نوع مقاله : میکروبشناسی و ایمنی شناسی
نویسندگان
1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، زابل، ایران
2 پژوهشکده زیستفناوری کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
BACKGROUND: Infectious diseases widely occur through bacteria such as Salmonella spp. in different hosts such as domestic animals and human.
OBJECTIVES: The aim of this study was to isolate Salmonella Typhimurium bacteria from poultry feces and in vitro assessment of antimicrobial effects of 9 species of Zagros native medicinal plants.
METHODS: Ethanol extracts of jooshir, shallots, Iranian eremurus, artichokes, sheng, amaranth, sorrel, oregano and harmel were extracted through rotary vacuum system. Furthermore, 12 strains of Salmonella Typhimurium were isolated from poultry feces in Sistan region. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of plant extracts were determined through micro dilution method. Sensitivity of different strains to antibiotics was tested through standard Kirby-Bauer diffusion disk methods.
RESULTS: Salmonella Typhimurium strains are resistant to Penicillin (100%), Ampicillin (100%), Tetracycline (16.6%), Amikacin (8.3%) and Oxacillin (75.0%). Results of the antimicrobial assay have shown that extracts of amaranth, jooshir and artichokes had the highest MIC against Salmonella Typhimurium.
CONCLUSIONS: Results of the current study showed that according to the antibiotic resistance of Salmonella Typhimurium isolated from poultry, antibiotic treatment, in particular with penicillin, ampicillin and oxacillin with the bacterium resistance of 75 to 100% would not be effective. In contrast, using plant ethanol extracts especially jooshir, amaranth and artichokes could be recommended as an alternative to conventional antibiotic treatments.
کلیدواژهها [English]
باکتریها بهطور گستردهای موجب بروز و شیوع بیماریهای عفونی در میزبانهای مختلف از جمله حیوانات اهلی و وحشی، انسان و حتی برخی گیاهان میشوند. اجرام بیماریزا از طریق بقایای حیوانات (لاشه و مدفوع) و مواد غذایی با منشاء دامی (foods of animal origin) در محیط در حال گسترش هستند (46). در پرندگان تجاری، برخی باکتریها ممکن است در ظاهر موجب بروز علائم بیماری نشوند اما موجب افت عملکرد شده و از طریق گوشت و تخممرغ به انسان منتقل میشوند و برای مصرفکنندگان اینگونه محصولات آلوده بیماریزا هستند (27). با فراگیر شدن پرورش پرندگان تجاری گوشتی و حساسیت این پرندگان، پرورشدهندگان برای سالیان متمادی اقدام به مصرف آنتیبیوتیک بهصورت خوراکی برای مصارف درمانی و همچنین مصارف غیر درمانی (subtherapeutical) بهعنوان محرک رشد نمودهاند (35). این وضعیت به مرور موجب افزایش مقاومت پرندگان به درمان بیماریهای عفونی آنها با آنتیبیوتیکها (antibiotic resistance) شده است (38). گزارشات اخیر نشان داده است که بخش قابل توجهی از آنتیبیوتیکها بر روی باکتریهای بیماریزا در فرد آلوده خاصیت درمانی ندارند (2).
کشور ایران به دلیل تنوع اقلیمی از نظر رویش گیاهان متنوع بسیار غنی است و اغلب گیاهان بومی ایران دارای خواص دارویی میباشند (31). بسیاری از عصارههای گیاهی و ترکیبات موجود در آن دارای اثرات شناخته شده آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی میباشند و از آنها میتوان بهعنوان نگهدارندههای غذایی یا جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیکها استفاده نمود (26).
