق رسیدگی تخمک تغییری در وضعیت سوراخ میکرو پیل ایجاد نشد. این مطالعه نشان داد که بهترین زمان تخم کشی از مولدین ماهی آزاد دریای خزر در دمای 6/0 ± 7 درجه سانتیگراد تا 10 روز پس از اوولاسیون بود. اگرچه فوق رسیدگی سبب ایجاد تغییراتی از نظر بافت شناسی در تخمک گردید اما بر روی میکروپیل بی تأثیر بود. ‌ ‌ UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_20956.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_20956_f01cd6dda80b86e469a5ed524f91ac2e.pdf ER -