Document Type : Aquatic Animal Health Management
Authors
1 Department of Fisheries, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Department of Animal Sciences, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
Abstract
Keywords
قزلآلای رنگینکمان از گونههای مهم اقتصادی است که در اکثر نقاط دنیا پرورش داده میشود. پرورش متراکم این گونه با استرسهای مختلف همراه بوده که ماهی را در برابر بیماریهای مختلف مستعد مینماید(3). یکی از روشهای مقابله با بروز انواع بیماریها استفاده از گیاهان دارویی به عنوان محرکهای سیستم ایمنی میباشد که نسبت به مواد شیمیایی ایمنتر و مطمئنتر بوده و همچنین تأثیر آنها در مقایسه با واکسیناسیون از دامنه وسیعتری برخوردار است. علاوه بر این با توجه به روش استفاده غیرمعمول از آنتیبیوتیکها در آبزیان، به منظور کاهش ایجاد مشکلات زیستمحیطی و آسیب به طبیعت، معرفی مواد جایگزین آنتیبیوتیکها در پرورش آبزیان ضروری است(14).
در سالهای اخیر تحقیقات در زمینه بکارگیری جلبکهای دریایی با توجه به خواص دارویی آنها در سراسر دنیا مورد توجه قرار گرفته است و هر ساله مطالعات جدیدتری در این راستا انجام و نتایج ارزندهای حاصل میشود (13). بکارگیری جلبکهای دریایی به عنوان افزودنیهای خوراک یا مکمل با توجه به ارزش غذایی، در دسترس بودن و هزینهی پایین آنها در آبزیپروری امکانپذیر است(16).
محرکهای ایمنی با منشاء گیاهی از جمله جلبکهای دریایی میتوانند نقش بسیار مهمی در افزایش پاسخ ایمنی و جلوگیری از بروز بیماریها در آبزیان و انواع سیستمهای پرورشی آبزیان داشته باشند. این محرکها از طریق تقویت توان سیستم ایمنی غیراختصاصی مقاومت ماهی را در برابر بیماریها افزایش میدهند (34).
جلبـکهـای دریـایی به دلیل مقادیر پایین چربیهای اشـباع، کـالری کـم، میـزان فراوان کربوهیدراتهـا و نیـز ویژگـیهـای زیسـتی ماننـد خواص ضدباکتریایی، ضد اکسیداسیونی، ضدویروسـی و ضدقارچی به مواد طبیعی پرکاربردی در صنایع غـذایی و دارویی تبدیل شدهاند (10،17،33). همچنین جلبکهای دریایی دارای مقادیر بالای مواد معدنی، فیبرهـای رژیمـی، ویتامینها، پروتئینها و اسـیدهای چـرب چنـد غیراشـباع هستند (10،42).
از جمله این جلبکها میتوان به اعضای شاخه جلبکهای قرمز اشاره کرد که اکثر اعضای این شاخه دارای مصارف کاربردی زیادی هستند (36). جلبک قرمز L. Caspicaاز گونههای دریازی است و متعلق به گروه جلبکهای پرسلولی هستند و اغلب سلولهای آنها بیش از یک هسته دارند. این گروه معمولاً از طریق جنسی تولید مثل میکنند (23).
با توجه به خواص مثبت ماکروجلبـکهـا و همچنین فراوانی جلبک L. Caspica در دریای خزر، هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی اثر جلبک قرمز (L. caspica) بر شاخصهای خونشناسی قزلآلای رنگینکمان و بررسی امکان کاربرد این جلبک در پرورش ماهی قزلآلا در جهت بهبود شاخصهای رشد و همچنین افزایش توان سیستم ایمنی ماهیها است.
