نوع مقاله : بهداشت خوراک دام، طیور و آبزیان
نویسندگان
1 دانشآموخته، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان. خوزستان ایران
2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران
3 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران
4 گروه فناوری غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
BACKGROUND: One of the poultry industry challenges is heat stress, which causes physiological changes in the body's metabolites. Heat stress can reduce the growth performance and impair the defense and immune systems. Heat stress can cause oxidative stress by increasing reactive compounds and deactivating antioxidant defense systems. It seems that the negative effects of oxidative stress and consequently heat stress can be minimized by using antioxidant compounds.
OBJECTIVES: This study aims to investigate the effect of vitamin E, wild pistachio extract, and purslane extract on the performance of broiler chickens under heat stress conditions.
METHODS: In this study, 200 Ross 308 broiler chicks were used in five groups using a completely randomized design with four replicates (10 chicks per replicate). The study groups included Control (basal diet without any additives); Vitamin E (basal diet plus 200 mgkg-1 vitamin E), Wild pistachio (basal diet plus 0.1% of wild pistachio extract), Purslane (basal diet plus 0.1% of purslane extract), and Wild pistachio + Purslane (basal diet and 0.1% of wild pistachio extract plus 0.1% of purslane extract). The broiler’s house temperature was 32°C at the beginning of the experiment, which was lowered every week to reach 24°C on day 21. On day 22, the heat stress was applied by adjusting the ambient temperature in such a way that the chicks were periodically exposed to temperatures from 24 to 37°C.
RESULTS: The results showed that feed intake, weight gain, and feed conversion ratio were not affected by vitamin E, wild pistachio extract, or purslane extract in experimental periods (P>0.05). The relative weight of abdominal fat in the purslane group was significantly greater than that in the control group (P<0.05). The blood glucose concentration decreased in the wild pistachio group compared to the control group (P<0.05). The simultaneous consumption of purslane and wild pistachio extracts reduced the coliform and E. coli populations in cecal content (P<0.05). The antibody titer against sheep red blood cells in the Wild pistachio + Purslane group was higher than in other groups on day 28. However, at the end of experiment (day 42), it was greater in the control and wild pistachio groups than in other groups (P<0.05).
CONCLUSIONS: The simultaneous addition of wild pistachio and purslane extracts to the diet of heat-stressed broiler chickens can reduce the E. coli and coliform population of cecal content.
کلیدواژهها [English]
پرورش طیور در مناطق گرمسیری جهان بهسرعت رو به افزایش است. قسمتهای وسیعی از قارههای آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی که سهم عمدهای از جمعیت جهان را در خود جای دادهاند، در شرایط آبوهوایی گرم واقع میباشند و دستیابی به پتانسیل تولید در مناطق گرمسیری کار بسیار دشواری است. زمانی که دمای محیط به بالاتر از منطقه آسایش حرارتی افزایش مییابد، پرنده دچار تنش گرمایی میشود و در این حالت تغییرات فیزیولوژیکی در متابولیتهای خون صورت میگیرد. کاهش مصرف و عدم بازدهی مناسب خوراک، کاهش وزن، کاهش کیفیت لاشه، کاهش قدرت دفاعی و سیستم ایمنی بدن از مهمترین موارد در زمان تنش گرمایی میباشند (1). تنش گرمایی میتواند با افزایش تولید ترکیبات واکنشپذیر و غیرفعال کردن سیستمهای دفاعی آنتیاکسیدانی سلول، باعث تنش اکسیداتیو شود (2).
یکی از راهکارهای مبارزه با تنش گرمایی در مناطق گرمسیری استفاده از مواد آنتیاکسیدانی است. آنتیاکسیدانها ترکیباتی میباشند که با جذب اکسیژن فعال باعث تأخیر در اکسیداسیون میشوند. این مواد با جلوگیری از فعالیت رادیکالهای آزاد بیشفعال، میتوانند باعث کاهش آسیب به بیومولکولها شوند. از مهمترین منابع آنتیاکسیدانها در طبیعت میتوان به گیاهان دارویی، میوهها و سبزیجات اشاره کرد که غنی از ترکیبات آنتیاکسیدان بوده و میتوانند باعث حفاظت سلولها از آسیبهای اکسیداتیو شوند (3، 4).
