نوع مقاله : انگل شناسی و بیماری های انگلی
نویسندگان
1 دانشآموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
BACKGROUND: Over the recent years, Neospora caninum has been one of the most important causes of abortion in dairy cattle.
OBJECTIVES: We conducted the present study in order to investigate the seroprevalence of N. caninum in dairy cattle in Semnan province and its effect on abortion.
METHODS: 237 blood samples were obtained from various Semnan dairy farms and 104 bulk dairy samples from four milk collection centers in Semnan, Garmsar, Damghan, and Shahrood were tested for sera and milk utilizing ELISA (Svanova Biotech AB) test kits.
RESULTS: The results revealed that 87.27 % of bovine serum was positive. The percentage of opacity density (OD) of positive sample (PP) ranged from 72.17 to 137.3 (114.21±24.65). In addition, the average rate of milk seroprevalence to the parasite was 95.23 % in Semnan province.
CONCLUSIONS: The frequency of Neospora caninum infection in blood and milk was high in Semnan, yet no significant relationships were observed with abortion (p < /em>>0.05).
کلیدواژهها [English]
نئوسپورا کانینوم یکی از رایجترین تکیاختگانی است که از گاو شیری جدا شده و از مهمترین دلایل سقط جنین در این حیوان میباشد (۳،۷،۸،۱۰،۱۵،۳۳). در سراسر جهان، سقط جنین ناشی از نئوسپورا موجب بروز ضایعات اقتصادی عمدهای در صنعت گاوداری شیری و گوشتی میگردد. خسارات اقتصادی ناشی از سقط جنین، مردهزایی و بازگشت فحلی در نئوسپورا به طور متوسط ۲ تا ۵ درصد هزینه در یک گاوداری را ممکن است به خود اختصاص دهد (۲،۸،۱۷). میزبان اصلی نئوسپورا از خانواده سگسانان میباشد. گاو و طیف وسیعی از حیوانات میزبان واسط این انگل میباشند (۳،۸،۱۳،۱۷). از زمان کشف نئوسپورا در سال ۱۹۸۸، آلودگی گسترده گاو به انگل از کشورهای مختلف جهان گزارش شده است (۸،۱۷،۳۱،۳۳). اولین مطالعه سرولوژی درباره نئوسپورا در گاوهای شیری ایران توسط Sadrebazzaz و همکاران در سال ۲۰۰۴ در مشهد انجام گرفت (۲۶). اولین مطالعه سقط ناشی از نئوسپورا کانینوم در گاوهای ایران توسط Razmi و همکاران در سال ۲۰۰۷ گزارش گردید (۲۳). از آن سال تاکنون مطالعات سرواپیدمیولوژی بسیاری بر روی این انگل در گاو و در نقاط دیگر ایران شامل سنندج، اهواز، تبریز، کرمان، گرمسار، گلستان و استان خراسان رضوی (۱،۱۱،۱۲،۲۰،۲۱،۲۳،۲۸) انجام گرفته است. همچنین مطالعاتی نیز بر روی سگ در ایران نیز صورت گرفته است (۶،۱۸).
امروزه در جهان، نئوسپورا کانینوم به عنوان رایجترین عامل سقط جنین در گاو شناخته شده و میزان آن در حال افزایش است. مطالعات نشان میدهد اگرچه اکثر گاوهای آلوده، آبستنی طبیعی دارند ولی احتمال سقط جنین در گاوهای آلوده نسبت به گاوهای سالم بیشتر است، بخصوص این میزان در گاوهای آلوده شکم اول بالاتر است (۳،۷،۱۷).
با توجه به اینکه تا به حال در شهرستان سمنان هیچگونه بررسی در مورد میزان آلودگی به نئوسپورا کانینوم در گاوهای شیری انجام نپذیرفته است و با توجه به اهمیت سقط جنین در گاوهای شیری، ضرورت بررسی فراوانی آلودگی به نئوسپورا کانینوم مشخص میگردد.