جمعآوری جلبک و عصارهگیری: جلبک قرمز از سواحل جنوبی دریای خزر در فصل زمستان جمعآوری شد. جهت تهیه عصارهی اتانولی مقدار 20 کیلوگرم جلبک جمعآوری شده در مکانی عاری از رطوبت، به دور از نور خورشید و در جریان هوا خشک و پس از آسیاب به پودر تبدیل شد. پودر به دست آمده در بالن یک لیتری و به نسبت 1 به 5 با الکل اتیلیک 80 درصد مخلوط و به مدت 48 ساعت بر روی دستگاه شیکر نگهداری شد. سپس عصارهی اولیه صاف شده وارد دستگاه روتاری شد و در دمای 45 درجه سانتیگراد الکلپرانی آن صورت گرفت. در نهایت عصارهی تغلیظ شده در شرایط خلاء و انجماد خشک و تا زمان استفاده در یخچال نگهداری شد (38).
تهیهی ماهی، جیرهی غذایی و شرایط پرورش: این تحقیق در یک کارگاه پرورش ماهی در شهرستان تنکابن انجام شد. به منظور سازگاری ماهیان با شرایط جدید پرورشی، به مدت 2 هفته با جیرهی غذایی تجاری (شرکت خوراک دام- طیور و آبزیان 21 بیضاء، شیراز) تغذیه شدند. تعداد 750 قطعه ماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی44/0±43/39 گرم انتخاب و به صورت تصادفی در قالب 5 تیمار با 3 تکرار (تعداد 50 قطعه در هر تکرار) در 15 حوضچه توزیع شدند. جهت تهیهی جیرههای آزمایشی مقدار 0، 5، 10، 15 و 20 گرم عصاره به هر کیلوگرم از جیرهی پایه اضافه شد. سپس ماهیان به مدت 8 هفته و روزانه در 4 نوبت (ساعت 7، 12، 16، 20) به میزان 5/1 درصد وزن بدن با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. هر دو هفته یکبار زیستسنجی کل ماهیان هر حوضچه انجام شده و میزان غذای مورد نیاز با توجه به میانگین وزنی جدید محاسبه شد.
شاخصهای فیزیکوشیمیایی آب شامل دما، اکسیژن و pH توسط دستگاههایCond 3210 SET1 WTW و pH 3110 SET2 و همچنین آمونیاک توسط دستگاه Colorimeter DR/890 به صورت هفتگی مورد سنجش قرار گرفت و میانگین این شاخصها در طول دورهی آزمایش شامل دمای آب 7/16 درجه سانتیگراد، اکسیژن محلول15/8 میلیگرم بر لیتر و pH ، 5/7 ثبت شد.
سنجش فراسنجههای رشد: به منظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف عصارهی جلبک بر شاخصهای رشد بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان و مقایسه بین تیمارهای مختلف، هر دو هفته یکبار وزن ماهیان هر تیمار اندازهگیری شد. میانگین افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و درصد بازماندگی طبق روابط زیر محاسبه شد.
افزایش وزن بدن = وزن نهایی(گرم) - وزن اولیه(گرم)
ضریب رشد ویژه = ] ln(وزن نهایی) – ln(وزن اولیه) /طول دورهی پرورش[ × 100
ضریب تبدیل غذایی = غذای خشک داده شده (گرم) /وزن اضافه شده (گرم)
درصد بازماندگی = ] تعداد ماهیان باقی مانده/ تعداد ماهیان اولیه[× 100
سنجش شاخصهای خونشناسی و بیوشیمیایی سرم: جهت سنجش فاکتورهای خونی در روز صفر و پایان هفته 2، 4، 6 و 8 از هر تیمار تعداد 15 قطعه ماهی (هر تکرار 5 قطعه) نمونهبرداری شد. ماهیان از 24 ساعت قبل از نمونهبرداری قطع غذا شدند (9)، پس از بیهوشی ماهیان با پودر گل میخک (با دوز 200 میلیگرم در لیتر) با استفاده از سرنگ 2 سیسی از ورید ساقهی دمی خونگیری و در لولهی آزمایش حاوی هپارین وارد شد. از هر نمونه مقدار یک سیسی خون در لولههای فاقد هپارین ریخته شد. به منظور جداسازی سرم، نمونههای خون به دست آمده به مدت 5 دقیقه با 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شدند. هموگلوبین به روش استاندارد سیانومت هموگلوبین و جذب نوری محلول فوقانی درطول موج 560 نانومتر به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر اندازهگیری و میزان هموگلوبین بر حسب گرم در دسیلیتر محاسبه شد. میزان هماتوکریت به روش میکروهماتوکریت سنجش گردید. شاخصهای گلبولی شامل میانگین حجم گلبولقرمز (MCV)، میانگین هموگلوبین در گلبولقرمز (MCH) و میانگین غلظت هموگلوبین در گلبولقرمز (MCHC) بر اساس فرمول محاسبه شد (20). شمارش کلی گلبولهای قرمز و گلبولهای سفید پس از رقیق نمودن خون به نسبت 1 به 200 با محلول رقیق کننده نات- هریک و با استفاده از لام هماسیتومتر نئوبار صورت گرفت (12). جهت شمارش تفریقی گلبولهای سفید خون گسترش خونی تهیه و با استفاده از رنگ گیمسا رنگآمیزی انجام شد (25). سنجش مقادیر پروتئین تام و آلبومین به روش Bradford (5) انجام شد. با به دست آوردن تفاضل پروتئین تام و آلبومین مقدار گلوبولین به دست آمد (30).