پسته وحشی یا بنه (Pistacia atlantica)، درختی از خانواده اناکاردیاسه (Anacardiaceae)، میباشد و خاستگاه آن را حوزه مدیترانه میدانند. از بین 15 گونه شناختهشده آن، سه گونه Pistacia vera، Pistacia khinjuk و Pistacia atlantica در استانهای ایلام، کرمانشاه، خوزستان، لرستان، کهگیلویهوبویراحمد، فارس، یزد و سیستانوبلوچستان میروید. پوست میوه بنه میتواند بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی قوی در صنایع غذایی و دارویی استفاده شود (5). گزارش شده است که گونههای یافتشده در ایران دارای ترکیباتی با خواص بهبود زخم و فعالیت ضدباکتری است (6). در مطالعهای دیگر اثرات آنتیاکسیدانی و مهارکنندگی رادیکالهای آزاد را به وجود فلاونوئید، تانن و ساپونینها در صمغ پسته خوراکی ارتباط دادهاند (7).
خرفه (Portulaca oleracea) یا پرپین، گیاهی است یکساله که در انگلیسی به آن پوراسلین (Purslane) میگویند. این گیاه علفی، ساقه گوشتدار، برگهای ضخیم متقابل، گلهای زرد یا سفید و بذرهای سیاه ریز دارد و بهصورت گسترده در نواحی گرمسیر میروید و بهعلت داشتن ارزش غذایی بالا و خواص آنتیاکسیدانی بهعنوان قدرت غذایی آینده معرفی شده است (8). خرفه منبعی غنی از ملاتونین به شمار میرود. ملاتونین ویژگیهای منحصربهفرد بیشماری، ازجمله پاکسازی مستقیم رادیکالهای آزاد و نیز تحریک آنزیمهای آنتیاکسیدانی دارد (9، 10).
باتوجهبه مطالب گفتهشده، پرندگان در کشورهای واقع در مناطق گرمسیری با تنشهای حرارتی مواجه میباشند که باعث ایجاد ضررهای اقتصادی به مرغداران میشود. مطالعات متعددی دررابطهبا نقش مفید ویتامین E در تنشهای گرمایی انجام شده است، اما مطالعات محدودی دررابطهبا اثرات استفاده از گیاهان دارویی در تنش گرمایی وجود دارد. در مطالعه حاضر سعی شده است اثرات آنتیاکسیدانی و ضدتنشی گیاهان دارویی پسته وحشی و خرفه در مقایسه با ویتامین E در جوجههای گوشتی در معرض تنش گرمایی بررسی شود.