در مطالعه حاضر با شیوع احتمالی ۲۰ درصد و ۹۵ درصد اطمینان و ۵ درصد ضریب خطا، تعداد نمونههای مورد نیاز ۲۳۷ راس گاو محاسبه گردید. به منظور اجرای این پژوهش در دو فصل بهار و تابستان ۱۳۹۴، به گاوداریهای صنعتی شهرستان سمنان مراجعه شد و از گاوهای ماده به وسیله ونوجکت یک بار مصرف از ورید دمی خونگیری بهعمل آمد. نمونهها به همراه پرسشنامه تکمیل شده در طی خونگیری، سابقه سقط، سن، نژاد، تعداد تلقیح، شیر آخر، فاصله میان دو تلقیح، روزهای باز و شیردهی ثبت گردید و به آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی دانشگاه سمنان منتقل شد.
۱۰۴ نمونه شیر از دامداریهای که نمونه خون اخذ شده بود و از سکوی جمعآوری شیر چهار شهرستان سمنان، دامغان-شاهرود و گرمسار جمعآوری گردید و به آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان منتقل شد. سرمها جدا و به همراه نمونههای شیر به یخچال ۲۰- درجه سانتیگراد منتقل گردید.
آزمون الایزای غیر مستقیم: سرمها با استفاده از کیت تجاری الایزا ( شرکتSVANOVIR سوئد) جهت جستجوی آنتیبادی ضد نئوسپورا کانینوم، طبق دستور شرکت سازنده کیت، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج با دستگاه تفسیرگر الایزا ساخت شرکت Biotek با توجه به مقدار جذب نوری حاصل از کنترلهای مثبت، منفی و نمونهها در ۴۵۰ نانومتر محاسبه گردید درصد جذب نوری نمونههای مثبت (PP) بزرگتر از ۲۰، مثبت و کوچکتر از ۲۰، منفی ارزیابی گردید. هر چه میزان PP بیشتر باشد، نشان دهنده این است که میزان آنتیبادی نیز بالاتر است. PP توسط معادله زیر محاسبه میگردد.
تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از برنامه نرمافزاری SPSS (ویرایش ۱۶) با استفاده از روشهای توصیفی (محاسبه فراوانی مطلق و نسبی) و با آزمون مربع کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنیداری ۵ درصد در نظر گرفته شد.
در این مطالعه از تعداد ۲۳۷ نمونه سرمی گاوهای شیری از هفت گاوداری شیری در شهرستان سمنان تعداد (۲۷/۸۷ درصد) ۲۱۲ راس واجد آنتیبادی علیه نئوسپورا کانینوم بودند. درصد جذب نوری موارد مثبت (PP) در گاوهای مثبت ۶۵/۲۴±۲۱/۱۱۴بود (جدول ۱).
سابقه سقط، سن، تعداد تلقیح، شیر آخر، فاصله میان دو تلقیح، روزهای باز و شیر قبل در نمونهها با آلودگی معنیدار نمیباشد (۰۵/۰P>). میزان شیوع آلودگی در۷ گاوداری از ۱۹/۷۶ درصد تا ۱۰۰ درصد (۰۱/۹±۲۷/۸۷) متغیر بود. نتایج آزمون مربع کای نشان داد که بین گاوداریهای مختلف شهرستان سمنان از لحاظ آلودگی به تکیاخته نئوسپورا کانینوم اختلاف معنیداری وجود ندارد (۰۵/۰P>) (جدول ۱).
میزان فراوانی آلودگی در شیرهای جمعآوری شده از سکوهای فروش شیر گاوداریها از۹۱/۹۰ درصد (در گرمسار) تا ۱۰۰ درصد (در شاهرود) متغیر بود. بالاترین درصد جذب نوری موارد مثبت (PP) در شهرستان دامغان دیده شد اما اختلاف معنیداری در میزان آلودگی و درصد جذب نوری موارد مثبت (PP) در شهرستانهای مختلف با یکدیگر مشاهده نشد (۰۵/۰P>) (جدول ۲).
