ارزیابی کارایی استفاده از پودر یونجه در تولکبری اجباری بر فراسنجه های مرفومتریک روده و عملکرد مرغان تخمگذار تجاری

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، قزوین- ایران

2 گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران-ایران

چکیده

زمینه مطالعه: استفاده از روش رایج گرسنگی در تولک‌بری مرغ‌های تخمگذار می‌تواند با تأثیرات منفی بر ساختار و محیط میکروبی روده سبب افزایش احتمال آلودگی سالمونلایی در پرنده شود.  هدف: هدف از این آزمایش بررسی اثرات استفاده از پودر یونجه به عنوان یک ماده خوراکی پر فیبر در تولک بری اجباری، بر خصوصیات مرفومتریک روده و عملکرد مرغ‌های تخمگذار تجاری بود. روش‌کار: در این آزمایش از 108 قطعه مرغ تخمگذار از سویه‌های لاین (W-36) در سن 74 هفتگی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش جهت اعمال تولک بری پرنده‌ها به مدت 12 روز شامل: 1- گروه شاهد تغذیه شده با جیره کامل تخمگذاری (FF) 2- گروه محروم از غذا (FW)، 3- گروه تغذیه شده با جیره تولک حاوی 90%  پودر یونجه به همراه 10% جیره تخمگذاری (A90)، بودند. در انتهای دوره تولک (روز دوازدهم) نمونه‌گیری از بخش‌های مختلف روده مرغ‌ها انجام شد. رکورد تولید پرندگان به مدت 12 هفته پس از تولک ثبت گردید. نتایج: پرندگان گرسنه در هر سه منطقه از روده، کمترین ارتفاع پرز را در میان گروه‌های آزمایشی داشتند (05/0>p). بیشترین میانگین عمق کریپت‌ها در ناحیه دئودنوم مربوط به گروه گرسنه بود (05/0>p). در هر سه منطقه از روده، کمترین مقادیر شاخص پرز و سطح پرز در میان گروه‌های آزمایشی مربوط به گروه گرسنه بود (05/0>p). بیشترین و کمترین میانگین تعداد سلول‌های گابلت در هر سه منطقه روده به ترتیب مربوط به گروه‌های A90 و گرسنه بود (05/0>p). بیشترین میانگین توده تخم مرغ تولیدی پس از تولک، در گروه A90 مشاهده شد (05/0>p). مناسب‌ترین ضریب تبدیل غذایی نیز مربوط به گروه A90 بود که اختلاف آن فقط با گروه شاهد معنی‌دار بود (05/0>p). نتیجه‌گیری‌نهایی: استفاده از پودر یونجه در تولک‌بری مرغ‌های تخمگذار تجاری تأثیرات مطلوبی بر خصوصیات مرفومتریک روده در خلال این دوره و بهبود عملکرد پس از تولک داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

An evaluation of alfalfa for molt induction on intestinal morphometric parameters and performance of commercial laying hens

نویسندگان [English]

  • Ehsan Shahrami 1
  • Maryam Rezaian 2
1 Department of Animal Sciences, Qazvin Aricultural and Natural Resourses Research and Education Center, Qazvin-Iran
2 Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran-Iran
چکیده [English]

BACKGROUND: The use of feed withdrawal for molt induction can negatively affected the structure and microbial environment of intestine and lead to greater intestinal colonization by salmonella infection. OBJECTIVES: The aim of the present experiment was to determine the effects of alfalfa as a high fiber ingredient for molt induction on intestinal morphometric characteristics and performance of commercial laying hens. METHODS: In this experiment 108 Hy-line (W36) laying hens aged 74 weeks in a completely randomized design with 3 treatments and 6 replicates were used. Using treatments for 12 days molt period were included: 1- control group fed with layer ration (FF), 2- feed withdrawal group (FW), 3- group fed with 90% alfalfa and 10% layer ration (A90). Performance of birds was monitored for 12 weeks after the end of the molting period. RESULTS: Feed withdrawal hens had lowest villus height in all three regions of the intestine (p<0.05).The highest average of deudenal crypt depths was observed in FW hens. In all three regions of the intestine, the lowest amounts of villus index and villus surface was observed in FW hens (p<0.05). In all three regions of the intestine, the highest and lowest average of goblet cells was seen in the A90 and FW hens respectively. The highest mean of post molt egg mass was observed in FW hens (p<0.05). The best FCR was seen in the A90 group. CONCLUSIONS: The use of alfalfa-riched feed for molt induction of laying hens results in improvement of morphometric characteristic of intestine and post molt performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Alfalfa
  • Forced molting
  • Intestinal morphology
  • laying hens
  • performance
Bansil, R., Bradley, S., Turner, B. (2006) Mucin structure aggregation physiological functions and biomedical applications. Curr Opin Colloid  Interface Sci. 11: 164-170.

Bayer, R.C., Rittenburg, J.H., Bird, F.H., Chawan, C.B., Allen, M. (1981) Influence of short term fasting on chiken alimentary canal mucosa. Poult Sci. 60: 1293-1302.

Bradly, G.L., Savage, T.F., Timm, K.I. (1994) The effect of supplementing diets with Saccharomyces cerevisiae var. Boulardii on male poult performance and ileal morphology. Poult Sci. 73: 1766-1770.

Cowieson, A.J., Acamovic, T., Bedford, M.R. (2004) The effects of phytase and phytic acid on the loss of endogenous amino acids and minerals from broiler chickens. Br Poult Sci. 45: 101-108.