سالمونلا از جمله مهمترین گونههای باکتریایی بیماریزای مشترک بین انسان و طیور است (28) و در بین سویههای مختلف آن سالمونلا تیفیموریوم در اغلب محیطهای غذایی رشد کرده و قادر به تخمیر گلوکز و مانوز میباشد. این باکتری گرم منفی، میلهای شکل، فاقد کپسول و غیر اسید فست میباشد. این میکرواورگانیسم همواره متداولترین واریته سرولوژیک جدا شده از مواد غذایی در سراسر جهان میباشد (37). مطالعات متعدد نشان دادهاند که درجات متفاوتی از مقاومت سالمونلا تیفیموریوم نسبت به آنتیبیوتیکهای تجاری وجود دارد. بنابراین با توجه به مقاوم شدن برخی سویههای باکتریایی به درمانهای آنتیبیوتیکی بخصوص در طیور پرورشی و از طرفی وجود قابلیتهای بالقوه در گیاهان دارویی بومی ایران برای جایگزینی با برخی آنتیبیوتیکها، لزوم یافتن شیوههای درمانی جدید احساس میشود. لذا هدف از این مطالعه نخست جداسازی سویههای مختلف سالمونلا تیفیموریوم از مدفوع طیور منطقه سیستان بود. سپس میزان مقاومت آنتیبیوتیکی سالمونلا تیفیموریوم جدا شده بررسی گردید و در نهایت اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی نه گونه گیاهی بومی منطقه زاگرس بر روی باکتریهای جداسازی شده در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید.
گیاهان دارویی بومی رشته کوه زاگرس: جنس و گونه گیاهان جوشیر، موسیر، سریش ایرانی، کنگر فرنگی، شنگ، تاج خروس، ترشک، پونه کوهی و اسپند پس از برداشت از منطقه زاگرس، استان چهارمحال و بختیاری، شناسایی شده و در سایه و در مجاورت هوا خشک گردید. شناسایی گیاهان و تعیین نام علمی آنها به کمک متخصصین گیاهشناسی و گیاهان دارویی شاغل در دانشگاه زابل صورت گرفت. ردهبندی گیاهان دارویی مورد استفاده در این پژوهش در جدول 1 نشان داده شده است.
تهیه عصاره اتانولی: برای تهیه عصاره اتانولی، مقدار 10 گرم پودر خشک شده گیاه به همراه 100 میلی لیتر اتانول 96 درصد به مدت 24 ساعت در دمای اتاق توسط دستگاه شیکر (Pars Azma- ایران) با سرعت 130 دور در دقیقه مخلوط شده، سپس به وسیله کاغذ واتمن شماره 2 صاف گردید. جداسازی حلال از عصاره توسط دستگاه روتاری (Heidolph- آلمان) و با کمک پمپ خلاء (تقطیر در خلاء) انجام گرفت. عصاره به دست آمده وزن شده سپس در حلال DMSO حل شد (4). عصاره بدست آمده تا زمان استفاده در آزمایشات ضدمیکروبی در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری شد.
جداسازی باکتری: نمونههای تازه مدفوع طیور از شهرستان زابل جمعآوری گردید. با توجه به شیوه سنتی پرورش طیور در این منطقه و عدم مصرف دارو و آنتیبیوتیک برای مقاصد غیر درمانی انتظار میرود باکتریهای بیماریزا حساسیت بالایی به درمان آنتیبیوتیکی داشته باشند. نمونههای مدفوع بلافاصله بعد از جمعآوری به مدت 6 ساعت در دمای اتاق نگهداری شدند. سپس نمونهها بهمنظور رشد باکتریها به محیط کشتهای انتخابی سالمونلا شیگلا آگار و سیمون سولفیت آگار انتقال یافته و به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. در ادامه با کشت نمونههای باکتریایی رشدیافته در مرحله قبل در محیطهای کشت افتراقی TSI، MRVP، لیزین آیرون آگار، سیمون سیترات و اوره، و به کمک آزمونهای بیوشیمیایی مزبور، تعداد 12 سویه باکتری سالمونلا تیفیموریوم جداسازی و تعیین هویت گردید (23). پس از جداسازی هر کدام از سویهها، طی چند مرحله کشت متوالی، سویه خالص بدست آمد.
