TY - JOUR ID - 50984 TI - مطالعه فراوانی و تنوع گونه‌ای ایمریا‌ ‌در مرغداری‌های گوشتی شهرستان همدان JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - محرابی, مسعود AU - یخچالی, محمد AD - دانش آموخته، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه–ایران AD - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه–ایران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 69 IS - 2 SP - 111 EP - 117 KW - مرغ گوشتی KW - بستر KW - ایمریا DO - 10.22059/jvr.2014.50984 N2 - زمینه مطالعه: عفونت های کوکسیدیایی طیور یکی از مهمترین آلودگی‌های طیور پرورشی در دنیا است و موجب بروز تلفات و خسارات اقتصادی قابل توجه در صنعت پرورش طیور می گردد. هدف:‌ ‌در این مطالعه فراوانی و تنوع گونه‌ای ایمریا‌ ‌در بستر مرغداری های طیور گوشتی اطراف شهرستان همدان مورد ارزیابی قرار گرفت. روش کار:16 مزرعه پرورش طیور گوشتی در دوره‌های مختلف پرورشی در حومه شهرستان همدان در سال 1391 انتخاب شدند. اطلاعات مدیریت پرورشی و بهداشتی مزارع تحت مطالعه نیز ثبت گردید. در طول دوره پرورشی، نمونه برداری از بستر دو بار در هفته از دو مزرعه انجام شد. شدت آلودگی بستر به اووسیست‌های کوکسیدیای ایمریا‌ ‌براساس تعیین شاخص تعداد اووسیست در گرم بستر ‌(OPG)‌ و با استفاده از روش کلیتون–لین و مک ماستر انجام شد. تنوع گونه های ایمریای موجود در بستر نیز به تفکیک هر مرغداری و با استفاده از محلول 2% بیکرومات پتاسیم تعیین گردید. نتایج: ‌از مرغداری های تحت مطالعه، بستر 12 مرغداری (75)% آلوده به اووسیست ایمریایی بودند. شدت آلودگی در هـفته سوم و چهارم پرورش در مرغداری های تحت مطالعه به میزان معنی داری بین 2‌10×‌2/2 و 105‌×‌45/1 متفاوت بود. بر اساس یافته های آزمایشگاهی، چهار گونه ایمریا‌ ‌از بستر مرغداری های تحت مطالعه شناسایی شدند. گونه ها به ترتیب شامل  ایمریا تنلا در 11 مرغداری (69)%، ایمریا ماکسیما‌ ‌در10 مرغداری (5/62)%، ایمریا اسرولینا در 8 مرغداری (50)% و ایمریا نکاتریکس‌ ‌در7 مرغداری (44)% بودند. نتیجه‌گیری‌نهایی: شیوع و تنوع گونه های ایمریا‌ ‌در بستر مرغداری های صنعتی طیور گوشتی اطراف شهرستان همدان نشانگرلزوم توجه به ارتقا اصول بهداشتی و مدیریت پرورشی در مرغداری های منطقه بود. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_50984.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_50984_a9605370d11f5bde22c698f3896088d1.pdf ER -