در سال ۱۹۸۹ برای اولین بار نقش این انگل در بروز سقط در گاو در کشور مکزیک نشان داده شد (۳۱). از آن هنگام تاکنون در بسیاری از کشورهای جهان سقطهای مرتبط با نئوسپورا کانینوم گزارش شده است (۱۰). در طی این سالها که از تشخیص نئوسپورا گذشته است، مشخص گردیده است که این تکیاخته علت اصلی سقط جنین در گاوهای شیری و گوشتی در سراسر جهان است (۳،۹،۱۷،۱۹،۳۳). مطالعات مختلف نشان داده است که سقط ناشی از نئوسپورا، بعد از سه ماهگی دیده خواهد شد و حداکثر در سنین ۵ تا ۶ ماهگی اتفاق خواهد افتاد (۱۰). به دلیل سقط در ماههای مذکور، بسیار بعید است که دامدار متوجه سقط در گله نگردد. میزان شیوع سرمی در گله، نشانگر خوبی جهت نشان دادن خطر سقط در گله میباشد به صورتی که احتمال بروز سقط در گاوهای سرم مثبت بیشتر و در یک مطالعه در حدود ۹/۱۸ برابر گاوهای سرم منفی در گاوداریهای شیری گزارش شده است (۱۷). Khani در سال ۲۰۱۸ نشان داد که در ۳/۲۶ درصد مغز جنینهای سقط شده، DNA نئوسپورا کانینوم وجود دارد (۱۵). در مطالعات متعددی در ایران و دیگر کشورها تناسب مستقیمی میان افزایش سطح آنتیبادی گله و میزان سقط دیده شده است (۱،۱۱،۱۲،۲۰،۲۱،۲۲،۲۶،۲۷،۲۸).
در مطالعه انجام شده در شهرستان سمنان بر روی گاوهای شیری در گاوداریهای صنعتی شهر سمنان، میزان شیوع سرمی انگل در گاوداریها از ۱۹/۷۶ درصد تا ۱۰۰ درصد و با میانگین ۰۱/۹±۲۷/۸۷ متغیر بود. در بررسیهای انجام شده در ایران حداقل میزان شیوع آلودگی در استان گلستان (۳۷/۱۳ درصد) و حداکثر میزان آلودگی در استان تهران (۷۱/۶۵ درصد) گزارش شده است (۲۴،۲۵). تاکنون مطالعات فراوانی بر روی میزان شیوع سرمی نئوسپورا در نقاط مختلف کشور صورت گرفته است. در اهواز در طی مطالعهای Haji و همکاران در سال ۲۰۰۸ میزان شیوع این انگل را در گاوداریهای شهرستان اهواز ۲۱ درصد گزارش نمودهاند (۱۲). Nematollahi و همکاران در سال ۲۰۱۱ میزان شیوع این انگل را در گاوداریهای شهرستان تبریز به کمک دو روش متفاوت الایزا ۱/۱۷ درصد و ۴/۱۸ درصد گزارش کردهاند (۲۰). در بررسی دیگری در شهرستان گرمسار میزان شیوع آلودگی ۵/۳۸ درصد گزارش گردید (۲۲). Salehi در مطالعه بر روی ۷۶۸ نمونه خون از گاوهای آبستن استان تهران، ۲۹۸ نمونه خون (۸/۳۸ درصد) آنتیبادی علیه این انگل را نشان داد و میزان آلودگی از ۷/۱۸ درصد تا ۷۱/۶۵ درصد متغیر بود (27). در مطالعهای دیگر در سال ۱۳۹۰ در استان گلستان، ۳۷/۱۳ درصد سرم خون گاوهای شیری واجد آنتیبادی ضد نئوسپورا بودند (28). در مطالعه سرولوژی دیگر بر روی گاوهای شیری در سال ۲۰۱۴ در شهرستان سنندج میزان شیوع آلودگی نئوسپورا ۶/۱۷ درصد تعیین شد (۱). در مطالعهای که Khan و همکاران در سال 2020 بر روی نئوسپورا کانینوم انجام دادهاند، ایران در مناطقی قرار گرفته است که میانگین شیوع بیماری، حداکثر ۲۰ درصد است (۱۴). در دو مطالعه انجام گرفته در پاکستان با سابقه سقط، شیوع سرمی بیماری۸/۴۳ درصد و۲/۴۳ درصد گزارش گردید (۱۰). در کشور ترکیه تاکنون ۱۸ مطالعه در مورد آلودگی گاوهای شیری و گوشتی به نئوسپورا صورت گرفته است. شیوع بیماری از ۱/۳ درصد تا ۶۰ درصد متغیر میباشد (۴،۲۳). در سایر کشورها نیز مطالعات متعددی صورت گرفته است، که میزان شیوع سرمی در این مطالعات بسیار متنوع میباشد و به ندرت از ۶ درصد بیشتر است (۱۰،۱۵).
