Document Type : Avian (Poultry) Health Management
Authors
1 Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterinary Medicin, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
2 Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicin, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
3 Department of Nutrition, Faculty of Health and Nutrition, Lorestan University, Khorramabad, Iran
Abstract
Keywords
سرب یکی از فلزات سنگین مهم و از آلایندههای معمول محیط است. از جمله راههای اصلی قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین، هوای آلوده، آب، خاک و مواد غذایی است. سرب سبب اثرات نامطلوب زیادی نظیر ناهنجاریهای عصـبی، رفتاری، ایمنی، کلیوی، کبدی، نقـصهـای هماتولوژیک و تخلیه آنتیاکسیدانهای اصلی سلول و بـه طـور عمده آنتیاکسیدانهای دارای تیول و آنزیمها میشود (11). آنتیاکسیدانها مولکولهایی هستند که عملکرد رادیکالهای آزاد را خنثی نموده و مانع از تخریب سلولهای بدن میشوند. آنتیاکسیدانها با تأخیر یا توقف اکسیداسیون، پیش مادههای قابل اکسید شدن را محافظت میکنند (20). عوارضی که متعاقب مسمومیت با فلزات سمی ایجاد میشود در پی ایجاد رادیکالهای اکسیژن که عامل ایجاد استرس اکسیداتیو (Oxidative stress) و تغییر در خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیکی بافتهای بدن است، رخ میدهد (31). استرس اکسیداتیو ناشی از عدم تعادل در واکنش اکسید شدن و احیا (redox) و مرگ سلولی متعاقب آن است. (13).
مسمومیت با سرب یکی از معمولیترین مسمومیتهای ایجاد شده توسط فلزات سنگین است. این مسمومیت به عنوان یکی از خطرناکترین و شایعترین مسمومیتها مطرح است. افزایش سطح پراکسیداسیون لیپیدی و مواد واکنشپذیر با تیوباربیتوریک اسید و مهار فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان مثل گلوتاتیون از عوارض سرب در بدن میباشد که نتیجه این اعمال، ایجاد وقایع پاتولوژیک در ارگانهای مختلف بدن است. به همین علت تقویت دفاع آنتیاکسیدانی در جلوگیری از مسمومیت با سرب از اهمیت ویژهای برخوردار است. این هدف میتواند با افزودن ترکیبات آنتیاکسیدان خارجی به عنوان چارهای برای به داماندازی یونهای فلزی صورت گیرد (12).
ارزش تغذیهای جیرهای که به جوجهها داده میشود از نظر تجاری به وسیله میزان هضم و جذب مواد مغذی و بازده رشد ارزیابی میشود. روده محل جذب مواد مغذی است و نظر به اینکه بیش از 70 درصد از هزینههای پرورش جوجههای گوشتی مربوط به خوراک میباشد، اهمیت حفظ سلامت سلولهای پوششی (epithelial cell) و مخاط روده در جهت بازده بیشتر و کاهش هزینههای تولید مشخص میگردد (21).
پرزهای روده بیرون زدگیهای بافت همبند پارین به داخل لومن روده هستند که سبب افزایش سطح هضم و جذب میشوند. با توجه به مطالعات انجام شده توسط Uni و همکاران در سال 1998 و Applegate و همکاران در سال 1999، تکامل مخاط روده شامل افزایش ارتفاع و تراکم پرزهاست که این افزایش بستگی به افزایش تعداد سلولهای پوششی دارد (3،39). ارزش غذایی متفاوت جیره نه تنها میتواند بر وزن بدنی تأثیر بگذارد بلکه میتواند سبب ایجاد تغییرات آناتومیکی ماکروسکوپی و همچنین میکروسکوپی در روده و مخاط آن شود (41). بنابراین ترکیباتی که بر مخاط روده تأثیر مثبت میگذارند، اثر افزایندهای بر رشد دارند و موجب صرفه جویی در مصرف غذا میشوند (5).