بهمنظور بررسی تأثیر ویتامین E، عصاره پسته وحشی و عصاره گیاه خرفه بر عملکرد جوجههای گوشتی تحت تنش حرارتی، آزمایشی با استفاده از 200 قطعه جوجه گوشتی 1روزه سویه راس 308 (مخلوطی از هر دو جنس) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1. تیمار کنترل (جیره پایه بدون هیچگونه افزودنی)، 2. ویتامین E (جیره پایه همراه با 200 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین E)، 3. پسته وحشی (جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره پسته وحشی)، 4. خرفه (جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره خرفه)، 5. مخلوط (جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره پسته وحشی و 1/0 درصد عصاره خرفه) بودند. جیرههای آزمایشی براساس توصیههای انجمن ملی تحقیقات آمریکا برای 2 مرحله آغازین (سن 1 تا 21 روزگی) و رشد (سن 22 تا 42 روزگی) تنظیم شدند (جدول 1) و بهصورت اختیاری در دسترس جوجهها قرار گرفتند. افزودنیهای غذایی بهصورت سرک به جیره پایه اضافه شدند. جوجهها در پن و بستر پوشال پرورش داده شدند و از پایان هفته اول تا آخر آزمایش تحت برنامه نوری 23 ساعت روشنایی و 1 ساعت خاموشی قرار گرفتند. برای تهیه عصاره هیدروالکلی هر 100 گرم از پودر خشک گیاه (برگ برای پسته وحشی و برگ و ساقه برای خرفه) با 500 میلیلیتر اتانول 80 درصد، مخلوط و بهمدت 72 ساعت در دمای اتاق نگهداری شدند. سپس عصاره بهدستآمده، توسط کاغذ صافی فیلتر شد و جهت حذف حلال از دستگاه روتاری استفاده گردید (11). عصاره موردنظر پس از تهیه تا زمان استفاده درون یخچال نگهداری شد. دمای سالن در هفته اول در بالای 30 درجه سلسیوس تنظیم گردید و هر هفته 3 درجه کاهش داده شد تا به 24 درجه سلسیوس برسد. اعمال تنش گرمایی از 22 تا 42 روزگی بهگونهای بود که پرندگان بهصورت دورهای در معرض 14 ساعت دمای 24 درجه سلسیوس، 3 ساعت از 24 تا 37 درجه سلسیوس، 4 ساعت دمای 37 درجه سلسیوس و 3 ساعت از 37 تا 24 درجه سلسیوس قرار گرفتند (12).
میزان مصرف خوراک، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک بهصورت هفتگی اندازهگیری و برای دورههای آغازین، رشد و کل دوره محاسبه شدند. در پایان دوره پرورش از هر تکرار 2 قطعه جوجه که نزدیکترین وزن را به میانگین گروه داشتند بهصورت تصادفی انتخاب و پس از توزین بهمنظور بررسی خصوصیات لاشه کشتار شدند. وزن لاشه و اجزای لاشه بهصورت درصدی از وزن زنده گزارش شدند. در پایان دوره (روز ۴۲ از دوره پرورش) بهمنظور بررسی تأثیر تیمارهای مختلف آزمایشی بر فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی، از ورید بال 2 قطعه جوجه از هر تکرار، خونگیری شد و بعد از اخذ سرم، غلظت گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئینهای با چگالی بالا و لیپوپروتئینهای با چگالی پایین به روش رنگسنجی آنزیمی و با استفاده از کیتهای بیوشیمی شرکت بیونیک و بهوسیله دستگاه اتوآنالایزر (هیتاچی، 902) اندازهگیری شد.
در روز 42 دوره پرورش از هر تکرار 2 قطعه جوجه بهصورت تصادفی جدا شدند و بعد از ذبح در شرایط استریل، محتویات سکومها استخراج و جمعیت باکتریها نظیر ای. کولای و کلیفرم مورد شمارش قرار گرفتند. برای این کار ای.کولای و کلیفرم بهترتیب در ایوسین متیلن بلو آگار و مکانکی آگار و در شرایط هوازی و در دمای 37 درجه سلسیوس کشت شدند. بعد از 24 و 48 ساعت پرگنههای تشکیلشده مورد شمارش قرار گرفتند (11).
جهت بررسی اثر تیمارهای آزمایشی بر سیستم ایمنی پرندگان، 2 قطعه جوجه از هر تکرار با سوسپانسیون گلبول قرمز خون گوسفندی (1 میلیلیتر سوسپانسیون 25 درصد گلبول قرمز گوسفندی بهازای هر جوجه) در سن 21 و 35 روزگی، ازطریق عضله سینه ایمن شدند (13). 7 روز پس از هر تزریق ازطریق سیاهرگ بال خونگیری شدند و در دمای 25 درجه سلسیوس و با استفاده از سانتریفیوژ (×g1500 بهمدت 15 دقیقه) سرم جدا گردیدند و تا انجام آزمایشها در دمای 20- درجه سلسیوس نگهداری شدند. نمونههای سرم جمعآوریشده برای پاسخ آنتیبادی به سوسپانسیون گلبول قرمز گوسفندی با استفاده از روش هماگلوتیناسیون (HA) مورد بررسی قرار گرفتند (14).