سنجش آنزیمهای کبدی: در این مطالعه سطوح آنزیمهای کبدی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، و آلکالین فسفاتاز (ALP) در سرم خون با استفاده از کیت تجاری پارس آزمون (پارس آزمون، تهران، ایران) و با استفاده از دستگاه اتوآنالایزر(Eppendorf, EPOS,Germany) اندازهگیری شد.
تجزیه و تحلیل آماری: تجزیه و تحلیل آماری نتایج با استفاده از نرم افزار 22 SPSSانجام شد. پیش از تجزیه و تحلیل، طبیعی بودن دادهها با استفاده از آزمونKolmogorov-Smironov ارزیابی شد. برای مقایسه کلی دادهها از روش آنالیز واریانس یک طرفه One-way-ANOVA و برای مقایسه میانگینها از آزمون آماری Duncan در سطح اعتماد 95 درصد استفاده شد.
در پایان 8 هفته تغذیهی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان با عصارهی جلبک، اگرچه بیشترین افزایش وزن بدن و ضریب رشد ویژه در تیمار 2 درصد، بالاترین درصد بازماندگی در تیمار 5/1 درصد و همچنین بهترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار 2 درصد عصارهی جلبکی حاصل شد ولی از لحاظ آماری اختلاف معنیداری با یکدیگر و گروه شاهد نشان ندادند (05/0P> ؛ جدول1).
تعداد کل گلبولهای قرمز در هفته دوم، چهارم، ششم و هشتم نمونهبرداری در تمامی تیمارهای تغذیهشده با عصارهی جلبک افزایش معنیداری نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0>P؛ جدول2). از لحاظ درصد هماتوکریت تمام تیمارهای آزمایشی در هفتهی چهارم، ششم و هشتم نمونهبرداری افزایش معنیداری نسبت به گروه شاهد نشان دادند (05/0>P ؛ جدول2). غلظت هموگلوبین در هفته دوم نمونهبرداری فقط در تیمار 5/1 درصد عصاره، هفتهی چهارم در تمامی تیمارها بجز تیمار 2 درصد و هفتهی ششم و هشتم در همهی تیمارهای تغذیهشده با عصارهی جلبک افزایش معنیداری نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0>P ؛ جدول2). در پایان هشت هفته تغذیه با عصارهی جلبک بیشترین تعداد گلبولقرمز، درصد هماتوکریت و غلظت هموگلوبین در تیمار 2 درصد عصاره ثبت شد.
