TY - JOUR ID - 51740 TI - اثر مکمل کروم متیونین بر شاخصه‌های هماتولوژی و پارامترهای کیفی گوشت بزغاله JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - امامی, علی AU - گنج خانلو, مهدی AU - زالی, ابوالفضل AU - اکبری افجانی, امیر AU - امینی, منوچهر AD - گروه تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند–ایران AD - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج–ایران AD - گروه تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، زنجان–ایران ‌ ‌ AD - دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران،‌تهران–ایران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 69 IS - 3 SP - 291 EP - 299 KW - کروم متیونین KW - ضریب تبدیل غذایی KW - هماتولوژی KW - بزغاله‌ مهابادی KW - کیفیت گوشت DO - 10.22059/jvr.2014.51740 N2 - ‌‌تحقیقات گذشته نشان داده که عنصرکروم برای رشد و سنتز پروتئین ضروری است. هدف: بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل کروم متیونین بر عملکرد تولید، کیفیت گوشت و شاخصه‌های هماتولوژی بزغاله. روش کار: 32 رأCس بزغاله نر نژاد مهابادی4 تا 5 ماهه و با میانگین وزن اولیه ‌kg‌ 2±22، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار(سطوح مختلف مکمل کرومیم متیونین) مورد استفاده قرار گرفتند. بزغاله‌ها با 4 سطح مکمل کروم شامل: صفر (تیمار شاهد)، (‌(ugCr/kgDM 500، 1000 و 1500 از مکمل کروم کلیت شده با متیونین به صورت انفرادی و به مدت 100 روز تغذیه شدند. بزغاله‌ها هر 21 روز وزن کشی شده و در روز 75 آزمایش به منظور تعیین پارامترهای هماتولوژی خون گیری به عمل آمد. در انتهای آزمایش بزغاله‌ها کشتار و خصوصیات کیفی گوشت عضله راسته با اندازه گیری رنگ، نیروی برش، ترکیب شیمیایی، نگهداری آب و ‌pH‌ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: میانگین ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه تحت تأثیر مکمل کروم قرار نگرفت(05/0>‌p‌)، در حالی که  سطح (‌(ug/kgDM‌1500 کروم بـاعـث بهبود ضریب تبدیل شد(05/0<‌‌p‌.) مکمل کروم باعث افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون شد(05/0<‌p‌)، اما اثری بر دیگر پارامترهای همـاتـولـوژی خـون نـداشـت (05/0>‌p‌.) مکمل کروم تأثیر معنی‌داری بر محتوی خاکستر، رطوبت، چربی، اُفت حاصل از پخت، تولید شیرابه و همچنین‌pH‌ عضله راسته نداشت (05/0>‌p‌.) اگرچه مکمل کروم باعث افزایش شاخص‌های رنگ و محتوی پروتئین عضله راسته شد (05/0<‌p‌.) میزان نیروی برش عضله راسته به طور نسبی تحت تأثیرمکمل کروم کاهش یافت (1/0p<‌.) ‌ نتیجه گیری نهایی:‌ ‌نتایج نشان می‌دهد که استفاده از مکمل کروم متیونین در جیره غذایی بزغاله می‌تواند باعث بهبود عملکرد، کیفیت گوشت و افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون شود. ‌ UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_51740.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_51740_f6a087133dd295ee706940506f3d27d1.pdf ER -