تأثیر اسید آلی، پروبیوتیک و عصاره الکلی سرخارگل بر میکروفلور روده و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی

نویسندگان

1 گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران-ایران

2 بخش میکروبشناسی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج- ایران

چکیده

زمینه مطالعه: شیوع وگسترش بیماریهای باکتریایی موجب افزایش مصرف آنتی بیوتیک‌ها شده که متعاقباً افزایش مقاومت باکتریایی در برابر مصرف آنتی بیوتیک‌های مرسوم را به همراه داشته است. هدف: به منظور بررسی و مقایسه اثر اسید آلی Selko- pH، پروبیوتیک پریمالاک و عصاره الکلی سرخارگل بر سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار بر روی 120 قطعه جوجه یک روزه نر سویه رأس (308) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفت. روش‌کار: تیمار‌های مورد مطالعه شامل اسید آلی Selko- pH (که تا روز 14، اسید آلی را به صورت مستمر و سپس 8 ساعت در 24 ساعت به میزان 1 در هزار در آب آشامیدنی دریافت کردند)، پروبیوتیک (جوجه‌ها تا سن 14 روزگی به صورت آشامیدنی و سپس به صورت مخلوط در خوراک دریافت نمودند)، عصاره الکلی سرخارگل (به میزان 1 در هزار در آب آشامیدنی) و تیمار شاهد (بدون مواد افزودنی) بودند. نتایج: تمامی‌تیمارهای افزودنی سبب افزایش وزن نسبی بافت‌های لنفاوی طحال و بورس شدند که این افزایش فقط در تیمار سرخارگل اختلاف معنی‌داری را نشان داد (001/0>p). داده‌های حاصل از تست پادتن علیه گلبول‌های قرمز گوسفند و نسبت‌های هتروفیل به لنفوسیت نیز نشان داد که تمامی‌تیمارهای مورد مطالعه، بجز تیمار اسید آلی، تفاوت معنی‌داری از نظر پاسخ سیستم ایمنی اختصاصی و سلولی با تیمار شاهد داشتند (001/0>p). شمارش باکتری‌های دستگاه گوارش نیز حاکی از افزایش معنی‌دار میزان باکتری‌های لاکتوباسیلوسی مستقر در روده جوجه‌ها در تیمارهای اسید آلی و پروبیوتیک بود (001/0>p). نتیجه‌گیری‌نهایی: افزودنی‌های خوراکی استفاده شده در این آزمایش قابلیت بهبود سیستم ایمنی را دارا هستند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of organic acid, probiotic and Echinacea purpurea usage on gastrointestinal microflora and immune system of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Hosseyn Ebrahimi 1
  • Shaban Rahimi 1
  • Pejvak Khaki 2
1 Department of Poultry Sciences, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran-Iran
2 Department of Microbiology, Razi Vaccine and Serum Production Research Institute, Karaj-Iran
چکیده [English]

BACKGROUND: Outbreak and spread of bacterial infections resulted in increasing use of antibiotics which subsequently leaded to bacterial resistance to conventional antibiotics. Objectives: To evaluate the effects of organic acids (Selko-pH®), Probiotic (PrimaLac®) and Echinacea purpurea (EP) alcoholic extract on the immune system of the broiler chickens, a completely randomized design experiment was conducted over 120 one-day-old male broiler chicks (Ross 308) with 4 treatment groups that each treatment consisted of 3 replications with 10 birds in each pen. Methods: Groups were designed as follow: group one received organic acid constantly in drinking water (1:1000 v/v) until 14th day and then received 8 hours in a day consecutively (OA); group two received Probiotic (PrimaLac®) water soluble (by 14th day) and mix in the feed (until the end of the rearing period) (PM); group three received EP alcoholic extract in drinking water (1:1000 v/v) like organic acid group and group four were considered as control (received no feed additives). Results: All groups except the control increased the relative weight of the spleen and Bursa of Fabricius as lymphoid tissues; however, this increase was statistically significant only in the case of EP group (p≤0.001). Data of antibodies test against sheep red blood cells and heterophil to lymphocyte ratio also showed that all groups except the treatment of organic acid had significant differences in terms of specific and cellular immune responses (p<0.01). The data of total count of bacteria and also Lactobacilli bacteria in cecal’s content obviously showed that the number of Lactobacilli bacteria significantly increased in PM and OA treatments (p≤0.05). ConclusionS: Feed additives used in these experiments have the ability to improve the immune system.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • Echinacea purpurea
  • Immune system
  • organic acid
  • Probiotic
Ahmad, I. (2006) Effect of probiotics on broilers performance. Int J Poult Sci. 5: 593-597.

Badis, G., Chan, E.T., van Bakel, H., Pena-Castillo, L., Tillo, D., Tsui, K., Hughes, T.R. (2008) A library of yeast transcription factor motifs reveals a widespread function for Rsc3 in targeting nucleosome exclusion at promoters. Mol Cell. 32: 878-887.

Böhmer, Barbara M., Salisch, H., Brigitte, R., Paulicks, F.X. (2009) Echinacea purpurea as a potential immunostimulatory feed additive in laying hens and fattening pigs by intermittent application. Livest Sci. 122: 81–85.