تعیین حساسیت باکتری به آنتیبیوتیکهای مرسوم: با استفاده از روش استاندارد دیسک دیفیوژِن کربی-بائر (10) حساسیت سویههای باکتری نسبت به آنتیبیوتیکهای آمپیسیلین، پنیسیلین، اگزاسیلین، آزیترومایسین، آموکسیسیلین، سفتازیدیم، جنتامایسین، تتراسایکلین و آمیکاسین (پادتن طب، ایران) مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، در ابتدا از تمام سویههای باکتری، غلظت 5/0 مک فارلند در محیط مایع آبگوشتی مولر هینتون تهیه و سپس بر روی محیط آگار مولر هینتون پخش و کشت داده شدند. دیسکهای آنتیبیوتیکی در فاصله مناسب از یکدیگر قرار گرفتند و پلیتها به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد در انکوباتور قرار گرفته و هالههای بازدارنده پیرامون دیسکها جهت ارزیابی و تعیین مقاومت و حساسیت 12 سویه باکتری سالمونلا تیفیموریوم به آنتیبیوتیکهای مورد نظر بررسی شد. چنانچه هالهای بوجود نیامده باشد، باکتری نسبت به آنتیبیوتیک مقاومت کامل نشان داده است.
تعیین میزان حساسیت 12 سویه سالمونلا تیفیموریوم نسبت به عصارههای گیاهان: تعیین حساسیت سویههای باکتری نسبت به عصاره گیاهان با استفاده از روش رقتسازی در چاهک با استفاده از میکروپلیت 96 خانه انجام شد. برای این منظور ابتدا به هر چاهک میکروپلیت مقدار 100 میکرو لیتر از محیط مایع مغذی مولر هینتون (MHB) اضافه شد. سپس به چاهک اول 100 میکرو لیتر از محلول رقیق شده عصارههای هر یک از گیاهان اضافه شده و پس از مخلوط کردن 100 میکرو لیتر از چاهک اول برداشته به چاهک دوم اضافه کرده و بدین ترتیب تا آخرین چاهک این فرآیند ادامه یافت. از آخرین چاهک مقدار 100 میکرو لیتر محیط کشت مخلوط شده با عصاره خارج گردید و مقدار 10 میکرو لیتر از سوسپانسیون میکروبی حاوی 108 واحد در میلی لیتر (معادل 5/0 مک فارلند) اضافه شد. پلتها به مدت 24 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد) قرار گرفت. پس از 24 ساعت، اولین چاهکی که از رشد باکتری جلوگیری کرده بود به عنوان حداقل غلظت مهارکننده (MIC) در نظر گرفته شد. برای اطمینان از عدم رشد باکتری در چاهکهای شفاف (به مفهوم کشته شدن کامل باکتری)، مقدار 10 میکرو لیتر از محتوای هر یک از چاهکهای شفاف برداشته و به محیط مولر هینتون آگار منتقل گردید. چنانچه پس از 24 ساعت رشدی مشاهده نشده باشد، چاهک مربوطه (معادل رقت عصاره مورد استفاده از عصاره) به عنوان حداقل غلظت کشنده (MBC) مربوط به عصاره مورد بررسی در نظر گرفته شد (41). همچنین سویه استاندارد باکتری سالمونلا تیفیموریوم از کلکسیون باکتری و قارچ سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران خریداری شد و خواص ضدباکتریایی گونههای مختلف گیاهان دارویی مورد مطالعه در این پژوهش بر روی آنها بررسی شد.
در مطالعه حاضر در مرحله نخست، فعالیت ضدباکتریایی آنتیبیوتیکهای آمپیسیلین، پنیسیلین، اگزاسیلین، آزیترومایسین، آموکسیسیلین، سفتازیدیم، جنتامایسین، تتراسایکلین و آمیکاسین علیه سویههای جداسازی شده سالمونلا تیفیموریوم بدست آمده در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت (جدول 2). نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که درصدهای مختلفی از سویههای سالمونلا تیفیموریوم مورد مطالعه نسبت به آنتیبیوتیکهای پنیسیلین (100)، آمپیسیلین (100)، تتراسیکلین (6/16) و آمیکاسین (3/8) و اگزاسیلین (00/75) مقاوم (R) میباشند (جدول 3). با وجود این سویههای مختلف باکتری در مقابل تیمار آنتیبیوتیکی با آزیترومایسین، آموکسیسیلین، سفتازیدیم و جنتامایسین هیچگونه مقاومتی نداشتند. جنتامایسین موجب توقف کامل رشد باکتری شد (100 درصد = S)، و پس از آن بیشترین خاصیت کشندگی مربوط به آزیترومایسین بود (67/91 درصد = S). همچنین رشد بیش از نیمی از سویههای سالمونلا تیفیموریوم در مجاورت آمیکاسین بهطور کامل متوقف شد (33/58 درصد) ولی مهار رشد برای تتراسایکلین کمتر بود به صورتی که رشد 66/41 درصد از سویههای باکتری مورد مطالعه در تیمار با تتراسایکلین متوقف شد. در مورد تتراسایکلین و آمیکاسین به ترتیب در مورد 66/41 و 33/33 درصد از سویههای مورد مطالعه تا حدی کاهش رشد نشان داده شد (جدول 3).