از هفتهی دوم تا هفتهی هشتم نمونهبرداری تمامی تیمارهای تغذیهشده با عصارهی جلبک افزایش معنیداری در تعداد گلبولهای سفید نسبت به گروه شاهد نشان دادند (05/0>P ؛ جدول3). بیشترین تعداد گلبولهای سفید در پایان هشت هفته تغذیه در تیمار 5/1 درصد عصاره و بدون اختلاف معنیدار با تیمار 2 درصد عصاره ثبت شد. درصد لنفوسیت در هیچ یک از تیمارهای تغذیهشده با عصارهی جلبک بجز تیمار 5/1 درصد در هفتههای چهارم و ششم نمونهبرداری اختلاف معنیداری با گروه شاهد نشان نداد (05/0P>؛ جدول3). بیشترین درصد مونوسیت در هفتهی چهارم و ششم نمونهبرداری مربوط به تیمار 5/1 درصد عصاره و در هفتهی هشتم مربوط به تیمار 2 درصد بوده که با گروه شاهد اختلاف معنیدار داشتند (05/0>P؛ جدول3). درصد ائوزینوفیل در هیچ یک از زمانهای نمونهبرداری تحت تأثیر عصارهی جلبک قرار نگرفت و تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری با گروه شاهد نشان ندادند (05/0P>؛ جدول3). درصد نوتروفیل تیمار 5/1 درصد عصاره جلبکی در هفتهی چهارم نمونهبرداری افزایش معنیداری نسبت به همهی تیمارها بجز تیمار 2 درصد نشان داد (05/0>P؛ جدول3)، همچنین در پایان هفتهی هشتم غذادهی بالاترین درصد نوتروفیل در تیمار 2 درصد ثبت شد اگرچه اختلاف معنیداری با گروه شاهد نشان نداد (05/0P>؛ جدول3).
براساس نتایج جدول 4، شاخصهای خونشناسی شامل تعداد گلبولسفید، گلبولقرمز، غلظت هموگلوبین و درصد هماتوکریت تحت تأثیر هر دو عامل متغیر(زمان و سطوح مختلف عصارهی جلبک) و برهم کنش آنها قرار گرفت. همچنین روند نسبتا منظم افزایشی در میزان شاخصهای ذکرشده در تیمارهای تغذیهشده با عصارهی جلبک از روز صفر تا پایان دورهی تغذیه (هفتهی هشتم) مشاهده شد.
نتایج حاصل از سنجش شاخصهای بیوشیمیایی سرم خون ماهیان در تصویرهای 4-1 نشان داده شده است. طبق تصویر 1، افزایش معنیدار پروتئین تام در تیمارهای تغذیهشده بجز تیمار 1 درصد در هفتهی دوم، در هفتهی چهارم فقط در تیمار 5/0 درصد و در هفتهی هشتم فقط در تیمار 1 درصد نسبت به گروه شاهد مشاهده شد (05/0>P). در هفتهی ششم مطالعه تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری با یکدیگر نشان ندادند (05/0P>).
میزان آلبومین در هفتهی دوم و چهارم مطالعه در تیمار 5/0 درصد، در هفتهی ششم در تمامی تیمارهای تغذیهشده غیر از تیمار 1 درصد و در هفتهی هشتم مطالعه در تیمارهای 1 و 2 درصد نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری را نشان داد (05/0>P؛ تصویر 2).
سنجش میزان گلوبولین در هفتهی دوم نمونهبرداری، افزایش معنیدار این شاخص را در تیمارهای تغذیهشده غیر از تیمار 5/0 درصد، در هفتهی چهارم فقط در تیمار 5/0 درصد، در هفتهی هشتم فقط در تیمار 1 درصد نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0>P). تیمارهای آزمایشی در هفتهی ششم مطالعه اختلاف معنیداری از لحاظ میزان گلوبولین سرم خون نشان ندادند (05/0P>؛ تصویر3).
نتایج حاصل از سنجش آنزیمهای کبدی نشان داد که ماهیان تغذیهشده با عصارهی جلبک در هفتههای مختلف نمونهبرداری میزان کمتری ALP در سرم داشتند به طوری که اختلاف معنیداری بین تیمارهای تغذیهشده در مقایسه با گروه شاهد در هفتههای دوم و هشتم مشاهده شد (05/0>P). کمترین میزان ALP در هفتهی دوم در تیمار 2 درصد و در هفتههای 4، 6 و 8 نمونهبرداری در تیمار 5/0 درصد مشاهده شد (تصویر 4).