Bassett, R. (2000) Oregano’s positive impact on poultry production. World Poult Sci. 16: 31-34.

Biggs, P., Parsons, C.M. (2008) The Effects of   several  organic  acids on  growth  performance,  nutrient digestibilities, and  cecal  microbial  populations in  young  chicks. Poult Sci. 87: 2581–2589.

Bohmer, B.M., Salisch, H., Paulicks, B.R., Roth, F.X (2009) Echinacea purpurea as a potentional immunostimulatory feed additive in laying hens and fattening pigs by intermittent application. Livest Sci. 122: 81-85.

De Simone, C., Vesely, R., Bianchi Salvadori, B. (1993) The Role of probiotics in modulation of the immune system in man and animals. Int J Immunother. IX: 23-28.

Fuller, R. (1989) A review: Probiotics in man and animals. J  Appl Bacteriol. 66: 365-378.

Gross, W.B., Siegel, P.B. (1983) Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as measure of stress in chickens. Avian Dis. 27: 972-979.

Haghighi, H.R., Gong, J., Gyles, C.L., Hayes, M.A., Sanei, B., Parvizi, P., Gisavi, H., Chambers, J.R., Sharif, S. (2005) Modulation of antibody-mediated immune response by probiotic in chickens. Clinical and diagnostic laboratory performance and nutrient availability in broiler. Kor J Anim Sci. 36: 630-638.

Gunal, M., Yayli, G., Kaya, O., Karahan, N., Sulak, O. (2005) The effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. Int J Poult Sci. 5: 149-155.

Matthias, A., Banbury, L.M., Bone, K.N., Leach, D.P., Lehmann, R. (2008) Echinacea alkylamides modulate induced immune responses in T-cells. Fitoterapia. 79: 53–58.

Panda, A.K., Reddy, M.R., Rama Rao, S.V., Raju, M.V.L.N., Paraharaj, N.K. (2000) Growth, carcass characteristics, immunocomponence and response to Escherchia coli of broiler fed diets with various level of probiotic. Archive Geflu gelkunde. 64: 152-156.

Pittenger, M.F., Mackay, A.M., Beck, S.C., Jaiswal, R.K., Douglas, R., Mosca, J.D., Moorman, M.A., Simonetti, D.W., Craig, S., Marshak, D.R. (1999) Multilineage potential of adult human mesenchymal stem cells. Science. 284: 143-147.

Rahimi, S., Yakhkeshi, S., Shawrang, P. (2012) Effects of electron beam irradiation and organic acid on production performance and immune responses in broiler chickens. J Vet Res (University of Tehran). 67: 223-233.

Rowghani, E., Arab, M., Akbarian, A. (2007) Effects of a probiotic and other feed additives on performance and immune response of broiler chicks. Int J Poult Sci. 6: 261-265.

Sakata, T., Kojima, T., Fujieda, M., Miyakozawa, M., Takahashi, M., Ushida, K. (1999) Probiotic preparation dose-dependently increase net production rates of organic acids and decrease that of ammonia by pig caecal bacteria in batch culture. Digest Dis Sci. 44: 1485-1493.

Schultz, C.E., Eugene, E.M., Ammar, A.A. (2003) Shielded optical probe and method. U.S. Patent. 6: 580, 860.

Shoeib, H.K., Sayed, A.N., Sotohy, S.A., Abdel Ghaffar, S.K. (1997) Response of broiler chicks to probiotic ( Pronifer) supplementation. J Vet Med. 36: 103- 116.

Skrivanova, E., Marounek, M. (2007) Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of Escherichia coli. Florida Microbiol. 52: 70–72.

Schranner, I., Wurdinger, M., Klumpp, N., Lösch, U., Okpanyi, S.N. (1989) Beeinflussung der aviären humoralen immunreaktionen durch infuex und Echinacea angustifolia extract. J Vet Med B. 36: 353-364.

Stuessy, T.F. (1977) In the biology and chemistry of the composite supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. Br Poult Sci. 37: 395-401.

Thygesen, L., Thulin, J., Mortensen, A., Skibsted, L.H., Molgaard, P. (2007) Antioxidant activity of cichoric acid and alkamides from Echinacea purpurea, alone and in combination. Food Chem. 101: 74-81.

Tortuero, F. (1973) Influence of the implantation of Lactobacillus acidophilus in chicks on the growth, feed conversion, malabsorption of fats syndrome and intestinal flora. Poult Sci. 52: 197-203.

Tzu, T.L., Chung, L.Ch., Zhao, H.Sh., Jun, Ch. L., Bi, Y. (2009) Study on antioxidant activity of Echinacea purpurea L extracts and its impact on cell viability. Afr J Biotechnol. 8: 5097-5105.

Van der Zijpp, A.J., Leenstra, F.R. (1980) Genetic analysis of the humoral immune response of White Leghorn chicks. Poult Sci. 59:136.

Worruel, N., Carol, M., Casellas, F., Antolin, M., de Lara, F., Espin, E., Naval, J., Guarner, F., Malagelada, J.R. (2002) Increased mucosal tumor necrosis factor alpha production in Crohn’s disease can be down regulated ex-vivo by probiotic bacteria. Gut. 51: 659-664.