در بخش دوم مطالعه حاضر اثرات مهارکنندگی و کشندگی عصاره اتانولی نه گونه گیاه دارویی بدست آمده از رشته کوه زاگرس (استان چهارمحال و بختیاری) مورد بررسی قرار گرفت.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که با وجود مقاومت کامل باکتری در تماس با پنیسیلین و آمپیسیلین و مقاومت نسبی در مجاورت با تتراسایکلین و آمیکاسین، تمام عصاره گیاهان دارویی مورد مطالعه دارای درجات مختلفی از مهارکنندگی و کشندگی علیه سویههای بالینی و استاندارد باکتری سالمونلا تیفیموریوم بودند.
بهطور کلی در مطالعه حاضر نشان داده شد که رشد سویه استاندارد باکتری سالمونلا تیفیموریوم در کمترین غلظت عصاره گیاهان دارویی در مقایسه با سویههای بالینی مهار میشود. گیاهان تاج خروس و کنگر حتی با کمترین غلظت نیز موجب کشته شدن و مهار سویه استاندارد باکتری شدند (به ترتیب 5/2 و 5 واحد در میلیون). در مورد سویههای بالینی، کمترین غلظت مهارکنندگی به میزان 5/2 واحد در میلیون و مربوط به عصاره گیاهان تاج خروس و موسیر بود (بر روی سویههای 11 برای موسیر و 9 و 10 برای تاج خروس)؛ که نشان از قدرت بالای ضدمیکروبی این عصارهها دارد. همچنین، بیشترین غلظت مهارکنندگی 20 واحد در میلیون مربوط به عصاره گیاهان ترشک و اسپند بود، و بیشترین غلظت کشندگی نیز مربوط به عصاره اتانولی اسپند و به میزان 40 واحد در میلیون بود (جداول 4،5).
در مطالعه حاضر با در نظر گرفتن تأثیر عصاره اتانولی گیاهان دارویی بر روی 12 سویه باکتری مورد بررسی مشاهده شد که عصاره گیاهان جوشیر، کنگر و تاج خروس در مقایسه با سایر عصارهها خواص باکتریکشی قویتری داشته و در دزهای کمتری موجب توقف کامل رشد باکتری در شرایط آزمایشگاهی شدهاند. در مقابل برای کشتن باکتری، دزهای بالاتری از عصاره اتانولی ترشک و اسپند نسبت به سایر عصارهها مورد نیاز بود.
