TY - JOUR ID - 62599 TI - اثر افزودن خوراکی عصاره پوست انار و آنتی‏اکسیدان تجاری بر عملکرد، گوارشپذیری مواد غذایی، فلور میکروبی و تیترآنتی‏بادی جوجه‏های گوشتی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - رضوانی, محمد رضا AU - رحیمی, شهرام AD - بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - دانش آموخته تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 72 IS - 2 SP - 147 EP - 156 KW - آنتی‌اکسیدان تجاری KW - جوجه‏های گوشتی KW - عصاره پوست انار KW - عملکرد KW - روغن سویا DO - 10.22059/jvr.2017.62599 N2 - زمینه مطالعه: استفاده ازآنتی‏اکسیدان‏های تجاری در جیره‏ جوجه‏های گوشتی دارای چربی به دلیل سرطان‏زا بودن، تورم جگر و تغییر در فعالیت آنزیم‏ها محدود شده است. جایگزین‌های گیاهی دارای خواص آنتی‏اکسیدانی و ضدمیکروبی،با افزایش خوشخوراکی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و بهبود در سیستم ایمنی سبب بهبود عملکرد پرندگان شده‏اند. هدف: بررسی اثر افزودن عصاره پوست انار به جیره‏ دارای روغن سویا بر عملکرد و تیتر آنتی‏بادی جوجه‏های گوشتی و مقایسه‏ عصاره پوست انار با آنتی‏اکسیدان تجاری، هدف این آزمایش بود. روش‌کار: این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با سه عامل عصاره پوست انار، آنتی‏اکسیدان تجاری و روغن سویا بر پایه‏ی طرح کاملاًً تصادفی انجام شد. سیصد و بیست قطعه جوجه گوشتی 11 روزه سویه راس 308 به طور تصادفی به هشت تیمار (دارای چهار تکرار و هر تکرار شامل ده پرنده).اختصاص داده شدند. داده‏ها با رویه‏ GLM نرم افزار SAS واکاوی، و میانگین حداقل مربعات گروه‏ها در سطح معنی‏داری 5 ٪ مقایسه شدند. نتایج: روغن سویا سبب نا مطلوب شدن ضریب تبدیل خوراک در دوره‌ رشد و کل دوره شد و فلور میکروبی مضر دستگاه گوارش را افزایش داد. عصاره پوست انار موجب بهبود افزایش وزن روزانه و خوراک مصرفی در کل دوره شد ولی بر ضریب تبدیل خوراک اثری نداشت. عصاره پوست انار سبب بهبود گوارش پذیری مواد مغذی، فلور میکروبی مفید لاکتوباسیلوس و افزایش تیتر آنتی‏بادی در 39 روزگی شد. آنتی‏اکسیدان تجاری بر افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل خوراک و تیتر آنتی‏بادی اثری نداشت و فلور میکروبی مفید دستگاه گوارش را کاهش داد. نتیجه‌گیری‌نهایی: به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره پوست انار در جیره‌های با و بدون چربی می‏تواند با بهبود خوراک مصرفی روزانه، گوارش پذیری مواد غذایی، فلور میکروبی مفید و سیستم ایمنی، بدون اینکه تأثیر نامطلوبی بر ضریب تبدیل خوراک مصرفی داشته باشد، سبب افزایش وزن روزانه پرنده‌ها شود. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_62599.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_62599_45e681bd01166acbdaf1ff6ca707967a.pdf ER -