بسیاری از اثرات منفی استرس اکسیداتیو میتواند با رژیمهای غذایی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی نظیر ویتامینها و سایر ترکیبات غیرمغذی آنتیاکسیدان از جمله فلاونوئیدها، کاهش یابد (35). در ســالهــای اخیــر نقــش درمــانی، حفــاظتی و محــرک رشــد متابولیـتهـای ثانویـه گیـاهی در پیشـگیری از آثـار زیانبـار تخریـب اکسیداتیو مورد توجه قرار گرفته است.
میخک جوانههای خشک شدهی درخت Eugenia Caryophyllataو برخی اوقات Syzygium aromaticum است که به طور عمده به عنوان ادویه در جهان کاربرد دارد. از نظر ترکیبات شیمیایی، میخک دارای مقدار قابل ملاحظهای (15 تا 20 درصد) روغن فرار است. تعداد کمی ترکیبات غیر فرار از میخک جدا شده است که شامل تاننها (tannins)، استرولها (sterols)، تریترپنها (triterpenes) و فلاوونوئیدها (Flavonoids)است (25). گالیکاسید و اوژنول (Gallic acid and Eugenol) به عنوان ترکیبات اصلی فعال در میخک (Eugenia Caryophyllata) شناسایی شدهاند (19). اوژنول دارای فعالیت آنتیاکسیدانی قوی هستند که با آنتیاکسیدان های سنتزی مثل Butylate hydroxyl anisole (BHA) و Pyrogallol قابل مقایسه است همچنین این ترکیب دارای اثر مهارکنندگی روی پراکسیداسیون لیستین (Lesithin) القاء شده توسط سیستم Fe2+-H2O2 است (25). میخک دارای خواص و استفادههای گوناگونی در پزشکی، دامپزشکی، صنایع غذایی و داروسازی است. گیاه میخک دارای فعالیتهای ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد دیابتی، ضد التهابی، ضد ترومبوز، تب بری، ضد استرسی، آرامش بخشی، حشرهکشی، محرک جنسی و حفاظت از کبد است. همچنین به عنوان آنتیاکسیدان قوی مطرح است (25). Sesquiterpenesهای موجود در میخک دارای خواص ضد سرطانزایی هستند (25). همچنین استفاده از اسانس میخک با توجه به تأثیر مثبت آن در سیستم آنتیاکسیدانی، قابلیت هضم و فلور میکروبی باعث بهبود مکانیسمهای عملکردی و ایمنی میشود (2).
اسیدآسکوربیک یا ویتامین C مهمترین آنتیاکسیدان محلول در آب است که غشاهای بیولوژیک را در برابر پراکسیداسیون (در فاز آبی پیش از شروع پراکسیداسیون با حذف رادیکالهای پروکسیل) حفاظت میکند. بنابراین به عنوان یک ماده مغذی که دارای اثرات مثبت بر کاهش اکسیداسیون و همچنین سلامت دستگاه گوارش است، مطرح میباشد (4،43). Seven و همکارن در سال 2012 نیز دریافتند که استفاده از ویتامین C در جیره جوجه گوشتی میتواند دریافت مواد غذایی، وزن و ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشد (37).
با توجه به خواص ذکر شده از گیاه میخک و اسید آسکوربیک، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر روغن فرار میخک و اسید آسکوربیک بر اندازه و سطح جذب پرزهای روده به دنبال مصرف فلز سمی و اکسیدان سرب در بلدرچین ژاپنی میباشد.
مواد و روش کار
تعداد 120 قطعه جوجه بلدرچین یک روزه خریداری و به سالن پرورش طیور دانشگاه شهرکرد منتقل گردید. قبل از ورود جوجهها به سالن، تمام مراحل آمادهسازی سالن شامل شستشو، ضدعفونی و تنظیم دما و نور انجام شد. جوجهها تا سن 7 روزگی با جیره پایه تغذیه شدند. در این سن پس از وزنکشی، جوجهها در 4 گروه که هر گروه متشکل از 10 قطعه با 3 تکرار بود تقسیم بندی شدند، بهطوری که میانگین وزن همه پنها مشابه (1 ± گرم) بود.
