TY - JOUR ID - 78445 TI - بررسی اثرات پوشش نشاسته خوراکی غنی شده با اسانس پونه برمدت زمان نگهداری فیله‌‌ی ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - پیرعلی خیرآبادی, اسماعیل AU - فدایی, مریم AU - فلاح, عزیزالله AU - طاهری میرقائد, علی AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران AD - گروه بهداشت و کنترل کیفی، دانشکده علوم پایه دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران AD - گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 75 IS - 3 SP - 300 EP - 309 KW - قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان KW - بسته بندی فعال KW - آنتی‌‌اکسیدان KW - خواص ضد میکروبی KW - پونه DO - 10.22059/jvr.2019.266480.2854 N2 - زمینۀ مطالعه: امروزه، تمایل به استفاده از بسته بندی مواد غذایی با فعالیت ضد میکروبی با منشا طبیعی افزایش یافته و استفاده از فیلم‌های خوراکی و زیست تخریب پذیر به عنوان جایگزینی مناسب پوشش‌های پلاستیکی غیر قابل تجزیه در نظر گرفته شده است. هدف: در این پژوهش، اثر پوشش‌‌دهی نشاسته گندم با اسانس پونه بر ویژگی‌‌های میکروبی و شیمیایی فیله‌‌ی ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. روش‌کار: برای این منظور تیمار‌‌های مختلف ازترکیب پوشش نشاسته، نشاسته + اسانس1درصد نشاسته + اسانس 2درصد تهیه شد و تغییرات شیمیایی و میکروبی طی فواصل زمانی مشخص (0، 4، 8، 12و16) موردارزیابی قرار گرفت. نتایج: درآزمایش میکروبی انجام شده، طی روزهای مختلف شمارش باکتریایی کل و دیگر باکتری‌‌ها توسط نشاسته و نشاسته + اسانس1 و2 درصد کاهش یافت، همچنین تفاوت بین تیمارکنترل و تیمارهای دیگر معنی‌دار بود (05/0≥p ). بیشترین اثرکاهش PH درتمامی روز‌‌های مورد آزمایش متعلق به تیمارنشاسته + اسانس 1 و 2 درصد بود. میزان PH در روز صفر نگهداری بین تیمار‌‌های مختلف متفاوت نبود. ولی در روز‌‌های چهار، هشت، دورازده و شانزدهم نگهداری بین تیمار کنترل و سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار بود (05/0≥p ). نتایج به دست آمده ازآزمون سنجش میزان اکسیداتیو نشان دادکه در روز شانزدهم نگهداری کمترین میزان TBA مربوط به تیمار پوشش داده شده با نشاسته و اسانس 2 درصد و بیشترین میزان آن مربوط به تیمار کنترل می‌باشد. در واقع استفاده از این پوشش موجب به تعویق انداختن فرآیند اکسیداسیون گردید. نتیجه‌گیری نهایی: از پوشش ترکیبی نشاسته‌‌ی خوراکی و اسانس پونه می‌‌توان به عنوان عامل افزایش‌‌دهنده عمر ماندگاری فیله ماهی قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان استفاده نمود. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_78445.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_78445_f1e804f1db385712ce2f7652c3481668.pdf ER -