TY - JOUR ID - 24131 TI - تأثیر دما بر کیفیت تخمک‌ها، پس از سیال شدن آن‌ها در محوطه» شکمی مولدین ماده قزل‌آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss‌) JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - احمدی, محمدرضا احمدی AU - رفیعی, غلامرضا AU - احمدی, محمدرضا AU - مجازی امیری, باقر AU - ویلکی, امیر سعید AD - گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران AD - معاونت تکثیر و پرورش آبزیان سازمان شیلات ایران Y1 - 2007 PY - 2007 VL - 62 IS - 3 SP - 263 EP - 268 KW - دما KW - سیال شدن تخمک KW - قزل‌آلای رنگین‌کمان KW - کیفیت تخمک KW - محوطه» شکمی DO - N2 - در این مطالعه اثر دما بر مدت زمان حفظ کیفیت تخمک‌ها، پس از سیال شدن آنها در‌ ‌محوطه» شکمی مولدین ماده» قزل‌آلای رنگین‌کمان مورد سنجش قرار گرفت، تا بدین وسیله زمان مناسب جهت تخم‌کشی از مولدین ماده مشخص گردد. سنجش کیفیت تخمک‌ها از طریق اندازه‌گیری میزان چشم‌زدگی و تخم‌گشایی صورت گرفت. با توجه به مناسب‌ترین دامنه» دمایی گزارش شده برای زندگی مولدین ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در فصل تکثیر(10-3درجه سانتیگراد)مطالعه در دو دمای ‌ C°5/0 ±2 و ‌ C°5/0 ±8 انجام شد. در هر یک از دماهای مورد مطالعه از 15 عدد مولد ماده» قزل‌آلای رنگین‌کمان که به عنوان 15 تکرار آزمایشی در نظر گرفته شدند، در پنج نوبت با فواصل زمانی یک هفته تخم‌کشی صورت گرفت. نتایج نشان داد که دما به میزان زیادی بر زمان مناسب تخم‌کشی از مولدین ماده تأثیر گذار است. هنگامی که دما از ‌ 2درجه سانتیگراد به 8درجه سانتیگراد افزایش یافت، حداکثر میزان چشم‌زدگی و تخم‌گشایی از هفته» دوم به هفته» اول پس از سیال شدن تخمک‌ها انتقال پیدا کرد و سپس روند کاهش کیفیت تخمک‌ها در هر دو دما مشاهده گردید. همچنین میزان چشم‌زدگی از رقم 83 درصد برای هفته» پنجم در دمای 2درجه سانتیگراد به رقم 6/3درصد در دمای‌8درجه سانتیگراد کاهش یافت. در مورد میزان تخم‌گشایی نیز چنین روندی مشاهده شد.کاهش مدت زمان مناسب جهت تخم‌کشی از بیش از یک ماه پس از سیال شدن تخمک‌ها در دمای 2درجه سانتیگراد به دو هفته پس از آن در دمای 8درجه سانتیگراد نقش دما را در حفظ کیفیت تخمک‌ها به خوبی نشان داده و تأیید می‌نماید که در دامنه» دمایی مناسب برای تولید‌مثل ماهی با افزایش دمای آب دوره» مناسب جهت تخم‌کشی از مولدین کوتاهتر می‌گردد.طول این دوره» مناسب در دمای ‌2درجه سانتیگراد حداقل 21 روز و در دمای 8درجه سانتیگراد، 14 روز پس از سیال شدن تخمک‌ها ارزیابی گردید. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_24131.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_24131_312baf805e9373e4619591fcc460c681.pdf ER -