تنها در دو مطالعه در جهان، یکی در گاوهای شیری با تاریخچه سقط جنین از سوئد و دیگری در گاوهای شیری برزیل میزان شیوع سرمی نئوسپورا به ترتیب ۸۸ و۹۱ درصد گزارش شده که از میزان شیوع گزارش شده در این مطالعه بیشتر است (۱۰). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده آلودگی بسیار بالای نئوسپورا در گاوهای شیری این شهرستان در مقایسه با میزان شیوع آلودگی گزارش شده در ایران و بسیاری از نقاط مختلف جهان میباشد (۱۰).
میزان شیوع سرمی انگل در گاوداریهای شهرستان سمنان حداقل (۱۹/۷۶ درصد) و حداکثر (۱۰۰ درصد) مشاهده شد و نکته قابل تأمل این است که در هیچ مطالعهای حتی حداقل آلودگی موجود در سمنان در حداکثر آلودگی شهرها و مناطق دیگر دیده نشد. میزان شیوع مشاهده شده نسبت به میزان شیوع مشاهده شده در نقاط دیگر ایران و جهان (به جز در دو مطالعه در سوئد و برزیل) متفاوت و بسیار بیشتر است (۱۰).
میانگین درصد جذب نوری موارد مثبت (PP) در گاوداریهای مذکور از ۱۷/۷۲ تا ۳/۱۳۷ با میانگین ۶۵/۲۴± ۲۱/۱۱۴ بود. با توجه به اینکه حداقل میزان PP برای مثبت تلقی کردن نمونهها، عدد ۲۰ میباشد. میانگین جذب نوری ۱۱۴ نشان داده شده میزان بالای آنتیبادی در گاوهای مبتلا میباشد. در این مطالعه از ۲۳۷ گاو مورد مطالعه تنها در ۷ گاو سابقه سقط مشاهده گردید. در تمامی مطالعات انجام شده، ارتباط معنیداری بین میزان سقط و آلودگی با تک یاخته نئوسپورا کانینونم در گاوها دیده شده است. در شهرستان گرمسار اختلاف معنیداری بین وقوع آلودگی در گاوهای با سابقه سقط جنین در مقایسه با گاوهای سالم دیده شد (۲۲). در مطالعهای در تهران میزان سقط در گاوهای سرم مثبت ۶۷/۲۰ درصد نسبت به گاوهای سرم منفی ۱۱/۱۰ درصد بود. به این ترتیب مشخص میگردد که خطر سقط در گاوهای سرم مثبت دو برابر گاوهای سرم منفی است (۲۷). در گلستان نیز میزان سقط در گاوهای شیری آلوده به تک یاخته نئوسپورا کانینوم بالاتر از گاوهای فاقد عفونت بود (۲۸). در مطالعه انجام شده در شهرستان سنندج میزان شیوع سرمی به نئوسپورا کانینوم در گاوهایی که سابقه سقط جنین داشتند در مقایسه با گاوهای فاقد سابقه سقط جنین به مراتب بیشتر بود (۱). مطالعه Sadebazzaz و همکاران در سال ۲۰۰۴ در مشهد، میزان آلودگی به انگل نئوسپورا کانینوم در گاوهای سرم مثبت با سابقه سقط بیشتر از گاوهای سرم مثبت بدون سابقه سقط بود (۲۶). Brickell و همکاران در سال ۲۰۱۰ در انگلستان ارتباط بین عفونت نئوسپورا کانینوم و عملکرد تولیدمثلی را بررسی کردند. گوسالههای با سرم مثبت به احتمال چهار برابر بیشتر در معرض ضایعات آبستنی شامل تولد گوساله مرده در دفعات اول و دوم زایمانشان بودند (۳). Wilson و همکاران در سال ۲۰۱۶ در بریتیشکلمبیا-کانادا ۲۳۶ مورد جنین سقط شده را مورد بررسی قرار دادند که در ۲/۱۸ درصد موارد نئوسپوراکانینوم مشاهده گردید که آن را تبدیل به متداولترین عامل عفونت منجر به سقط جنین کرد و همچنین میزان شیوع در نژاد شیری در مقایسه با نژاد گوشتی بیشتر بود (۳۳). Klauck در سال ۲۰۱۶ رابطهی بین نئوسپورا کانینوم و سقط را در ۱۳۰ عدد از گاوهای شیری مشکوک به نئوسپوروزیس با روش ایمونوفلورسانسغیرمستقیم (IFA) بررسی کرد و اینطور نتیجهگیری شد که حدوداً ۴۴ درصد از گاوهای شیری با سابقه سقط جنین دارای سرم مثبت نئوسپوراکانینوم هستند (۱۶). در مطالعهی انجام شده در ترکیه میزان آلودگی در گاوهای با سابقه سقط به طور معنیداری بیشتر از گاوهای دیگر بوده است (۳۲).
