TY - JOUR ID - 28507 TI - اثر عصاره دارواش و سیاه دانه بر بقاء فاکتورهای رشد و مقاومت در برابر عفونت با آئروموناس هیدروفیلا در ماهی طلایی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - علیشاهی, مجتبی AU - مصباح, مهرزاد AD - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 67 IS - 3 SP - 285 EP - 290 KW - آئروموناس هیدروفیلا KW - سیاه دانه KW - عصاره گیاه دارواش KW - فاکتورهای رشد KW - ماهی طلایی DO - 10.22059/jvr.2012.28507 N2 - زمینه مطالعه:‌ ‌اخیراً، استفاده از محرک‌های ایمنی و رشد با منشاء گیاهی در آبزی‌پروری در سرتاسر جهان رواج یافته است. هدف: ‌این مطالعه بـه‌منـظـور بـررسی اثر تجویز خوراکی عصاره‌های دو گیاه دارواش ‌(Viscum album)‌ و سیاه‌دانه ‌(Nigella sativa) ‌بر میزان بازماندگی، فاکتورهای رشد و مقاومت در برابر عفونت با آئروموناس هیدروفیلا‌ ‌در ماهی طلایی ‌(Carassius auratus) انجام شد. روش کار:‌ ‌270 قطعه ماهی طلایی به دو گروه ایمن و غیرایمن و هر گروه به سه تیمار دارواش، سیاه‌دانه و کنترل (در سه تکرار) تقسیم شدند. ماهی‌های هر تیمار به مدت 49 روز با خوراک حاوی5/0% عصاره تغذیه شد، گروه کنترل با خوراک فاقد عصاره تغذیه گردید. در انتهای دوره، میزان بازماندگی، فاکتورهای رشد و مقاومت در برابر عفونت با باکتری آئروموناس هیدروفیلا‌ ‌بین تیمارها مقایسه شد. نتایج: درصد تلفات ماهی‌ها در گروه‌های مختلف 33/9 تا 12% بود و تجویز این دو عصاره تاثیری در میزان بازماندگی تیمار‌ها نداشت (05/0‌p>‌.) ضریب تبدیل غذایی و درصد افزایش وزن در تیمار دارواش به‌ترتیب 31/0±56/2 و 05/25±6/131% و در تیمار کنترل به‌ترتیب 37/0±12/3 و 53/4±2/73% بود که در تیمار دارواش افزایش معنی‌داری نشان داد (05/0‌p UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_28507.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_28507_47c73c80f012740679686ee0fac9ef28.pdf ER -