TY - JOUR ID - 83163 TI - اثر عصاره اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora) روی مرحله تومونت و ترونت ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس در ماهی زبرا (Danio rerio) JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - رحمتی هولاسو, هومن AU - جوادی موسوی, مهساسادات AU - ابراهیم زاده موسوی, حسینعلی AU - میرزرگر, سید سعید AU - طاهری میرقائد, علی AD - گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 76 IS - 2 SP - 205 EP - 214 KW - آویشن شیرازی KW - بیماری KW - عفونت‌زایی KW - کشندگی KW - مهارکنندگی DO - 10.22059/jvr.2019.283809.2946 N2 - زمینۀ مطالعه: گیاهان دارویی پیشینه طولانی در درمان بیماری‌ها دارند و معمولاً عاری از عوارض جانبی هستند. حذف و از بین بردن سریع ترونت‌ها و تومونت‌ها می‌تواند مانع از بیماریزایی انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس در ماهیان گردد.هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر کشندگی و مهارکنندگی عصاره اتانولی آویشن شیرازی روی هر دو مرحله زندگی آزاد و انگلی ایک بود.روش‎کار: سه شکل محلول از عصاره آویشن شیرازی (80 میلی‌لیتر در لیتر) آماده شد که شامل محلول تازه تهیه شده، محلول نگهداری شده در دمای اتاق به مدت یک ماه و محلول نگهداری شده در یخچال به مدت یک ماه بودند. سپس برای هریک از اشکال محلول‌ها، رقت‌های مختلف تهیه گردید و تومونت‌ها و ترونت‌‌ها در معرض رقت‌های مختلف عصاره قرار گرفتند.نتایج: غلظت 20 میلی‌لیتر عصاره آویشن شیرازی بر لیتر در بازه‌ی زمانی 04/6 تا 37/6 دقیقه و غلظت 10 میلی‌لیتر عصاره بر لیتر در مدت زمان 2/31 تا 4/32 دقیقه می‌تواند تمامی ترونت‌های ایک را نابود کند اما با همین غلظت تنها 11/6-46/3 درصد تومونت‌ها پس از 4 ساعت در معرض‌گذاری از بین رفتند.نتیجه­گیری نهایی: تومونت‌ها نسبت به ترونت‌ها مقاومت بیشتری در برابر ویژگی انگل‌کشی عصاره آویشن شیرازی داشتند. استفاده از این عصاره به طور معنی‌داری سبب کاهش تولید و تکثیر تومونت‌ها و کاهش شدت و شیوع عفونت‌زایی ایک شد. عصاره آویشن شیرازی قادر بود مانع از هجوم انگل ایک به ماهیان سالم شده و به طور مؤثری موجب درمان ماهیان مبتلا گردد. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_83163.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_83163_6831f553ff61a45a50c24b1d93ed404a.pdf ER -