Donalson, L.M., Kim, W.K., Herrera, P., Woodward, C.L., Kubena, L.F., Nisbet, D.J., Ricke, S.C. (2005) Utilizing different ratios of alfalfa and layer ration for molt induction and performance in commercial laying hens. Poult Sci. 84: 362-369.

Donalson, L.M., McReynolds, J.L., Kim, W.K., Herrera, P., Chalova, V.I., Woodward, C.L., Kubena, L.F., Nisbet, D.J., Ricke, S.C. (2008) The influence of a fructooligosaccharide prebiotic combined with alfalfa molt diets on the gastrointestinal tract fermentation, Salmonella enteritidis and intestinal sheding in laying hens. Poult Sci. 87: 1253-1262.

Dou, Y., Gregersen, S., Zhao, J., Zhuang, F., Gregersen, H. (2002) Morphometric and biomechanical intestinal remodeling induced by fasting in rats. Dig Dis Sci. 47: 1158-1168.

Durant, J.A., Corrier, D.E., Byrd, J.A., Stanker, L.H., Ricke, S.C. (1999) Feed deprivation affects crop environment and modulates Salmonella Enteritidis colonization and invasion of leghorn hens. Appl Environ Microbiol. 65: 1919-1923.

Fanelli, M.J., Sadler, W.W., Franti, C.E., Brownell, J.R. (1971) Localization of Salmonellae within the intestinal tract of chickens. Avian Dis. 15: 366-375.

Ferraris, R.P., Carey, H.V. (2000) Intestinal transport during fasting and malnutrition. Ann Rev Nutr. 20: 195-219.

Hinton, A.J., Buhr, R.J., Ingram, K.D. (2000) Physical, chemical, and microbiological changes in the ceca of broiler chickens subjected to incremental feed withdrawal. Poult Sci. 79: 483-488.

Holt, P.S. (2003) Molting and Salmonella enterica serovar Enteritidis infection: the problem and some solutions. Poult Sci. 82: 1008-1010.

Iji, P.A., Saki, A.A., Tivey, D.R. (2001) Intestinal development and body growth of broiler chicks on diets supplemented with non-starch polysaccharides. Anim Feed Sci Technol. 89: 175-188.

Landers, K.L., Woodward, C.L., Li, X., Kubena, L.F., Nisbet, D.J., Ricke, S.C. (2005) Alfalfa as an single dietary source for molt induction in laying hens. Biores Technol. 96: 565-570.

Marcovic , R., Sefer, D., Krstic, M., Petrujkic, B. (2009) Effect of different growth promoters on broiler performance and gut morphology. Arch Med Vet. 41: 163-169.

Montagne, L., Toullec, R., Lalles, J.P. (2000) Calf intestinal mucin: Isolation, partial characterization, and measurement in ileal digesta with an enzyme-linked immunosorbent assay. J Dairy Sci. 83: 507-517.

Montagne, L., Crevieu-Gabriel, I., Toullec, R., Lalles, J.P. (2003) Influence of dietary protein level and source on the course of protein digestion along the small intestine of the veal calf. J Dairy Sci. 86: 934-943.

Park, S.Y., Birkhold, S.G., Kubena, L.F., Nisbet, D.J., Ricke, S.C. (2004) Effects of high zinc diets using zinc propionate on molt induction, organs, and postmolt egg production and quality in laying hens. Poult Sci. 83: 24-33.

Ramirez, G.A., Sarlin, L.L., Caldwell, D.J., Yezak Jr., C.R., Hume, M.E., Corrier, D.E., Deloach, J.R., Hargis, B.M. (1997) Effect of feed withdrawal on the incidence of Salmonella in the crops and ceca of market age broiler chickens. Poult Sci. 76: 654-656.

Ricke, S. (2003) The gastrointestinal tract ecology of Salmonella Enteritidis colonization in molting hens. Poult Sci. 82: 1003-1007.

Rijnen, M.M.J.A., Heetkemp, J.W., Verstegen, M.W.A., Schrama, J.W. (1999). Effects of dietary fermentable carbohydrates on physical activity and energy metabolism in group-housed sows. Proceedings of the ASAS Meetings. p.182.

Shamoto, K., Yamauchi, K. (2000) Recovery responses of chick intestinal villus morphology to different refeeding procedures. Poult Sci. 79: 718-723.

Shamoto, K., Yamauchi, K., Kamisoyama, H. (1999) Morphological alterations of the duodenal villi in chicks refed rice bran or grower mash after fasting. Jpn Poult Sci. 36: 38-46.

Smirnov, A., Sklan, D., Uni, Z. (2004) Mucin dynamics in the chick small intestine are altered by starvation. J Nutr. 134: 736-742.

Tanabe, H., Sugiyama, K., Matsuda, T., Kiriyama, S., Morita, T. (2005) Small intestinal mucins are secreted in proportion to the settling volume in water of dietary indigestible components in rats. J Nutr. 135: 2431-2437.

Thompson, K.L., Applegate, T.J. (2006) Feed withdrawal alter small intestinal morphology and mucus of broilers. Poult Sci. 85: 1535-1540.

Wenk, S. (2001). The role of dietary fiber in the digestive physiology of the pig. Anim Feed Sci  Technol. 90: 21-33.

Yamauchi, K., Kamisoyama, H., Isshiki, Y. (1996) Effects of fasting and refeeding on structures of the intestinal villi and epithelial cells in White Leghorn hens. Br Poult Sci. 37: 909-921.

Yamauchi, K., Tarachai, P. (2000) Changes in intestinal villi, cell area and intracellular autophagic vacuoles related to intestinal function in chickens. Br Poult Sci. 41: 416-423.