دمای سالن روی 38 درجه سانتیگراد تنظیم شد و این دما هر هفته حدود 3 درجه سانتیگرادکاهش پیدا کرد تا در هفته پنجم به دمای 25 درجه سانتیگراد رسید. تهویه با استفاده از فن انجام گرفت. آب و دان در طول دوره بهصورت آزاد در اختیار پرندگان قرار گرفت. جیره پایه با توجه به نیازهای بلدرچین ژاپنی (NRC, 1994) (30) و مطابق با جدول 1 فرموله شد. در سن 7 روزگی از واکسن نیوکاسل سویه B1 به طریق آشامیدنی در آب استفاده شد. روغن فرار میخک استفاده شده در این تحقیق از شرکت باریج اسانس خریداری شد. 2 میلیلیتر از این اسانس به آزمایشگاه ارسال و با استفاده از تجزیه (GC/MS) توسط دستگاه (Agilent 5975 C) ترکیبات آن اندازهگیری و تعیین گردید که در جدول 1 نمایش داده شده است.
گروههای آزمایشی به شرح زیر بود: گروه 1: دریافت کننده جیره پایه + 100 پیپیام استات سرب در آب آشامیدنی در کل دوره آزمایش (از 7 تا 35 روزگی) (گروه کنترل). گروه 2: دریافت کننده 150 میلیگرم بر کیلوگرم روغن فرار میخک در جیره + 100 پیپیام استات سرب در آب آشامیدنی. گروه 3: دریافت کننده 450 میلیگرم بر کیلوگرم روغن فرار میخک در جیره + 100 پیپیام استات سرب در آب آشامیدنی. گروه 4: دریافت کننده 500 پیپیام اسیدآسکوربیک در جیره + 100 پیپیام استات سرب در آب آشامیدنی.
طی دوره پرورش همه پنها به صورت هفتگی وزنکشی و میزان دان مصرفی هر پن تعیین شد و ضریب تبدیل غذایی هر پن محاسبه گردید. برای بررسی ریختشناسی روده یکبار نمونهبرداری در 35 روزگی از همه گروهها انجام گرفت، بهطوری که تعداد 9 قطعه جوجه از هر گروه بهطور اتفاقی انتخاب و توزین شده و پس از کشتار، از سه قسمت روده (قسمت میانی دوازدهه، ژژونوم و ایلئوم) بهاندازه 3 سانتیمتر نمونهگیری و با فسفات بافر سالین (PBS, pH=7) شستشو داده شد. سپس در محلول کلارک به مدت 45 دقیقه قرار گرفته و پس از آن در اتیل الکل 50 درصد جهت بررسی میکروسکوپی ریختشناسی روده بر اساس روش Teshfam و همکاران در سال 2005 به آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد ارسال شد (38).
ریختشناسی پرزهای روده با بررسی اندازه پرزها (ارتفاع، پهنا، سطح) و ضخامت لایه لامینا پروپریا (lamina properia) بررسی گردید. هرکدام از نمونهها برای رنگ گرفتن در محلول PAS قرار داده شده، یک ردیف از پرزها بریده شده و بر روی لام قرار داده شد. سپس این نمونهها بهوسیله میکروسکوپ با یک عدسی چشمی مدرج مورد بررسی قرار گرفت.
ارتفاع پرز از سطح بالایی آن تا قسمت بالای لایه لامینا پروپریا محاسبه گردید و برای اندازهگیری عرض پرز قسمت میانی پرز اندازهگیری شد. ضخامت لایه لامینا پروپریا از فاصله بین پایه پرز تا سطح بالایی لایه عضلانی اندازهگیری شد. مساحت پرز با استفاده از فرمول زیر محاسبه شد:
(عرض پرز (mm)) (طول پرز (mm)) (π) = مساحت پرز (mm)
اندازهگیری میزان آنتیبادی علیه واکسن نیوکاسل در سرم با استفاده از آزمایش مهار هماگلوتیناسیون (Haemagglutination Inhibition (HI)) روی سرمهای جداشده صورت گرفت.