کلیه دادههای مطالعه حاضر با استفاده از نرمافزار آماری SAS ویرایش 1/9 و رویه مدل خطی عمومی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند. مقایسه میانگین تیمارهای آزمایشی نیز با استفاده از آزمون چنددامنهای دانکن و در سطح احتمال 5 درصد انجام شد.
تأثیر تیمارهای مختلف بر عملکرد جوجههای گوشتی در دورههای مختلف پرورش در جدول 2 ارائه شده است. همانگونه که مشاهده میشود علیرغم اختلاف عددی موجود بین تیمارهای مختلف، اختلاف آماری معنیداری بین آنها دیده نمیشود و افزودنیهای مختلف غذایی تأثیر قابلملاحظهای بر صفات عملکردی نداشتهاند (05/0<P).
نتایج حاصل از تأثیر تیمارهای مختلف بر وزن نسبی لاشه و اجزای لاشه جوجههای گوشتی برحسب درصدی از وزن زنده در جدول 3 نشان داده شده است. بهجز وزن نسبی چربی محوطه بطنی، وزن نسبی لاشه و اجزای لاشه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0<P). درصد وزن چربی حفره بطنی در تیمار مصرفکننده جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره خرفه بهطور معنیداری از تیمار تغذیهشده با جیره کنترل بیشتر بود (05/0>P)، اما تفاوت چندانی با سایر تیمارهای حاوی افزودنیهای خوراکی نداشت (05/0<P).
نتایج حاصل از تأثیر تیمارهای مختلف بر میانگین غلظت فراسنجههای مختلف خونی جوجههای گوشتی در جدول 4 قابلمشاهده است. در این بخش از آزمایش، بهجز غلظت گلوکز خون سایر فراسنجههای بیوشیمیایی خون نظیر غلظت تریگلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئینهای با چگالی بالا، لیپوپروتئینهای با چگالی پایین و لیپوپروتئینهای با چگالی خیلی پایین تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. غلظت گلوکز خون در تیمار کنترل بیشترین مقدار و در تیمار مصرفکننده جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره پسته وحشی (تیمار 3) کمترین مقدار بود (05/0P<)، اما اختلاف غلظت گلوکز خون بین تیمار مصرفکننده ویتامین E و عصاره خرفه و مخلوط 2 عصاره با تیمار کنترل معنیدار نبود.
اثر تیمارهای آزمایشی بر جمعیت میکروبی سکوم در سن 42 روزگی در جدول 5 آورده شده است. همانطور که مشاهده میشود، جمعیت ای. کولای و کلیفرم تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>P). در گروه استفادهکننده از مخلوط دو عصاره، جمعیت باکتریهای ای. کولای و کلیفرم در محتویات سکوم بهصورت معنیداری کاهش یافت. کاهش 13/3 درصدی در جمعیت ای. کولای و 26/2 درصدی در جمعیت کلیفرم هنگام استفاده از عصاره خرفه ازلحاظ آماری معنیدار نبود.
همانگونه که در جدول 6 مشاهده میگردد وزن نسبی اندامهای درارتباطبا سیستم ایمنی نظیر طحال و بورس فابرسیوس تحت تأثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (05/0<P). نتایج حاصل از تأثیر تیمارهای مختلف بر عیار آنتیبادی ضد گلبولهای قرمز گوسفندی جوجههای گوشتی در 28 و 42 روزگی معنیدار بود (05/0>P). در 28 روزگی جوجههای مصرفکننده از 1/0 درصد عصاره پسته وحشی و گروهی که از مخلوط 2 عصاره مصرف کردند بهترتیب کمترین و بیشترین عیار آنتیبادی ضد گلبول قرمز گوسفندی را به خود اختصاص دادند و اختلاف معنیداری با تیمار کنترل داشتند. تفاوت قابلملاحظهای بین گروههایی که از ویتامین E، عصاره پسته وحشی و عصاره خرفه تغذیه کردند وجود نداشت. تأثیر تیمارهای مختلف آزمایشی بر تیتر آنتیبادی ضد گلبولهای قرمز گوسفندی در 42 روزگی نشان داد تیمار کنترل و تیمار استفادهکننده از عصاره پسته وحشی بیشترین تیتر را به خود اختصاص دادند که بهصورت معنیداری بیشتر از سایر گروهها بود.