در مطالعه حاضر تمام 12 سویه باکتری مورد بررسی بهطور کامل نسبت به پنیسیلین مقاومت نشان دادند (100 درصد= R). پنیسیلین از جمله پرمصرفترین آنتیبیوتیکهاست و به همین دلیل نسبت به سایر آنتیبیوتیکها مقاومت باکتریایی بالایی ایجاد کرده است (14)، و علاوه بر انسان، مقاومت به درمان با پنیسیلین در گاو شیری (8) و بوقلمون (45) نیز بررسی شده است. آمپیسیلین نسبت به سایر آنتیبیوتیکها اثرات ضد دارویی و تداخلی کمتری دارد و با توجه به تأثیر درمانی بر طیف گستردهای از بیماریهای عفونی و قیمت مناسب، یکی از پرمصرفترین آنتیبیوتیکها بشمار میرود که منجر به بروز مقاومت به این آنتیبیوتیک در انسان (42) و دام (29) شده است. در مطالعه اخیر نیز نتایج بررسیهای مزبور مبنی بر مقاومت باکتری در مقابل درمان با آمپیسیلین تأیید شد (100 درصد = R). تتراسایکلین بهصورت خوراکی مصرف میشود و برای درمان عفونتهای جلدی بهصورت پماد نیز عرضه میشود. بهطورکلی، مصرف این آنتیبیوتیک در انسان میتواند عوارض متعددی از جمله تشدید آفتابسوختگی، خطرات برای جنین در مادران باردار و توقف رشد دندان در کودکان داشته باشد؛ لذا مصرف آن محدودتر از پنیسیلین و آمپیسیلین است. به همین ترتیب مصرف تتراسایکلین در دام نیز نسبت به پنیسیلین و آمپیسیلین محدودتر است و در مطالعه حاضر نیز نشان داده شد که باکتریهای مورد مطالعه به نسبت کمتری در تیمار با تتراسایکلین مقاومت نشان میدهند؛ که نشاندهنده مقاومت آنتیبیوتیکی کمتر سویههای سالمونلا تیفیموریوم مورد مطالعه در تیمار با تتراسایکلین است. آمیکاسین آنتیبیوتیکی است که در انسان اغلب بهصورت تزریق وریدی و عضلانی تجویز میشود و یکی از آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف است که برای درمان سل مقاوم به درمان (Multidrug-Resistant Tuberculosis) از آن استفاده میشود. در مطالعه حاضر کمترین مقاومت باکتری در مقابل تیمار با آمیکاسین دیده شد (33/8 = R؛ جدول 3).
در یک مطالعه بر روی مرغان تجاری گوشتی در استان گیلان نشان داده شد که گونههای مختلف باکتری Salmonella نسبت به آنتیبیوتیکهای سفازولین، استرپتومایسین، کانامایسین، تتراسایکلین، نالیدیکسیک اسید، سولفونامید + تریمتوپریوم مقاوم بودند (6). در یک مطالعه بر روی 11 نمونه سالمونلا تیفیموریوم جدا شده از نمونههای بالینی در کشور هند، مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل (256 میلی گرم در لیتر)، تریمتوپریم (64 میلی گرم در لیتر) و آموکسیسیلین (128 میلی گرم در لیتر) گزارش شد و در بین نمونههای باکتری مورد بررسی، چهار نمونه بهطور کامل (100 درصد) نسبت به کلرامفنیکل و تریمتوپریم مقاومت نشان داده بودند (34). در بررسی آلودگی میکروبی لاشه سرد مرغ در فروشگاههای کشور مالزی نمونههای مورد مطالعه درجات متفاوتی از آلودگی با سالمونلا تیفیموریوم و سالمونلا انتریتیدیس را نشان دادند. تمامی سویههای بهدست آمده از این لاشهها نسبت به آنتیبیوتیکهای اریترومایسین، پنیسیلین و ونکومایسین بهطور کامل (100 درصد) مقاومت داشته و نسبت به آنتیبیوتیکهای آموکسیسیلین/کلاوولانیک اسید، جنتامایسین، تتراسایکلین و تریمتوپریم مقاومت نسبی نشان دادند (38). نتایج مشابهی از درجات متفاوت مقاومت به آنتیبیوتیکها در کشور بنگلادش دیده شده است (25). نتایج حاصل از مطالعات فوق نشان میدهد که آلودگی به سالمونلا در کشورهای شرق آسیا وجود دارد که سلامت مردم را تهدید میکند. نتایج مشابه در سایر قارهها و در کشورهای اروگوئه (22)، مصر (44) و ایالات متحده امریکا (39) نیز نشان از ناکارآمد شدن آنتیبیوتیکها علیه عفونتهای باکتریایی از جمله سویههای مختلف سالمونلا به عنوان یک مشکل جهانی دارد. یکی از مهمترین دلایل این پدیده، یکسان بودن ساختمان و مکانیسم عمل آنتیبیوتیکهاست، در حالی که ژنوم باکتریها بهطور دائم در حال تغییر و سازش با شرایط محیطی جدید است (36).