کل دادههای به دست آمده توسط نرمافزار SIGMA STAT 3.5 و تست آنالیز واریانس یکطرفه (One way ANOVA) در سطح (05/0P<) مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
نتایج
شاخصهای رشد و بازده: دادههای مربوط به وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی هر گروه در هفتههای اول تا پنجم و کل دوره پرورش در جدول 3 آورده شده است. وزن بدن در سن 28 و 35 روزگی در تیمارهای میخک 150، 450 و اسیدآسکوربیک نسبت به گروه سرب تنها (کنترل) افزایش معنیدار داشت (05/0P<)، همچنین ضریب تبدیل غذایی کل دوره (35-7 روزگی) در تیمارهای مذکور نسبت به کنترل کاهش معنیدار یافت (05/0P<).
ریختشناسی پرزهای روده: نتایج مربوط به ریختشناسی پرزهای روده به صورت میانگین ارتفاع، عرض، لامینا پروپریا و مساحت پرزها (میانگین ± انحراف معیار) در دئودنوم، ژژونوم و ایلئوم جوجههای گروههای مختلف در سن 35 روزگی به ترتیب در جداول 4، 5 و 6 آورده شده است. اندازه و سطح جذب پرزهای روده در قسمتهای دئودنوم و ژژنوم در گروههای میخک 450 و اسیدآسکوربیک به طور معنیداری افزایش یافت (05/0P<) و در قسمت ایلئوم هرچند سطح جذب همه تیمارها نسبت به کنترل افزایش یافت اما این اختلاف فقط در گروه اسیدآسکوربیک از نظر آماری معنیدار بود (05/0P<).
بحث
اثرات سوء سرب (به عنوان یک اکسیدان قوی) بر پارامترهای رشد و ریختشناسی پرزهای روده بهخوبی توسط محققین مختلف بررسی و شناسایی شده است. Ebrahimi و همکاران در سال 2015 گزارش دادند که سرب میتواند سبب کاهش جذب مواد غذایی، کاهش وزن بدن و به هم خوردن ضریب تبدیل غذایی شود (10). مطالعه Seven و همکاران در سال 2012 نشان داد که استفاده از سرب در جیره جوجههای گوشتی میتواند منجر به کاهش عملکرد و وزن بدن شده که این اثرات منفی با اضافه نمودن ویتامین C و propolis به جیره بهبود مییابد (37).
استفاده از روغنهای فرار و مواد آنتیاکسیدانی نظیر اسیدآسکوربیک در جیره طیور گوشتی سبب بهبود استفاده از غذا و در نتیجه افزایش رشد و بازده میشود (1). ظرفیت آنتیاکسیدانی مخاط روده پرندگان در محافظت از دیواره روده در برابر فعالیتهای رادیکالهای آزاد اکسیژن با منشاء غذایی، متابولیسم مخاط و پاسخهای التهابی به میکروبها بسیار با اهمیت میباشد (24). Semiz و همکاران در سال 2018 بیان نمودند که خاصیت آنتیاکسیدانی روغنهای فرار نقش به سزایی در حفاظت سلولها در مقابل آسیب اکسیداتیو دارد (36). بنابراین استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدان نظیر روغن فرار میخک و اسیدآسکوربیک میتواند در کاهش اثرات مخرب سرب تأثیر مثبت داشته باشد.