باتوجهبه نتایج مطالعه حاضر استفاده از افزودنیهای غذایی نظیر ویتامین E، عصاره پسته وحشی و عصاره خرفه تأثیر قابلملاحظهای بر شاخصهای عملکردی جوجههای گوشتی نداشتند. در مطالعه حاضر انتظار میرفت اعمال تنش گرمایی، (دوره رشد) مصرف خوراک و به تبع آن عملکرد پرندهها را کاهش دهد و افزودنیهایی که باتوجهبه خواص آنتیاکسیدانی انتخاب شده بودند بتوانند اثرات مضر تنش را کم کنند، اما همانطور که نتایج نشان میدهند، افزایش 4/1 و 44/0 درصدی مصرف خوراک و بهبود 9/2 و 8/3 درصدی افزایش وزن در پایان دوره بهترتیب به هنگام استفاده از عصاره خرفه و مخلوط 2 عصاره نسبت به گروه کنترل ازنظر آماری معنیدار نبود. نتایج مطالعه حاضر درخصوص استفاده از عصاره پسته وحشی با مطالعه سایر محققین مطابقت دارد (15).
KordZanganeh و همکاران در سال 2018 تفاوت قابلملاحظهای را در مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجههای گوشتی به هنگام استفاده از سطوح 1/0، 2/0 و 3/0 درصد عصاره پسته وحشی مشاهده نکردند و عدم تأثیر عصاره پسته وحشی را بر عملکرد، ناشی از شرایط ایدئال پرورش و پایین بودن عوامل تنشزا دانستند (15).
Ghorbani و همکاران در سال 2014a نشان دادند هنگام استفاده از سطوح 100، 200 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره خرفه در تغذیه جوجههای گوشتی، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک در کل دوره پرورش تحت تأثیر قرار نگرفت که با نتایج مطالعه حاضر همخوانی دارد (11). در مطالعهای، Ghorbani و همکاران در سال 2014b نشان دادند هنگام استفاده از 1 و 2 درصد پودر خرفه در تغذیه جوجههای گوشتی مصرف خوراک و افزایش وزن جوجههای گوشتی بهبود یافت (16). در مطالعهای استفاده از پودر خرفه باعث کاهش غلظت مالون دیآلدئید و افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی کل در خون جوجههای گوشتی شده است (9) که احتمالاً بتوان بخشی از اثرات مثبت پودر خرفه بر عملکرد را ناشی از بهبود توان آنتیاکسیدانی آن دانست. مغایر با نتایج مطالعه حاضر، Hajati و همکاران در سال 2022 گزارش کردند استفاده از خرفه در تغذیه جوجههای گوشتی با اثر بر سیستم اعصاب مرکزی و محیطی و ازطریق تداخل با گیرندههای اوپیوئیدی موجب افزایش اشتها و افزایش اضافهوزن جوجهها میشود (17). در مطالعات اثرات مثبت خرفه بر افزایش وزن بدن را ناشی از مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا 3 موجود در خرفه، خواص ضدالتهابی و اثرات ضدمیکروبی خرفه دانستند (17).