میزان معمولی سقط در گاوهای شیری در حدود ۳ درصد است (۲۹) با توجه به اینکه ابتلا سرمی به نئوسپورا کانینوم، خطر سقط را در گلههای گاو شیری، چند برابر بیشتر مینماید، تعداد کم گزارش سقط در شهرستان سمنان، توجیه نمیگردد. در شهرستان سمنان در حدود ۴۵۰۰ راس گاوشیری نگهداری میگردد. با توجه به میانگین آبستنی ۳۰ درصد جمعیت گلههای گاو شیری (۲۹) و شیوع بالای سرمی بر اساس مطالعه حاضر، میزان سقط میتواند در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ مورد در هر سال باشد. علیرغم عدم مطالعهای علمی در این مورد در شهرستان سمنان، ولی با توجه به این نکته که سقط ناشی از ابتلا به نئوسپورا کانینوم در سنین حدود ۴ تا ۵ ماهگی اتفاق میافتد و در صورت وقوع سقط، دامدار قطعاً متوجه خواهد شد، در مطالعه حاضر هم هیچ ارتباط معنیداری بین سقط و آلودگی مشاهده نگردید. به علاوه مشاهدات نویسنده این مقاله به هیچ وجه نشان دهنده این حجم از سقط در شهرستان سمنان نمیباشد. با توجه به مطالعات مختلف انجام گرفته در ایران و سایر کشورهای جهان و شیوع بالای آلودگی در شهرستان سمنان و میزان پایین سقط در گاوهای مورد مطالعه به نظر میرسد سویه عامل آلودگی در شهرستان سمنان توانایی سقط در گاوها را نداشته و این امکان وجود دارد که دارای ساختار متفاوتی باشد. بدیهی است برای اثبات این فرضیه، مطالعات بیشتری باید صورت پذیرد.
تاکنون مطالعات کمی بر روی حضور آنتیبادی در شیر در ایران صورت گرفته است. با توجه به اینکه نمونهگیری از شیر بسیار ساده بوده و دامدار به آسانی میتواند به تنهایی اینکار را انجام بدهد، استفاده از شیر به عنوان ابزاری جهت کنترل و پیشگیری بیماری نئوسپوروزیس در بسیاری از کشورها رایج شده است (۵). در مطالعه حاضر همچنین از شیر فروخته شده ۱۰۴ گاوداری در ۴ شهرستان استان نمونهگیری به عمل آمد و میزان فراوانی آنتیبادی علیه نئوسپورا در نمونههای شیر از ۹۱/۹۰ تا ۱۰۰ درصد با میانگین ۲۳/۹۵ درصد متغیر بود. در مطالعات مشابه انجام شده توسط Taheri Lak و همکاران در سال 2016 در شهریار، میزان آلودگی شیر به آنتیبادی نئوسپورا، ۲۲ درصد و در مطالعه Razmi و Barati به میزان ۳۵ درصد با روش الایزا برآورد شد که بسیار پایینتر از میزان گزارش شده در مطالعه حاضر میباشد (۲۵،۳۰). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان شیوع آلودگی نئوسپورا در گاوهای شیری استان سمنان بسیار بالا بوده و با توجه به اهمیت سقط جنین نئوسپورایی لازم است مطالعات تکمیلی در باره اهمیت سقط جنین ئئوسپورایی در گاوهای شیری استان انجام پذیرد.
هزینه و امکانات مورد نیاز در این پژوهش، از محل اعتبارات معاونت پژوهشی دانشگاه سمنان تهیه شده است که بدینوسیله نگارندگان مقاله مراتب تشکر خود را ابراز میدارند.
بین نویسندگان تعارض در منافع گزارش نشده است.
References