TY - JOUR ID - 76536 TI - اثر روغن فرار میخک (Syzygium aromaticum) و اسید‎آسکوربیک بر بازده رشد و ریخت‌شناسی پرزهای روده در بلدرچین ژاپنی به دنبال مصرف فلز سنگین سرب JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - بابااحمدی میلانی, میلاد AU - بهادارن, شهاب AU - خسروی, زهرا AU - فلاح مهرجردی, عزیزالله AU - عسکری, الهه AD - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران AD - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران AD - گروه تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 75 IS - 2 SP - 208 EP - 217 KW - میخک KW - اسیدآسکوربیک KW - سرب KW - ریختشناسی روده KW - بلدرچین ژاپنی DO - 10.22059/jvr.2019.267980.2864 N2 - زمینۀ مطالعه: بسیاری از اثرات منفی فلزات سنگین می‌تواند با رژیم‌های غذایی حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی نظیر ویتامین‌ها و گیاهان دارویی کاهش یابد. هدف: ارزیابی اثر روغن فرار میخک و اسیدآسکوربیک بر بازده رشد، ریخت‌شناسی پرزهای روده در بلدرچین ژاپنی به دنبال مصرف سرب. روش‌کار: تعداد 120 قطعه جوجه بلدرچین یک‌روزه به 4 گروه 10 قطعه‌ای با 3 تکرار تقسیم‌بندی گردید. گروه 1 دریافت‌کننده جیره پایه، گروه‌‌های 2 و 3 به ترتیب دریافت‌کننده جیره پایه + 150 میلی‌گرم بر کیلوگرم و 450 میلی‌گرم بر کیلوگرم روغن فرار میخک، گروه‌ 4 دریافت کننده جیره پایه +  500  پی‌پی‌ام اسید‌آسکوربیک در جیره. به آب آشامیدنی هر چهار گروه در کل دوره آزمایش (35-7 روزگی) 100 پی‌پی‌ام استات سرب اضافه گردید. در سن 21 روزگی از هر گروه، 9 نمونه خون تهیه گردید. در سن 35 روزگی، از سه قسمت روده (دئودنوم، ژژونوم و ایلئوم) جهت بررسی میکروسکوپی پرزهای روده نمونه‌گیری شد. نتایج: گروه‌های میخک 450 و اسیدآسکوربیک‌ به طور معنی‌داری وزن بدنی بالاتری نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0>P). همچنین همه تیمارهای آزمایشی به طور معنی‌داری ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0>P). گروه‌های میخک 450 و ‌اسیدآسکوربیک به طور معنی‌داری اندازه و سطح جذب بیشتری در پرزهای قسمت‌های مختلف روده نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0>P). نتیجه‌گیری نهایی: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که افزودن اسید‌آسکوربیک و روغن فرار میخک به جیره غذایی بلدرچین ژاپنی، سبب کاهش اثرات منفی سرب بر وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی و سطح جذب پرزهای روده می‌شود. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_76536.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_76536_db5980d548b1dc69badbc2fdf1a35f89.pdf ER -