همچنینWang و همکاران در سال 2022 نشان دادند هنگام استفاده از 2 و 3 درصد خرفه، میزان افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی بهبود مییابد (18). بنابر عقیده این محققین عدم تغییر مصرف خوراک و بهبود افزایش وزن باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شده و بهترین ضریب تبدیل هنگام استفاده از 3 درصد خرفه حاصل شده است (18).Habibian و همکاران در سال 2017 جوجههای گوشتی را تحت تنش اسیت القایی (با استفاده از تری یدو تیرونین) قرار دادند و مشاهده کردند مصرف خوراک و افزایش وزن بدن جوجههای گوشتی نسبت به گروه کنترل کاهش یافت و استفاده از پودر خرفه در سطوح 5/1 و 3 گرم بر کیلوگرم نتوانست این شاخصها را بهبود بخشد که تا اندازهای با نتایج مطالعه حاضر همخوانی دارد (19).
AbdEl-Hack و همکاران در سال 2022 هنگام استفاده از 2 و 4 میلیلیتر عصاره اتانولی خرفه در تغذیه بلدرچین نشان دادند بهدلیل بهبود قابلیت هضم و جذب مواد مغذی بهواسطه حضور عصاره خرفه، وزن بدن و افزایش وزن بدن نسبت به گروه کنترل افزایش یافت، اما مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر قرار نگرفت (20). باتوجهبه نتایج مطالعات مختلف میتوان تفاوت بازده طیور هنگام استفاده از ترکیبات فیتوژنیک را به ترکیب جیره پایه، سطح خوراک مصرفی، بهداشت و شرایط محیطی و سایر عوامل نظیر زمان برداشت گیاه، مرحله بلوغ گیاه، روشهای عصارهگیری و طول مدت نگهداری ترکیبات مختلف ارتباط داد که نتایج آزمایشهای درونتنی را تحت تأثیر قرار میدهند (21).
نتایج حاصل از تأثیر تیمارهای مختلف بر لاشه و اجزای لاشه جوجههای گوشتی نشان میدهد بهجز وزن نسبی چربی محوطه بطنی سایر اجزای لاشه تحت تأثیر قرار نگرفتند. وزن نسبی چربی حفره بطنی در تیمار مصرفکننده جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره خرفه بهطور معنیداری از تیمار تغذیهشده با جیره کنترل بیشتر بود (65 درصد افزایش، 65/1 در مقابل 1 درصد). افزایش 34، 14 و 27 درصدی چربی حفره بطنی بهترتیب هنگام استفاده از ویتامین E، عصاره پسته وحشی و مخلوط 2 عصاره نسبت به گروه کنترل ازنظر آماری معنیدار نبود. در شرایط تنشزا، الگوهای رفتاری پرندگان تغییر کرده و بهدلیل این رفتارهای جدید نظیر نفسنفس زدن، مصرف انرژی آنها افزایش مییابد. به نظر میرسد هنگام استفاده از افزودنیهای خوراکی اتلاف انرژی بهصورت لهله زدن کاهش یافته و این انرژی بهصورت چربی ذخیرهای بروز کرده باشد.
نتایج مطالعه حاضر با نتایج مطالعه KordZanganeh و همکاران در سال 2018 مطابقت دارد (15). این محققین تأثیری را از افزودن عصاره پسته وحشی بر وزن نسبی لاشه و اجزای لاشه مشاهده نکردند (15). موافق نتایج مطالعه حاضر درخصوص عصاره خرفه AbdEl-Hack در سال 2022 نشان دادند هنگام استفاده از 1، 2، 3 و 4 میلیلیتر عصاره اتانولی خرفه بهازای هر کیلوگرم جیره، لاشه و اجزای لاشه نظیر کبد، سنگدان و قلب تحت تأثیر قرار نگرفتند (20).