در پژوهش حاضر گروههای دریافت کننده اسیدآسکوربیک و روغن فرار میخک در سطح 450 نسبت به گروه کنترل (سرب تنها) به طور معنیداری وزن بدنی بالاتری داشتند (05/0>P). همچنین گروههای دریافت کننده اسیدآسکوربیک و هر دو سطح روغن فرار میخک، نسبت به گروه کنترل ضریب تبدیل غذایی بهتری داشتند (05/0>P). این نتایج در توافق با یافتههای Seven و همکاران در سال 2012 و Mukhtar و همکاران در سال 2011 است که به ترتیب نشان دادند استفاده از ویتامین C در جیره جوجههای گوشتی چالش شده با سرب و استفاده از اسانس میخک منجر به بهبود وزنگیری و ضریب تبدیل غذایی میشود (28،37). مسمومیت با سرب سبب سوء تغذیه در حیوان شده و به طبع ممکن است سوبسترای لازم برای تولید پروتئینهای مختلف از جمله آنزیمهای آنتیاکسیدانی، دچار اختلال شود و از طرفی برخی مطالعات حاکی از تداخل سرب در جذب و متابولیسم برخی فلزات ضروری است (22).
اسیدآسکوربیک ترکیبی آنتیاکسیدان است که به طور مشخص سبب مهار سطوح پراکسیداسیون لیپیدی در کبد و مغز میشود و سطوح کاتالاز را در کلیه موشهای صحرایی در مواجهه با سرب افزایش میدهد (33). خواص آن به دلیل دو گروه تیولی است که در به داماندازی فلزات نقش دارد. اسیدآسکوربیک تنها و یا در ترکیب با تیامین میزان دفع کلیوی سرب را افزایش میدهد و همچنین میزان تجمع کبدی و کلیوی سرب را کم میکند (17).
در تحقیق حاضر گروه دریافت کننده اسیدآسکوربیک همراه با سرب به طور معنیداری مساحت پرز بیشتری نسبت به گروه دریافتکننده سرب به تنهایی داشت (05/0>P). این نتایج که با بهبود پارامترهای پرزهای روده در گروه دریافتکننده ویتامین C همراه است، در توافق با نتایج به دست آمده توسطRodrigues و همکاران در سال 2018 است که بیان کردند اسیدآسکوربیک باعث افزایش ارتفاع پرزهای روده و بهبود وضعیت و یکپارچگی مخاط روده گربه ماهی میشود (34). همچنین Hasanpour و همکاران در سال 2016 نشان دادند کاربرد آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین E در جیره جوجههای گوشتی باعث بهبود عملکرد، افزایش رشد سلولهای اپیتلیال و جلوگیری از تخریب آنها میشود (18).
Liu و همکاران در سال 2014 نشان دادند که عوامل استرسزای تغذیهای سبب ایجاد اثرات منفی و آسیب به پرزهای روده در موش میشود (23). در مطالعه Viverous و همکاران در سال 2011 مشخص شد که وضعیت مخاط روده و ساختار میکروسکوپی آن شاخص خوبی از پاسخ روده به مواد فعال در خوراک میباشد و تغییرات ریختشناسی روده مانند پرزهای کوتاهتر در حضور مواد سمی میتواند اتفاق افتد (40).
گزارش شده است که روغنهای فرار علاوه بر بهبود بازدهی گوشت طیور و لاشه، وزن روده را نیز کاهش میدهند و همچنین ترشح آنزیمهای هضمی و حرکت روده را نیز تحریک میکنند (7). Mukhtar در سال 2011 طی بررسی اسانس میخک در جیره جوجههای گوشتی، بهبود در مصرف خوراک و عملکرد را در جوجههای گوشتی مشاهده کرد، که این بهبود را مربوط به اثرات مثبت اسانس میخک در دستگاه گوارش دانست (28). Ghazanfari و همکاران در سال 2014 طی مطالعه خود گزارش کردند که استفاده از 300 میلیگرم بر کیلوگرم روغن فرار میخک در جیره جوجه گوشتی منجر به بهبود دریافت غذا، افزایش وزن و بازده رشد میشود (14).
