TY - JOUR ID - 53735 TI - مقایسه اثر منابع اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در دوره آماده به زایش بر فعالیت تخمدانی گاوهای شیری هلشتاین JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - هاشمی, صادق AU - گنج خانلو, مهدی AU - دهقان بنادکی, مهدی AU - زالی, ابوالفضل AU - اکبری, امیر AU - امینی, منوچهر AU - پور اکبری, احمد AD - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج-ایران AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه زنجان، زنجان-ایران AD - دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران-ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 70 IS - 2 SP - 171 EP - 179 KW - دوره آماده‌ به زایش KW - اسیدهای چرب KW - عملکرد تخمدانی KW - دانه سویای حرارت داده شده DO - 10.22059/jvr.2015.53735 N2 - زمینه مطالعه: استفاده از منابع مختلف چربی و اثر اسیدهای چرب بر روی عملکرد  تخمدان از موضوعاتی روز مراکز علمی و تحقیقاتی می‌باشد. ‌ ‌هدف: هدف از انجام این آزمایش بررسی تأثیر تغذیه منابع مختلف چربی (از لحاظ پروفایل اسید چرب) در دوره‌ آماده به زایش  بر سنجش جمعیت و اندازه فولیکول‌های تخمدان و فراسنجه‌های خونی مرتبط با وضعیت انرژی بدن در پس از زایش در گاوهای هلشتاین بود. روش کار: بدین منظور 15 رأس گاو شیری هلشتاین انتطار به زایش (حدود 30 روز به زایش) انتخاب و به صورت تصادفی در هریک از 3 تیمارآزمایشی توزیع گشتند که شامل 1) کنترل ( منبع کربو هیدراتی)، 2)  مکمل پودر چربی (محتوی اسیدهای چرب اشباع) و 3)  سویای حرارت داده شده (محتوی اسیدهای چرب غیر اشباع)  بودند. برای بررسی وضعیت متابولیکی گاوها در دوره گذار،  نمونه خون از همه گاو‌ها در روزهای 21-، 14-، 7-، 1، 7، 14، 21 مربوط به زایش گرفته شد همچنین ماده خشک مصرفی و نمره بدنی دام‌ها نیز اندازه‌گیری گردید و برای بررسی عمل‌کرد تخمدانی، گاوها در 2 دوره 10 روزه بعد از زایش مورد اولتراسونوگرافی تخمدان قرار گرفتند. نتایج: تفاوت معنی‌داری در غلظت گلوکز  و کلسترول در بین تیمارها مشاهده گردید. همچنین در دوره اول اولتراسونوگرافی تعداد کلاس‌های فولیکولی بزرگ از لحاظ عددی در گاوهای تغذیه شده با مکمل‌های چربی نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. در دوره دوم نیز تفاوت معنی‌داری بین 3 گروه تیماری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری‌نهایی: با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می‌رسد  اسیدهای چرب غیر اشباع  برای بهبود دادن وضعیت انرژی و نهایتاً عملکرد تخمدان  مزیت بیشتری نسبت به اسید‌های چرب اشباع دارند. ‌  UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_53735.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_53735_809d0478501143ae4512d12bd4f09ace.pdf ER -