فراسنجههای بیوشیمیایی خون نظیر گلوکز، کلسترول و کورتیکوسترون بهعنوان شاخصهای تنش در جوجههای گوشتی مورد مطالعه قرار میگیرند (22). نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد غلظت گلوکز خون در تیمار کنترل بهصورت معنیداری بالاتر از تیمار مصرفکننده 1/0 درصد عصاره پسته وحشی بود. سایر فراسنجههای بیوشیمیایی خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. KordZanganeh و همکاران در سال 2018 نشان دادند هنگام استفاده از 3/0 درصد عصاره پسته وحشی غلظت تریگلیسرید و لیپوپروتئینهای با چگالی بسیار پایین نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (15). همچنین هنگام استفاده از 3/0 درصد عصاره پسته وحشی کاهش غیرمعنیدار 18 درصدی را در غلظت گلوکز مشاهده کردند که با نتایج مطالعه حاضر مغایرت دارد (15). در مطالعهای هنگام استفاده از 1 و 2 درصد پودر خرفه در تغذیه جوجههای گوشتی، فراسنجههای بیوشیمیایی خون نظیر غلظت گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، LDL و HDL تحت تأثیر قرار نگرفت (9).
نتایج مطالعه حاضر نشان داد در گروه استفادهکننده از مخلوط 2 عصاره پسته وحشی و خرفه، جمعیت باکتریهای ای. کولای و کلیفرم در محتویات سکوم بهصورت معنیداری کاهش یافتند و این در حالی است که کاهش 13/3 درصدی در جمعیت ای. کولای و 26/2 درصدی در جمعیت کلیفرم هنگام استفاده از عصاره خرفه ازلحاظ آماری معنیدار نبود. در مطالعه حاضر استفاده همزمان از 2 عصاره گیاهی اثرات همافزایی داشته و اثرگذاری ضدباکتریایی بیشتری از خود نشان داده است. موافق نتایج مطالعه حاضر درخصوص خرفه، Ghorbani و همکاران در سال 2014a تأثیر معنیداری هنگام استفاده از عصاره خرفه در تغذیه جوجههای گوشتی بر جمعیت باکتریهای ای. کولای و کلی فرم سکوم مشاهده نکردند (11).
Wang و همکاران در سال 2022 نشان دادند در نتیجه افزودن خرفه به خوراک جوجههای گوشتی، باکتریهای مفید نظیر لاکتوباسیلوس در روده افزایش و باکتریهای مضر، همانند خانواده انتروباکتریاسه (اشریشیا ـ شیگلا) کاهش یافت (18). در مطالعهای، KordZanganeh و همکاران در سال 2018 از 3/0 درصد عصاره پسته وحشی در تغذیه جوجههای گوشتی استفاده کردند و نشان دادند جمعیت باکتریهای ای. کولای بهصورت معنیداری کمتر از سایر گروهها بود، اما جمعیت باکتریهای کلیفرم تحت تأثیر قرار نگرفت (15). Si و همکاران در سال 2006 گزارش کردند ترکیبات فیتوژنیک میتوانند جمعیت میکروبی رودهای را به سمت میکروارگانیسمهای مفید تغییر دهند و خواص ضدمیکروبی عصارههای گیاهی اساساً بهخاطر ترکیبات فنولیک آنها بوده که بر سلولهای باکتریها تأثیر میگذارند (23).
پاسخ آنتیبادی بازتابی از توانایی پرندگان در مقاومت بیشتر علیه بیماریها میباشد (17). میزان پاسخ سیستم ایمنی براساس تنوع ژنتیکی و نیز تنوع محیطی که عامل تغذیه را نیز در بردارد متغیر خواهد بود. پاسخ قویتر نشاندهنده قدرت بیشتر در مقابل عوامل بیماریزای خارجی است و بنابراین پاسخ آنتیبادی بهدستآمده دارای همبستگی مثبت با مقاومت عمومی دام در مقابل بیماریها میباشد (24). باتوجهبه اثرات مثبت گیاهان دارویی بر هضم و جذب مواد غذایی، اثرات ضدمیکروبی و خواص آنتیاکسیدانی آنها، به نظر میرسید جمیع عوامل باعث بهبود سیستم ایمنی گردند. در مطالعه حاضر عیار آنتیبادی ضد گلبول قرمز گوسفندی در 28 روزگی در گروه استفادهکننده از مخلوط 2 عصاره بالاترین مقدار بود و در 42 روزگی، تیمار کنترل و تیمار استفادهکننده از عصاره پسته وحشی بالاترین عیار را به خود اختصاص دادند و بهصورت معنیداری بیشتر از سایر گروهها بودند. علت این تغییرات مشخص نیست و به مطالعات بیشتری نیاز دارد. اثرات همافزایی مخلوط 2 عصاره در کاهش جمعیت باکتریهای مضر دستگاه گوارش میتواند نشان از تغییر میکروفلور دستگاه گوارش به سمت باکتریهای مفید و تولیدکننده اسید لاکتیک باشد که در نتیجه آنها سیستم ایمنی نیز تقویت میگردد. این بهبود سیستم ایمنی در 28 روزگی و هنگام استفاده همزمان 2 عصاره دیده شد.