هرچند درجات مختلفی از مقاومت به آنتیبیوتیک در مطالعه حاضر مشاهده شد، اما عصاره اتانولی گیاهان دارویی مورد بررسی در غلظتهای مختلف همگی دارای خاصیت باکتریکشی و مهاری بودند که با سایر مطالعات مطابقت داشت (9). نشان داده شده است که گیاه دارویی جوشیر خواص ضدمیکروبی علیه باکتری، قارچ و ویروس دارد (13). البته با توجه به اینکه گیاه جوشیر در دسته گیاهان سمی قرار میگیرد (9)، دوره درمان، میزان استفاده و روش استفاده از آن باید به دقت تجویز گردد. در مطالعهای اثرات ضد باکتریایی 4 نوع عصاره گیاه جوشیر (اتانولی، متانولی، آبی و n-hexane) علیه چندین باکتری گرم مثبت نظیر Bacillus cereus، Bacillus subtilis، Micrococcus luteusو Staphylococcus aureusبررسی شد و نشان داده شده که بیشترین خواص ضدباکتریایی مربوط به عصارههای اتانولی و متانولی گیاه بود (13). به عبارت دیگر ترکیبات آنتیباکتریال گیاه به کمک حلال اتانول و متانول با احتمال بیشتری استخراج میگردد. نتایج مطالعه اخیر نشان داد که عصارههای اتانولی و متانولی کنگر فرنگی اثر بازدارندگی بر روی رشد میکرواورگانیسمهای Staphylococcus aureus،Escherichia coli،Bacillus cereusوCandida albicansداشته است؛ همچنین عصارههای اتانولی تهیه شده از اندامهای مختلف گیاه اثر مهاری بیشتری نسبت به عصارههای متانولی نشان دادند (5). ویژگیهای دارویی قسمتهای هوایی کنگر فرنگی بیشتر در ارتباط با ترکیبات شیمیایی آن از جمله ترکیبات فنولیکی (43) و اینولین (21) است. خواص ضدمیکروبی دانه گیاه تاج خروس نیز بررسی شده و در آن پلیپپتیدهایی با خواص ضدمیکروبی و ضد قارچی شناسایی شده است (19). در برخی مناطق این گیاه اصلاح شده و در مقیاس وسیع کشت میگردد که برای تغذیه دام مورد استفاده قرار میگیرد (1). با توجه به عملکرد بالای این گیاه در واحد سطح امکان تولید تجاری عصاره آن به منظور برای مقاصد درمانی وجود دارد. همچنین کشت این گیاه در مراتع نیز مرسوم است ولی برخی شواهد حاکی از اثرات سمی این گیاه بر روی حیوانات از جمله گاوهای شیری است (11،40). مصرف تاج خروس در حیوانات موجب ناراحتیهای کلیوی میگردد (32). به نظر میرسد علائم مسمومیت در گاوهایی که برای نخستین بار در مرتع از تاج خروس تازه تغذیه مینمایند بیشتر باشد که ممکن است به دلیل عدم تطابق جمعیت میکروبی شکمبه با ترکیبات غیرمغذی تاج خروس و عدم توانایی حیوان در بی اثر کردن ترکیبات مزبور باشد (17). علیرغم مشکلات یادشده، خواص ضدباکتریایی تاج خروس قابل توجه است. نتایج مطالعه خواص ضدمیکروبی عصاره تاج خروس در برابر Staphylococcus aureus نشان داد که بیشترین MIC (حداقل غلظت بازدارندگی) برابر با 5/2 میلیگرم در میلیلیتر بوده است (30).
در ایران از سوزاندن دانه گیاه اسپند به تنهایی یا همراه گلپر برای ضدعفونی محیط استفاده میشود (33). مصرف خوراکی اسپند به دلیل امکان بروز تداخلات دارویی حتماً باید تحت نظارت پزشک متخصص انجام گیرد. هرچند اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی اسپند و ترشک در مطالعه حاضر در مقایسه با سایر گیاهان ضعیفتر بود، اما در برخی مطالعات اثرات ضدمیکروبی گیاهان خانواده polygonaceae به خصوص گیاه ترشک بر ضد باکتریهای گرم مثبت و منفی تأیید شده است (18).