همچنین نتایج به دست آمده نشان داد که ماهیان تغذیهشده با جیرهی حاوی جلبک در هفته 2، 4 و 6 نمونهبرداری حاوی میزان کمتری ALT در سرم خون بودند و تنها در هفتهی 8 نمونهبرداری این میزان در تیمار 1 درصد افزایش معنیداری نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0>P؛ تصویر 5).
طبق نتایج نشانداده شده در تصویر 6 میزان AST سرم خون ماهیان تغذیهشده با عصارهی جلبک بجز تیمار 2 درصد در هفتههای 2 و 4 و در هفتهی 6 در همهی تیمارهای تغذیهشده کاهش معنیداری نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0>P). در هفتهی 8 نمونهبرداری اختلاف معنیداری بین تیمارهای تغذیهشده و گروه شاهد مشاهده نشد (05/0P>).
طبق نتایج جدول 4، هر سه آنزیم کبدی مورد بررسی در این مطالعه، تحت تأثیر زمان، سطوح مختلف تیمار و برهم کنش آنها قرار گرفتند. روند نسبتاً منظم کاهشی در تیمارهای تحت تغذیه با عصارهی جلبک از روز صفر آزمایش تا هفتهی هشتم نمونهبرداری مشاهده شد.
بکارگیری داروهای با منشاء گیاهی با اهداف مختلف نظیر تحریک سیستم ایمنی ماهیان و سایر آبزیان پرورشی، موفقیتهای زیادی را برای صنعت آبزیپروری به ارمغان آورده است. تاکنون ترکیبات زیستی متعددی با گسترهی کاربردی متنوعی همچون اثرات آنتیبیوتیکی، ضدویروسی، ضدقارچی و ضدسرطانی از جلبکهای پرسلولی شناسایی و استخراج شده است و بسیاری از متابولیتهای اولیه و یا ثانویه این جانداران میتواند به مواد زیستفعال مورد استفاده در صنایع دارویی تبدیل شود (8،46).
براساس نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر، مکملسازی جیرهی غذایی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان اگرچه باعث بهبود رشد و ضریب تبدیل غذایی در تیمار 2 درصد عصارهی جلبکی شد اما اختلاف معنیداری بین تیمارها و همچنین با گروه شاهد مشاهده نشد (05/0P>). همچنین درصد بازماندگی تیمارهای آزمایشی در پایان دورهی غذادهی اختلاف معنیداری با یکدیگر و گروه شاهد نشان نداد. همراستا با نتایج به دست آمده از مطالعهی حاضر مکملسازی جیرهی غذایی قزلآلای رنگینکمان تحت تأثیر افزودنی غذایی ماکروجلبکهای دریایی Gracilariopsis persica ، Sargassum bovianum وPolycladia myrica با سطوح 5 و 10 درصد اختلاف معنیداری را در شاخصهای رشد و درصد بازماندگی بین ماهیان تغذیهشده و گروه شاهد(بدون تغذیه با جلبک) نشان نداد (22). نتایج مطالعات Soler-Vila و همکاران در سال 2009 نشان داد که جلبک قرمز Porphyra dioica به طور مؤثر میتواند تا سطح 10 درصد جیره بدون اثرات منفی برافزایش وزن و عملکرد رشد قزلآلای رنگینکمان قرار بگیرد (39). Choi و همکاران در سال 2015 نشان دادند که اضافه نمودن جلبک قرمز Pyropia yezoensis منجر به افزایش معنیدار میزان رشد روزانه و میزان وزن به دست آمده کفشک ماهی زیتونی Paralichthys olivaceus نسبت به گروه شاهد میشود (7).
