TY - JOUR ID - 29291 TI - مهار رشد و تغییرات مورفولوژیکی پنی سیلیوم سیترینوم در پاسخ به اسانس آویشن شیرازی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - میثاقی, علی AU - میثاقی, علی AU - آخوند زاده بستی, ‌افشین AU - قیصری, حمید رضا AU - خسروی, علیرضا AU - گندمی, حسن AU - ابراهیم نژاد, هادی AD - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذائی‌، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران AD - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذائی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز AD - گروه قارچ شناسی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 67 IS - 4 SP - 307 EP - 312 KW - ‌اسانس آویشن شیرازی KW - پنی سیلیوم سیترینوم‌ KW - تولیداسپور KW - رشد DO - 10.22059/jvr.2012.29291 N2 - زمینه مطالعه: توجه وعلاقه فزاینده به جایگزینی نگهدارنده‌های شیمیایی با انواع طبیعی منجر به انجام مطالعات زیادی بر روی اسانس‌ها وعصاره‌های گیاهی شده است. هدف: هدف از این مطالعه، ارزیابی اثراسانس بر روی رشد، درصد مهار رشد و مورفولوژی پنی سیلیوم سیترینوم‌ ‌می‌باشد. روش کار: در این مطالعه اثر غلظت‌های مختلف اسانس آویش شیرازی روی رشد،اسپورزایی و مر فولوژی کپک‌ ‌پنی سیلیوم سیترینوم‌ مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج: تمام غلظت‌های مورد بررسی دارای اثر معنی‌داری برروی رشد و اسپورزایی پنی سیلیوم سیتر ینوم بودند . میزان MIC و MFC ،ppm400 به دست آمد. در بررسی میکرو سکوپ الکترونی، اسپورزایی شدید گروه کنترل در مقابل اسپورزایی اندک گروه تیمار مشاهده شد. هـم چنیـن در گروه تیمار تغییرات مرفولوژی شامل چین خوردگی و فرو رفتگی سطح و از بین رفتن شفافیت و یکنواختی سطح‌هایف مشاهده شد. نتیجه‌گیری‌نهایی: به طور کلی چنین نتیجه‌گیری می‌شود که اسانس آویشن شیرازی به عنوان یک طعم دهنده طبیعی گیاهی اثر حفاظتی علیه کپک‌ها دارد و می‌تواند برای برخی از مواد غذائی به عنوان نگه دارنده استفاده شود. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_29291.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_29291_1ba5e24885d6a342aea0b5f00b57756f.pdf ER -