TY - JOUR ID - 24258 TI - مطالعه آسیب شناسی نئواکینورنکوس(1919)Neoechinorhynchus sp. Van cleave, در دستگاه گوارش سس ماهی ‌(Barbus sp.) JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - یخچالی, محمد AU - حب نقی, رحیم AU - قوامی, مصطفی AD - بخش انگل شناسی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه AD - بخش آسیب شناسی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه AD - بخش خصوصی، استان آذربایجان غربی Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 67 IS - 1 SP - 43 EP - 47 KW - آکانتوسفالا KW - ایران KW - روده KW - زرینه رود DO - 10.22059/jvr.2012.24258 N2 - زمینه مطالعه: تمامی کرم های متعلق به شاخه آکانتوسفالا دارای زندگی انگلی اجباری هستند و از دستگاه گوارش میزبان از جمله ماهی‌ها از سراسر دنیا و ماهی‌های ایران گزارش شده‌اند. هدف: این مطالعه برای بررسی فراوانی و آسیب شناسی آکانتوسفال نئواکینورنکوس‌ ‌در دستگاه گوارش سس ماهی انجام شد. روش کار: به این منظور در یک دوره یک ساله 89 قطعه سس ماهی (باربوس‌(‌ از رودخانه زرینه رود صید گردید. پس از کالبد گشایی ماهی‌ها، لوله گوارش خارج شد و روده از نظر آلودگی کرمی‌مطالعه گردید. برای تهیه مقاطع بافتی از روده، قطعات کوچکی از بافت روده تهیه شد و در فرمالین 10درصد ثابت گردید. سپس از نمـونـه‌های ثابت شده، مقاطع بافتی به ضخامت 5 میکرون تهیه و به روش هماتوکسلین و ائوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج: فراوانی آلودگی آکانتوسفال نئواکینورنکوس‌ ‌انگل لوله گوارش سس ماهی‌های صید شده 16 درصد بود. در مطالعات آسیب شناسی، پرزهای مخاطی روده آلوده ضخیم بود و در طول خود چین خورده بودند. آنتریت از نوع فیبرینی بود که با هیپرپلازی مخاط در اثر تحریکات مکانیکی مشاهده گردید. در پارین مخاط روده مقاطع عروق مـویـرگـی متسع و حاوی تعداد زیادی گلبول قرمز بودند. در مقطع طولی چین‌های مخاطی علاوه بر پرخونی، تعداد زیادی سلول‌های آماسی شامل ائوزینوفیل، لمفوسیت و نیز ترشحات فیبرینی مشاهده شد.‌ نتیجه گیری نهایی: ‌ابتلا سس ماهی‌های رودخانه زرینه رود به گونه انگلی نئواکینورنکوس و یافته‌های آسیب شناسی آن، از پیش آگهی مناسبی برای آن در شرایط پرورشی استخر نبوده و احتمال بروز آلودگی با خسارات اقتصادی محسوس در استخرهای پرورشی حاشیه رودخانه مطرح می باشد. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_24258.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_24258_f4f757493d71b93a345fa4bc72ee0a71.pdf ER -