با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعات مختلف، به نظر میرسد تفاوت در حصول نتیجه تجویز خوراکی انواع جلبکها بر عملکرد رشد ماهیان، به دوز تجویز آنها بستگی داشته باشد. به عقیده Stadtlander و همکاران در سال 2012، وجود عصارهی جلبک در جیرهیهای غذایی میتواند منجر به ذخیره انرژی متابولیکی به منظور رشد گردد (43). درحالیکه مطالعات نشان دادهاند که جایگزینی ماکروجلبک در سطوح بالا ممکن است روی عملکرد رشد تأثیر منفی داشته باشد (32). شاید به دلیل خاصیت ضدتغذیهای پلیساکاریدهای غیرنشاستهای محلول (Soluble Non-Starch Polysaccaride) در جلبکها باشد که میزان آن با افزایش درصد ماکروجلبکها در جیرهی غذایی افزایش مییابد (6).
طبق نتایج به دست آمده، افزایش معنیدار گلبولهای قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت در تیمارهای تغذیهشده نسبت به گروه شاهد نشاندهندهی تأثیر مثبت عصارهی جلبک بر شاخصهای خونی ماهی قزلآلای رنگینکمان است. احتمال میرود افزایش در این شاخصها به علت اثر آنتیاکسیدانهای موجود در عصارهی جلبک بر کاهش همولیز ناشی از پراکسیداسیون چربیهای موجود در غشای گلبولهای قرمز خون و یا اثر حفاظتی پلیفنولها در برابر پراکسید هیدروژن ناشی از اکسیداسیون در گلبولهای قرمز باشد (26). ماکروجلبکهای دریایی منبع غنی از آنتیاکسیدانهای مختلف همچون فلاونوئیدها و پلی فنول هستند که نقش مهمی در پیشگیری اکسیداسیون دارند (31). پلی فنولهای موجود در ترکیبات گیاهی میتوانند با فلزات و یونهای فلزی مانند آهن، کمپلکس تشکیل داده و پتانسیل این را دارند که در واکنشهای فیزیولوژیکی مربوط به آهن و دیگر فلزات واسطه دخل و تصرف کنند. بنابراین این احتمال وجود دارد که دسترسی به آهن مورد نیاز بدن جهت خونسازی را تسهیل نمایند. مشابه با نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر Kim و همکاران در سال 2013 در تحقیقی که بر روی اثرات حمایتی جلبک اسپیرولینا (Spirulina pacifica) در طوطی ماهی (Oplegnathus fasciatus) داشتند، نشان دادند که افزودن جلبک در جیرهی این ماهیان باعث افزایش میزان هماتوکریت شده است (24). همچنین در مطالعات Karami و همکاران در سال 2016 و Zeraatpisheh و همکاران در سال 2018، بکارگیری عصارهی آبی جلبک Sargassum angustifolium در جیرهی غذایی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و قزلآلای رنگینکمان منجر به افزایش معنیدار هموگلوبین نسبت به گروه شاهد شد (21،48). هم راستا با نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر تجویز Spirulina platensis در جیرهی غذایی قزلآلای رنگینکمان افزایش گلبولقرمز و هموگلوبین را در تیمارهای تغذیهشده در پی داشت (47). در مطالعات Tulaby Dezfuly و همکاران در سال 2017، تأثیر مثبت مصرف خوراکی عصارهی الکلی جلبک سارگاسوم (S. angustifolium) بر برخی فاکتورهای خونی ماهی ماکرو (Labidochromis caeruleus) تایید شد(45).
گلبولهای سفید یکی از مهمترین سلولهایی هستند که میتوانند واکنشهای ایمنی غیراختصاصی را در ماهیان تحریک کنند (40). با توجه به نقش گلبولهای سفید خونی در سیستم دفاعی ماهی، تغییر تعداد این سلولها تحت تأثیر محرکهای ایمنی منطقی به نظر میرسد. بررسی تغییر تعداد گلبولهای سفید در این مطالعه حاکی از نقش محرک ایمنی عصارهی جلبک تجویزشده در جیرهی غذایی قزلآلای رنگینکمان است، به طوری که از هفتهی دوم به بعد آزمایش تمامی تیمارهای مورد مطالعه افزایش معنیداری در تعداد گلبولهای سفید نسبت به گروه شاهد نشان دادند و بیشترین میزان این شاخص در هفتهی ششم در تیمار 5/1 درصد عصاره ثبت شد. افزایش تعداد گلبولهای سفید خون در عفونتهای طبیعی و تجربی و در مواقع استفاده از واکسنها و محرکهای ایمنی متعدد گزارش شده است (18،19،27) در مطالعات مشابه تجویز خوراکی عصارهی جلبک S. angustifolium بر کپور معمولی و قزلآلای رنگینکمان (21،48) و S. platensis بر قزلآلای رنگینکمان (47) منجر به افزایش تعداد گلبولهای سفید شد.