مطالعات متعدد موید اثرات ضدمیکروبی گیاهان خانواده نرگسیان از جمله موسیر (20)، سریش ایرانی (16)، شنگ (15) و پونه کوهی (12) میباشد. در مطالعه حاضر نیز درجات متفاوتی از خواص ضدمیکروبی برای عصاره این گیاهان نشان داده شد. با وجود این معمولاً سریش ایرانی برای خاصیت چسبندگی و موسیر، شنگ و پونه برای مصارف خوراکی شناخته میشوند. در یک مطالعه اثر عصاره آبی- الکلی موسیر بر رشد Leishmania مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که غلظتهای 01/0 تا 1/0 میلیگرم در میلیلیتر عصاره، رشد انگل را در روز سوم متوقف میکند. همچنین بالاترین غلظت (2/0 میلیگرم در میلیلیتر) رشد انگل را در روز اول متوقف مینماید (3). هرچند مهمترین خاصیت گیاه سریش ایرانی چسبندگی آن میباشد، ولی فعالیت آنتی گلیکاسیون (واکنش قند و پروتئین) عصاره سریش ایرانی نیز مورد بررسی قرار گرفته است که ترکیب 7، 6، 5-تری متوکسی-کومارین از گیاه سریش ایرانی با خواص آنتی گلیکاسیون گزارش شده است (7).
گیاه شنگ در استانهای چهارمحال و بختیاری و لرستان به عنوان التیامدهنده زخم برای جراحات ایجاد شده در دامها و احشام مانند گوسفند و بز مورد استفاده بوده است. در یک مطالعه نشان داده شد که حداقل غلظت مهارکننده عصاره شنگ در برابر باکتریهای Staphylococcus aureus، Staphylococcus epidermidis و Enterococcus faecalis برابر با 1900< میکرو گرم در میلی لیتر بوده است. از شنگ برای تهیه بسیاری از غذاهای محلی در نواحی کوهستانی البرز و زاگرس استفاده میشود که نشان میدهد علاوه بر اهمیت غذایی آن، نقش درمانی این گیاه نیز مورد توجه است. در بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس پونه نشان داده شد که حداقل غلظت ممانعت از رشد باکتری Staphylococcus aureus در محدوده 75 تا 1200 میکرو گرم در میلی لیتر بوده است (24).
نتیجهگیری: با توجه به سازشپذیری بسیار بالای ژنوم باکتریها نسبت به شرایط محیطی، آنتیبیوتیکها بهعنوان مهمترین ابزار انسان برای مبارزه با بیماریهای عفونی روز به روز ناکارآمدتر میگردند. لذا معرفی شیوههای جدید درمانی یا روشهای مکمل از جمله استفاده از خواص مهارکنندگی و کشندگی گیاهان دارویی علیه اجرام بیماریزا بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است. مطالعه حاضر نشان داد که علیرغم شیوه سنتی پرورش طیور در منطقه سیستان، سویههای مختلف سالمونلا تیفیموریوم درجات مختلفی از مقاومت به آنتیبیوتیکها بویژه پنیسیلین و آمپیسیلین را نشان میدهند. لذا درمان جایگزین یا مکمل به همراه عصارههای الکلی گیاهان دارویی بویژه جوشیر، تاج خروس و کنگر میتواند اثر بخش باشد. با وجود این آزمایش بر روی موجود زنده (in vivo) برای ارزیابی سمیت احتمالی عصارهها، بررسی خواص و اثرات جانبی آنها و به دست آوردن غلظتهای مناسب لازم است.
نگارندگان این مقاله از خانم سیده راضیه موسوی برای تهیه نمونههای گیاهی و پرسنل پژوهشکده زیستفناوری کشاورزی دانشگاه زابل برای همکاری و مساعدت جهت اجرای آزمایشات قدردانی میکنند. این پژوهش (شماره طرح: IRUOZ 95-19) با حمایت مالی و معنوی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه زابل انجام شده است.
بین نویسندگان تعارض در منافع گزارش نشده است.