در مطالعه حاضر گروههای چالش شده با سرب که روغن فرار میخک (بهخصوص در سطح 450) را در جیره دریافت نمودند نسبت به گروه دریافتکننده سرب به تنهایی، کمتر تحت تاًثیر اثرات منفی این فلز بر پرزهای روده قرار گرفتند و به طور معنیداری اندازه پرز و مساحت جذب بیشتری داشتند (05/0P<)، که این نتایج با پژوهش Chowdhury و همکاران در سال 2018 در تطابق است؛ این پژوهشگران اثبات کردند روغن فرار میخک با اثرات آنتیاکسیدانی قوی باعث سلامت، بهبود میکروفلور و افزایش ارتفاع پرزهای روده کوچک در جوجههای گوشتی میشود، (8). اثرات مثبت روغن فرار میخک بر ریختشناسی پرزهای روده و به دنبال آن بر پارامترهای رشد بلدرچین ژاپنی را میتوان به ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی موجود در روغن فرار میخک مانند فلاونوئیدها و مونوتروپنها نسبت داد. Miller و همکاران در سال 2001 گزارش دادند که ترکیبات آنتیاکسیدانی، سلولهای پوششی روده را در مقابل مرگ برنامهریزی شده در اثر استرس اکسیداتیو محافظت میکند و در نتیجه باعث رشد سلولهای بافت پوششی روده میشوند (26). اثرات قوی آنتیاکسیدانی میخک در مطالعات متعددی به اثبات رسیده است (9،16). روغن میخک دارای اثر مهارکنندگی رادیکالهای هیدروکسیل و همچنین شلاتهکننده آهن بوده و فعالیت آنتیاکسیدانی اوژنول با α- tocopherol قابل مقایسه است (25).
شواهدی وجود دارد که بیان میکند فاکتورهای محرک هضم و جذب در عصارههای گونههای گیاهی وجود دارد که علاوه بر تحریک هضم دارای فعالیت ضد میکروبی در برابر باکتریهای موجود در روده هستند. گیاهان دارویی باعث تحریک سیستم هضم در طیور و بهبود عملکرد کبد و افزایش آنزیمهای هضم لوزالمعدی میشوند. آنتیاکسیدانها میتوانند مانع اکسیداسیون ترکیبات مغذی شوند و ترکیبات ضدمیکروبی میتوانند باعث کاهش جمعیت باکتریایی مضر موجود در تنهی معدی- رودهای پرندگان شوند. وجود عوامل مضر باکتریایی میتواند باعث شکسته شدن اسیدهای آمینه شده و در جذب آنها اختلال ایجاد کند (42).
ویژگی آنتیاکسیدانی ترکیبات فنولی روغنهای فرار به دلیل قابلیت احیاکنندگی آنها میباشد که به این ترکیبها اجازه میدهد بهعنوان عامل احیاکنندگی دناتورهای هیدروژن و شلاته کنندههای آهن عمل نمایند (37). ترکیبات موجود در روغنهای فرار میتوانند با افزایش کارایی آنزیمهای دخیل در سیستم آنتیاکسیدانی بدن همانند گلوتاتیون ردوکتاز، برای سلامتی مصرفکننده مناسب باشد (6).
از طرف دیگر اثرات مثبت روغن میخک بر اندازه و سطح جذب پرزهای روده که در تحقیق حاضر مشاهده گردید را نیز میتوان به بهبود فلور طبیعی روده در گروههای دریافت کننده روغن میخک نسبت داد. در تحقیق Pan و Zhongtang در سال 2014 مشخص شد که فلور میکروبی دستگاه گوارش میتواند تأثیر قابل توجهی بر سلامتی و بازده طیور گوشتی داشته باشد، بدین ترتیب هر گونه اختلال در فلور طبیعی میتواند به علت استقرار عوامل بیماریزا یا باکتریهای کاهشدهنده رشد با اثرهای مضر همراه گردد. میکروفلور روده نه تنها میتواند باعث افزایش توده روده شود، بلکه در حضور میکروبهای روده سرعت جایگزینی سلولهای بافت روده تا 40 درصد افزایش مییابد (32). مطالعه Mohammadi و همکاران در سال 2013 نشان داد که اسانس میخک میتواند باعث بهبود عملکرد رشد، سلامتی دستگاه گوارش، فلور میکروبی و وضعیت ایمنی جوجههای گوشتی شود (27).