در مقایسه شمارش تفریقی گلبولهای سفید در طول هفتههای نمونهبرداری، از لحاظ درصد لنفوسیت و ائوزینوفیل تقریبا تمامی تیمارهای تغذیه شده با جلبک اختلاف معنیداری با گروه شاهد نشان ندادند. بیشترین درصد مونوسیت و نوتروفیل در پایان هفته هشتم مطالعه در تیمار 2 درصد عصارهی جلبکی به دست آمد. در مطالعات مشابه افزایش تعداد گلبولسفید، نوتروفیل، مونوسیت و لنفوسیت در ماهی کوی (Cyprinus carpio carpio) تغذیه شده با Arthrospira platensisگزارش شد (2). همچنین در مطالعه Farhoudi و همکاران در سال 2017 افزایش درصد نوتروفیل و لنفوسیت در خون ماهی باس دریایی آسیایی(Lates calcarifer) تحت تغذیه با جلبک قرمز دریایی Gracilaria pygmaea گزارش شد و محققان دلیل آن را به حضور کاروتنوئیدهای موجود در جلبک نسبت دادند که در نهایت با تحریک نوتروفیل و ماکروفاژها به تولید لیزوزیم در خون و تأثیر بر فعالیت فاگوسیتوزی موجب تقویت ایمنی غیراختصاصی میشود (11).
پروتئینهای پلاسما به وسیلهی کبد سنتز و در بسیاری از بیماریها و اختلالات فیزیولوژیک از بدن دفع میشوند. اندازهگیری پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین در سرم یا پلاسما در تشخیص بیماریهای ماهی به عنوان شاخصی برای وضعیت تغذیهای و همچنین سیستم عروق، عملکرد کبد و کلیه کاربرد دارد (1). تحقیقات موجود نشان میدهد که بهبود عملکرد کبد و سایر ارگانهای بدن که سنتز اجزای پلاسما را به عهده دارند به افزایش سطح پروتئین سرم خون منجر میشود (28). در مطالعهی حاضر، در پایان 8 هفته تغذیه با عصارهی جلبک، افزایش معنیدار پروتئین تام و گلوبولین در ماهیان تغذیهشده با 1 درصد عصاره و آلبومین در تیمارهای 1 و 2 درصد نسبت به گروه شاهد و دیگر تیمارها مشاهده شد. به نظر میرسد تأثیر مثبت عصارهی جلبک بر پروتئینهای سرمی سنجششده، احتمالاً به دلیل تقویت سیستم ایمنی غیراختصاصی و همچنین بهبود عملکرد کبد که سنتز اجزای پلاسما را بر عهده دارند باشد. همراستا با نتایج به دست آمده از مطالعهی حاضر بکارگیری جلبکS. platensis در سطح 10 درصد در جیرهی غذایی قزلآلای رنگینکمان منجر به افزایش معنیدار پروتئین تام و آلبومین در ماهیان تغذیهشده شد (47).
