TY - JOUR ID - 23371 TI - اثر اسانس گیاه سیر بر شاخصه‌های هماتولوژیک فیل‌ماهیان جوان پرورشی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - علیزاده دوغیکلائی, ابراهیم AU - علیزاده دوغیکلایی, ابراهیم AU - ابراهیمی, عیسی AU - زارع, پرویز AD - گروه شیلات،دانشکده منابع طبیعی دانشگاه زابل AD - گروه شیلات،دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 66 IS - 3 SP - 209 EP - 216 KW - اسانس سیر KW - سیستم ایمنی KW - شاخص‌های خونی KW - فیل‌ماهی KW - ماده محرک سیستم ایمنی DO - N2 - فیل ماهی یکی از با ارزش ترین گونه‌های ماهیان خاویاری است که تلاش‌های زیادی جهت تکثیر مصنوعی، پرورش و نیز بازسازی ذخایر این گونه صورت گرفته است. هدف این مطالعه بررسی اثر اسانس سیر به عنوان یک ماده محرک سیستم ایمنی، بر شاخص‌های هماتولوژی و ایمنی سلولی در فیل مـاهیـان جـوان پرورشی است. تیمار‌های آزمایش بر اساس شش جیره غذایی شامل: یک جیره فاقد اسانس سیر و آنتی‌بیوتیک، یک جیره حاوی mg/kg30 آنتی‌بیوتیک اکسی‌تتراسایکلین و چهار جیره با مقادیر مختلف g/kg 05/0، 10/0، 15/0، 20/0 اسانس سیر تهیه شد. بچه فیل ماهیان پرورشی با میانگین وزنی2±24 گرم، به مدت 56 روز با جیره‌های غذایی تغذیه و در انتهای دوره آزمایش، شاخص‌های خونی اندازه‌گیری شد. شاخص‌های زمان انعقاد خون و میانگین هموگلوبین در هر گلبول قرمز ‌(MCH)‌ روندی افزایشی در تیمار‌های حاوی اسانس سیر نشان داد. تعداد لنفوسیت‌ها در جیره‌های حاوی g/kg05/0، g/kg10/0 و g/kg 15/0 اسانس سیر، به طور معنی‌داری بیشتر از تیمارهای شاهد و حاوی آنتی‌بیوتیک و تعداد نوتروفیل خون در تیمارهای حاوی g/kg15/0 و g/kg20/0 اسانس سیر به طور معنی‌داری کمتر از سایر تیمارها بود. ‌ ‌در مجموع نتایج نشان داد که افزودن اسانس سیر با افزایش زمان انعقاد خون، میزان هموگلوبین گویچه‌های قرمز، افزایش تعداد لنفوسیت‌ها و نوتروفیل‌ها و کاهش تعداد ائوزینوفیل‌ها، تاثیر معنی‌داری بر ارتقاء سیستم ایمنی و وضعیت فیزیولوژیک بدن فیل ماهیان در مقایسه با جیره شاهد و جیره حاوی آنتی‌بیوتیک داشته و می‌تواند جایگزین مناسبی برای آنتی‌بیوتیک اکسی‌تتراسایکلین در جیره غذایی فیل ماهیان جوان پرورشی باشد. ‌‌ ‌ UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_23371.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_23371_ee6f53e84f1b4f825aa11965c8a93492.pdf ER -