Myandoab و Mansoub در سال 2012 مشاهده کردند که افزودن ترکیب عصارههای گیاهان دارویی در جیره، باعث افزایش وزن بدن بلدرچینها در یک دوره 42 روزه شد. این محققین نتیجه گرفتند که بهبود هضم مواد غذایی منجر به ایجاد تعادل در میکروفلور روده شده که باعث کاهش حضور باکتریهای پاتوژن شده است (29). Giannenas و همکاران در سال 2018 گزارش کردند که استفاده از گیاهان دارویی در جیره بر پرزهای روده و فلور دستگاه گوارش جوجههای گوشتی اثر مثبت دارد و عملکرد رشد را تقویت مینماید (15).
به طور کلی نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که اضافه نمودن اسیدآسکوربیک به میزان 500 پیپیام و روغن فرار میخک به خصوص در سطح 450 میلیگرم بر کیلوگرم جیره غذایی میتواند اثرات منفی سرب بر پرزهای روده را کاهش داده و سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک و وزن نهایی در بلدرچین ژاپنی شود.
سپاسگزاری
بدین وسیله از تمامی پرسنل محترم دانشکده و کلینیک دامپزشکی دانشگاه شهرکرد که در انجام مراحل این پژوهش همکاری نمودند کمال سپاسگزاری را دارم.
تعارض منافع
بین نویسندگان تعارض در منافع گزارش نشده است.
جدول 1. نتایج شناسایی ترکیبات فرار (GC/MS).
ترکیب |
میزان (درصد) |
RI (شاخص بازداری) |
زمان بازداری ترکیب |
Eugenol |
63/77 |
335/1365 |
175/18 |
Iso-eugenol |
65/0 |
06/1387 |
86/18 |
β-Caryophyllene |
54/9 |
934/1421 |
937/19 |
α-Humulene |
33/1 |
262/1456 |
984/20 |
delta-Cadinene |
2/0 |
656/1524 |
07/23 |
Eugenol acetate |
07/0 |
019/1587 |
852/24 |
Caryophyllene oxide |
28/0 |
019/1587 |
852/24 |
جدول 2. درصد مواد اولیه و ترکیب شیمیایی جیره (35-1روزگی).
مواد اولیه (کیلوگرم بر تن) |
1 تا 35 روزگی |
ذرت |
3/484 |
کنجاله سویا (43 درصد) |
1/434 |
روغن سویا |
5/46 |
دی کلسیم فسفات |
7/13 |
کربنات کلسیم |
10 |
متیونین |
3/1 |
مکمل ویتامینه |
5/2 |
مکمل معدنی |
5/2 |
نمک |
1/3 |
ویتامین E |
5/1 |
ویتامین D3 |
5/0 |
جمع |
1000 |
ترکیب شیمیایی |
- |
انرژی قابل متابولیسم (کیلوکالری بر کیلوگرم) |
3000 |
پروتئین خام (درصد) |
23 |
کلسیم (درصد) |
8/0 |
فسفر قابل استفاده (درصد) |
4/0 |
سدیم (درصد) |
15/0 |
متیونین (درصد) |
5/0 |
متیونین + سیستئین (درصد) |
87/0 |
لیزین (درصد) |
38/1 |
ترئونین(درصد) |
97/0 |
آرژنین (درصد) |
66/1 |
تریپتوفان (درصد) |
31/0 |
جدول 3. پارامترهای وزن بدن (BW)، دریافت غذا ( (FIو ضریب تبدیل غذایی ( (FCRدر گروههای مختلف (میانگین ± خطای معیار). در هر ردیف حروف نامتشابه نشان دهنده وجود اختلاف معنیدار است (05/0>P).
