TY - JOUR ID - 91034 TI - مطالعه اثر ضد باکتریایی ترکیب اسانس مرزنجوش (Origanum vulgare) و سرخارگل (Echinaceae purpurea) روی باکتری لاکتوکوکوس گارویه (Lactococcus garvieae) در شرایط آزمایشگاهی JO - مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) JA - JVR LA - fa SN - 2008-2525 AU - زرگر, اشکان AU - اردشیری, مهرداد AU - خسروی, علیرضا AU - طاهری میرقائد, علی AU - اکبرین, حسام الدین AU - احمدپور, مهران AU - حدادی, علی AD - گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 77 IS - 4 SP - 213 EP - 220 KW - اثر ضد باکتریایی KW - اسانس سرخارگل KW - اسانس مرزنجوش KW - لاکتوکوکوس گارویه KW - MIC KW - MBC DO - 10.22059/jvr.2022.276558.2910 N2 - زمینۀ مطالعه: افزایش روزافزون مقاومت‌ باکتریایی در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها به علاوه تجمع آن‌ها در بدن ماهی به دنبال افزایش مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان بیماری‌های باکتریایی، در کنار عوارض جانبی این ترکیبات بر محیط‌زیست و انسان موجب شده ‌است تا در سال‌های اخیر مطالعات متعددی روی جایگزین‌های احتمالی سالم‌تر مانند ترکیبات گیاهی و اثرات مثبت آن‌ها انجام شود.هدف: بررسی اثر ضد باکتریایی ترکیب اسانس مرزنجوش و سرخارگل علیه باکتری لاکتوکوکوس گارویه در شرایط آزمایشگاهی.روش‎کار: رقت‌های متوالی از ترکیب اسانس جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) به روش میکرودایلوشن تهیه گردید. همچنین با استفاده از روش انتشار دیسک حاوی ترکیب اسانس‌ها و نیز آنتی بیوتیک‌ها، قطر هاله عدم رشد باکتری سنجیده شد.نتایج: غلظت 5/12 میلی گرم در میلی لیتر به‌عنوان حداقل غلظت کشندگی، خاصیت کشندگی و غلظت 25/6 به‌عنوان حداقل غلظت مهارکنندگی، خاصیت مهارکنندگی رشد را دارند. از طرفی هرچند باکتری لاکتوکوکوس گارویه مورد مطالعه نسبت به دو آنتی‌بیوتیک انروفلوکساسین 5 میکروگرم و تریمتوپریم سولفومتوکسازول حساس‌تر  بوده (05/0P<) ولی ترکیب اسانس‌های مرزنجوش و سرخارگل علی‌رغم تأثیرات ضعیف‌تر نسبت به دو آنتی‌بیوتیک مذکور نسبت به آنتی‌بیوتیک فلورفنیکل عملکرد بهتری داشت (05/0P<). همچنین نتایج حاصل از اندازه‌گیری هاله عدم رشد باکتری نیز با نتایج حاصل از MIC و MBC مطابقت داشت و حاکی از تأثیر مثبت این ترکیب گیاهی بر باکتری لاکتوکوکوس گارویه بود. به علاوه اثر ضد‌قارچی عصاره اتانولی برگ گل لاله عباسی بر روی گونه‌های آسپرژیلوس فومیگاتوس، فوزاریوم، کاندیدا‌آلبیکنس و کاندیدا کروزه‌ای در کشت روی سابورو دکستروز‌آگار نشان داده شد.نتیجه­گیری نهایی: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان از اثرات مثبت باکتری کشی اسانس‌های مذکور در مقایسه با آنتی بیوتیک‌های تجاری موجود در شرایط آزمایشگاهی داشت. مطالعات بالینی (In vivo) بیشتری در زمینه استفاده از ترکیب اسانس‌های مذکور به جهت مقابله با بیماری لاکتوکوکوزیس مورد نیاز بوده و پیشنهاد می‌شود. UR - https://jvr.ut.ac.ir/article_91034.html L1 - https://jvr.ut.ac.ir/article_91034_b66ea701be6547c55effd856bb87292a.pdf ER -