TY - JOUR ID - 56458 TI - تغییرات بیان ژنی برخی پروتئینهای متابولیکی فعال در اپیتلیوم شکمبه برههای پرواری تغذیه شده با روغن و موننسین JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - میرزایی الموتی, حمیدرضا AU - مرادی, سعیده AU - رزازیان, آرمان AU - هرکی نژاد, محمدطاهر AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، زنجان- ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 70 IS - 4 SP - 387 EP - 393 KW - موننسین KW - روغن غیر اشباع KW - اسیدوز KW - اپیتلیال شکمبه KW - بیان ژن DO - 10.22059/jvr.2016.56458 N2 - زمینه مطالعه: نشخوارکنندگان تغذیه شده با جیره‌های غلاتی در معرض بروز ناهنجاری‌های گوارشی از جمله اسیدوز هستند که می‌تواند آثار زیان بار اقتصادی بالایی داشته باشد. هدف: مطالعه اثر افزودن موننسین و مخلوط روغن‌های گیاهی و دریایی به جیره‌های غنی از غلات روی بیان ژنی آنزیم‌های درگیر در مسیرهای متابولیک تکثیر و کارکرد سلول‌های اپیتلیالی شکمبه. روش کار:22 رأس بره نر افشاری با میانگین وزنی ( kg8 ± 45) در قالب طرح کاملاً تصادفی با جیره‌ غلاتی حاوی 80 % کنسانتره و 20 % علوفه‌ به مدت 21 روز عادت دهی شدند. پس از دوره عادت پذیری بره‌ها به مدت 8 هفته به 3 جیره آزمایشی شامل:1)جیره غلاتی بدون مواد افزودنی، 2) جیره غلاتی و mg 30 موننسین برای هر بره در روز و 3 ) جیره غلاتی و مخلوط روغن‌های غیر اشباع ( g40 روغن ماهی و g60 روغن آفتابگردان) اختصاص داده شدند. در پایان دوره پرواربندی تمام بره‌ها کشتار شدند و نمونه‌های اپیتلیوم از قسمت شکمی شکمبه برای سنجش تغییرات در بیان mRNA ژنی گرفته شدند و بررسی بیان ژنهای MCT1، MCT4، HMGCS1 و HMGCS2 توسط Real Time PCR؛ انجام شد. نتایج: بیان mRNA ژن‌های درگیر در سنتز پروتئین‌های ناقل اسیدهای چرب فرار (MCT1 و MCT4) در بافت اپیتلیوم بره‌های تغذیه شده با جیره غلاتی و موننسین در مقایسه با شاهد تنظیم افزایشی داشت و در بره‌های تغذیه شده با جیره غلاتی و روغن در مقایسه با شاهد تنظیم کاهشی داشت (P<0.001). اضافه کردن روغن و موننسین به جیره غلاتی به ترتیب سبب افزایش و کاهش بیان mRNA ایزوفرم سیتوزولی آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل کوآنزیم آ سنتاز (HMGCS1) شد(P<0.001). بیان mRNA ایزوفرم میتوکندریایی این آنزیم (HMGCS2) در بافت اپیتلیوم شکمبه بره‌های تغذیه شده با جیره‌های مکمل شده با روغن و موننسین نسبت به شاهد به ترتیب بدون تغییر و افزایش نشان داد(P<0.001). نتیجه‌گیری نهایی: نتایج این پژوهش نشان داد افزودن موننسین و روغن به عنوان ابزاری تغذیه‌ای برای کاهش اسیدوز سبب تغییر در بیان mRNA پروتئین‌های انتقال دهنده اسیدهای چرب فرار و آنزیم‌های محدود کننده در سنتز کلسترول و اجسام کتونی در اپیتلیوم شکمبه شد. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_56458.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_56458_279cc0be29721c23b256f96149f1164d.pdf ER -