Ghorbani و همکاران در سال 2014c نشان دادند هنگام استفاده از پودر خرفه در جیره جوجههای گوشتی جمعیت باکتریهای مفید افزایش و باکتریهای مضر کاهش مییابد که میتواند بهصورت مثبت سیستم ایمنی را تحت تأثیر قرار دهد (25). اسیدهای چرب کوتاه زنجیر یکی از فراوردههای باکتریها در دستگاه گوارش میباشند که ازطریق انتشار غیرفعال در روده بزرگ جذب شده و ممکن است بهصورت مستقیم فعالیت رودهای را تنظیم کنند. بوتیرات ممکن است تولید اینترلوکین ـ 8 توسط سلولهای اپیتلیال را تحت تأثیر قرار دهد (26). ازآنجاکه اینترلوکین ـ 8 در تجدید نوتروفیل و مونوسیت نقش دارد، ممکن است بوتیرات بهطور مستقیم بر پاسخهای ایمنی رودهای تأثیر داشته باشد (26).
KordZanganeh و همکاران در سال 2018 هنگام استفاده از سطوح مختلف عصاره پسته وحشی (1/0، 2/0 و 3/0 درصد) در تغذیه جوجههای گوشتی تغییر معنیداری در وزن نسبی بورس، طحال و تیموس و نیز عیار آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفندی گزارش نکردند (15). در مطالعات مختلف هنگام استفاده از عصاره خرفه (11) و دانه خرفه (17) تأثیر معنیداری بر اندامهای ایمنی و تیتر آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفندی مشاهده نشد. عقیده بر این بود که دانه خرفه بهعنوان یکی از منابع اسیدهای چرب لینولنیک میتواند باعث تغییر نسبت امگا ـ 6 به امگا ـ 3 گردد و از این طریق باعث بهبود سیستم ایمنی شود. مخالف نتایج مطالعه حاضر، AbdEl-Hack و همکاران در سال 2022 نشان دادند هنگام استفاده از عصاره اتانولی خرفه در تغذیه بلدرچین بهعلت بلوغ زودرس پاسخهای ایمنی هومورال، غلظت IgM و IgAنسبت به گروه کنترل افزایش یافت (20).
نتیجهگیری نهایی: باتوجهبه نتایج مطالعه حاضر، هرچند افزودن عصاره پسته وحشی، عصاره خرفه و مخلوطی از این دو به جیره جوجههای گوشتی و مقایسه آن با ویتامین E تأثیر قابلملاحظهای بر صفات عملکردی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی نداشتند، اما سبب تغییر در برخی فراسنجههای ایمنی و جمعیت میکروبی سکوم شدند، بهطوریکه افزودن همزمان عصاره پسته وحشی و خرفه به جیره در شرایط تنش گرمایی باعث کاهش جمعیت باکتریهای ای. کولای و کلیفرم گردید.
مطالعه حاضر در دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان با کد IR-ASNRUKH_APSD 001/1395 تصویب شده است.
نویسندگان مطالعه حاضر از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان جهت تأمین مالی این تحقیق تشکر و قدردانی میکنند.
هیچ گونه تعارض منافعی در ارتباط با این مطالعه وجود ندارد.