پارامتر گروه |
ارتفاع |
عرض |
لامینا پروپریا |
مساحت (میلیمتر مربع) |
سرب (100) (کنترل) |
a 019/0 ±369/0 |
a007/0±097/0 |
a008/0±147/0 |
a009/0±111/0 |
میخک (150)+ سرب (100) |
ab020/0±461/0 |
a008/0±112/0 |
b016/0±224/0 |
ab017/0±166/0 |
میخک (450)+ سرب (100) |
b034/0±482/0 |
a010/0±126/0 |
b020/0±224/0 |
b020/0±193/0 |
اسیدآسکوربیک (500)+ سرب (100) |
b040/0±571/0 |
a010/0±129/0 |
b018/0±277/0 |
b032/0±241/0 |
جدول 4. میانگین ارتفاع، عرض، لامینا پروپریا و مساحت پرزهای دئودنوم در جوجههای گروههای مختلف در 35 روزگی بر حسب (میلیمتر) (میانگین ± خطای معیار).در هر ستون حروف نامتشابه نشان دهندهی وجود اختلاف آماری معنیدار بین گروههای مورد مطالعه است (05/0>P).
پارامتر گروه |
ارتفاع |
عرض |
لامینا پروپریا |
مساحت (میلیمتر مربع) |
سرب (100) (کنترل) |
a 019/0 ±369/0 |
a007/0±097/0 |
a008/0±147/0 |
a009/0±111/0 |
میخک (150)+ سرب (100) |
ab020/0±461/0 |
a008/0±112/0 |
b016/0±224/0 |
ab017/0±166/0 |
میخک (450)+ سرب (100) |
b034/0±482/0 |
a010/0±126/0 |
b020/0±224/0 |
b020/0±193/0 |
اسیدآسکوربیک (500)+ سرب (100) |
b040/0±571/0 |
a010/0±129/0 |
b018/0±277/0 |
b032/0±241/0 |
جدول 5. میانگین ارتفاع، عرض، لامینا پروپریا و مساحت پرزهای ژژونوم در جوجههای گروههای مختلف در 35 روزگی بر حسب (میلیمتر) (میانگین ± خطای معیار). در هر ستون حروف نامتشابه نشان دهندهی وجود اختلاف آماری معنیدار بین گروههای مورد مطالعه است (05/0>P).
پارامتر گروه |
ارتفاع |
عرض |
لامینا پروپریا |
مساحت (میلیمتر مربع) |
سرب (100) (کنترل) |
a015/0±0283/0 |
a005/0±067/0 |
a009/0±121/0 |
a006/0±060/0 |
میخک (150)+ سرب (100) |
ab015/0±331/0 |
ab008/0±099/0 |
b015/0±205/0 |
ab011/0±105/0 |
میخک (450)+ سرب (100) |
b021/0±405/0 |
b008/0±111/0 |
ab015/0±187/0 |
b009/0±136/0 |
اسیدآسکوربیک (500)+ سرب (100) |
b030/0±355/0 |
b006/0±119/0 |
ab023/0196±196/0 |
b013/0±132/0 |
جدول 6. میانگین ارتفاع، عرض، لامینا پروپریا و مساحت پرزهای ایلئوم در جوجههای گروههای مختلف در 35 روزگی بر حسب (میلیمتر). (میانگین ± انحراف معیار). در هر ستون حروف نامتشابه نشان دهندهی وجود اختلاف آماری معنیدار بین گروههای مورد مطالعه است (05/0>P).
پارامتر گروه |
ارتفاع |
عرض |
لامینا پروپریا |
مساحت (میلیمتر مربع) |
سرب (100 ) (کنترل) |
a013/0±239/0 |
a004/0±67/0 |
a007/0±130/0 |
a005/0±051/0 |
میخک (150)+ سرب (100) |
a013/0±286/0 |
ab007/0±96/0 |
b010/0±156/0 |
ab009/0±088/0 |
میخک (450)+ سرب (100) |
a010/0±246/0 |
b007/0±114/0 |
ab014/0±132/0 |
b007/0±090/0 |
اسیدآسکوربیک (500)+ سرب (100) |
a015/0±281/0 |
ab008/0±84/0 |
b009/0±161/0 |
ab008/0±074/0 |