کبد یکی از مهمترین اندامهای متابولیزهکنندهی داروها و سایر مواد مغذی در ماهی است (41)، همچنین نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی برعهده دارد (15). به طور کلی تمامی این عملکردها در کبد توسط آنزیمها صورت میگیرد. آنزیمهای کبدی معرف سلامت کبد هستند و عمدتاً تحت تأثیرآسیبهای بافتی افزایش پیدا میکنند. در مطالعهی حاضر افزودن عصارهی جلبک به جیرهی غذایی ماهیان سبب کاهش معنیدار میزان فعالیت آنزیمهای کبدی ALP، AST و ALT در تیمارهای تغذیهشده با سطوح متفاوت عصارهی جلبک نسبت به گروه شاهد شد. نتایج تحقیقات علمی نشان داده است که آنزیمهای کبدی متأثر از فاکتورهای فیزیولوژیک و محیطی از جمله بروز اختلالات در عضلات اسکلتی، نارسایی و اختلالات قلبی (4)، نوع جیرهی غذایی، دمای آب، سن ماهی و شوری آب (44) میباشند. بنابراین احتمال میرود افزایش سطح فعالیت این آنزیمها در پلاسمای ماهیهای گروه شاهد (تحت تیمار فاقد عصارهی جلبک) حاکی از بروز آسیبهای بافت کبد باشد (35). در مطالعات دیگر مکملسازی جیرهی غذایی ماهیان با ریزجلبک نانوکلروپسیس (Nannochloropsis oculata) منجر به کاهش سطح فعالیت آنزیمهای ALP، AST و ALT در قزلآلای رنگینکمان شد (29). همچنین Sherif و همکاران در سال 2012، بهبود کارکرد آنزیمهای ALT و AST را در تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) تحت تغذیه با جلبک اسپیرولینا گزارش کردند (37).
با توجه به نتایج شاخصهای خونشناسی، بیوشیمیایی و آنزیمهای کبدی عملکرد مثبت عصارهی جلبکی به عنوان محرک ایمنی و بهبوددهندهی شاخصهای خونشناسی قزلآلای رنگینکمان تأیید میگردد. از طرفی اندازهگیری روند تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی خون میتواند به عنوان یک ابزار بالینی مناسب جهت پیشبینی و پایش سلامت یک موجود زنده تلقی شود. از این رو با در نظر گرفتن تأثیر عصارهی جلبکی L. caspica بر شاخصهای بیوشیمیایی سرم و آنزیمهای کبدی قزلآلای رنگینکمان بکارگیری آن در جیرهی غذایی بلامانع است. مطالعات گستردهتر جهت آگاهی بیشتر از تواناییهای جلبک قرمز (L. caspica) به عنوان محرک گیاهی برای بهبود شاخصهای خونشناسی و تقویت سیستم ایمنی با توجه به گونههای ماهی توصیه میشود.
نگارندگان از کلیه همکارانی که در اجرای این پروژه با کمکهای بیدریغشان حامی ما بودهاند، قدردانی مینمایند.
بین نویسندگان تعارض در منافع گزارش نشده است.
تصویر 1. میانگین پروتئین تام سرم خون قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جلبک Laurencia caspica . حروف بزرگ متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار یک تیمار در زمانهای مختلف و حروف کوچک متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در یک زمان است (05/0>P).
تصویر 2. میانگین آلبومین سرم خون قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جلبک Laurencia caspica . حروف بزرگ متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار یک تیمار در زمانهای مختلف و حروف کوچک متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در یک زمان است (05/0>P).
تصویر3. میانگین گلوبولین سرم خون قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جلبک Laurencia caspica. حروف بزرگ متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار یک تیمار در زمانهای مختلف و حروف کوچک متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در یک زمان است (05/0>P).
تصویر 4. میانگین آنزیم ALP سرم خون قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جلبک Laurencia caspica. حروف بزرگ متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار یک تیمار در زمانهای مختلف و حروف کوچک متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در یک زمان است (05/0>P).
تصویر 5. میانگین آنزیم ALT سرم خون قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جلبک Laurencia caspica. حروف بزرگ متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار یک تیمار در زمانهای مختلف و حروف کوچک متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در یک زمان است (05/0>P).
تصویر 6. میانگین آنزیم AST سرم خون قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جلبک Laurencia caspica. حروف بزرگ متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار یک تیمار در زمانهای مختلف و حروف کوچک متفاوت نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها در یک زمان است (05/0>P).