TY - JOUR ID - 53747 TI - اثر سطوح مختلف اسانس درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر خصوصیات مورفولوژی روده، جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - غضنفری, شکوفه AU - ادیب مرادی, مسعود AU - رحیمی نیت, فرزانه AD - گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران-ایران AD - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران-ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 70 IS - 2 SP - 195 EP - 202 KW - تیتر آنتی بادی KW - درمنه دشتی KW - جوجه گوشتی KW - لاکتوباسیل KW - ارتفاع پرز DO - 10.22059/jvr.2015.53747 N2 - زمینه مطالعه: اسانس‌ها به عنوان محرک‌های رشد نقش مهمی در بهبود فلور میکروبی و خصوصیات مورفولوژیکی روده و سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی دارند. هدف: هدف از تحقیق حاضر، بررسی سطوح مختلف اسانس درمنه دشتی بر مورفولوژی روده، جمعیت میکروبی سکوم و سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی بود. روش کار: از 200 قطعه جوجه یک روزه سویه رأس (308) در قالب طرح کاملاًً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار به مدت 42 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه)، سطوح مختلف اسانس درمنه دشتی (mg/kg‌100، 200 و 300 + جیره پایه) و mg/kg‌600 آنتی بیوتیک فلاووفسفولیپول + جیره پایه بودند. در 42 روزگی، خصوصیات مورفولوژی و جمعیت میکروبی روده و سیستم ایمنی از طریق اندازه‌گیری وزن بورس و طحال و اندازه‌گیری پادتن تولیدی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: تیمار اسانس درمنه دشتی در سطح mg/kg‌300 و تیمار آنتی بیوتیک بیشترین جمعیت لاکتوباسیل و کمترین جمعیت اشرشیاکلی را در بین تیمارهای آزمایشی داشتند (0001/0>p). تیمارهای اسانس درمنه دشتی و آنتی بیوتیک بیشترین ارتفاع پرز را در بخش دئودنوم نسبت به تیمار شاهد داشتند (01/0>p). ضخامت لایه اپیتلیوم و تعداد سلول‌های گابلت در تیمارهای اسانس درمنه دشتی و آنتی بیوتیک در تمامی بخش‌های روده کوچک کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>p). از نظر عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد. تیمار اسانس درمنه دشتی در سطح mg/kg‌300 دارای بیشترین مقدار تیتر نیوکاسل بود (01/0< p). نتیجه گیری نهایی: افزودن اسانس درمنه دشتی در سطح mg/kg‌300 به جیره غذایی جوجه‌های گوشتی می‌تواند در تثبیت میکروفلورای مفید (لاکتوباسیل) و کاهش باکتری‌های مضر (اشرشیاکلی) سکوم مؤثر باشد.  UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_53747.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_53747_643f724b926b2e6ffbf3442ca15728aa.pdf ER -