اثر تفاله خشک سیب بر هضمپذیری، رفتار نشخوار، خصوصیات تخمیر میکروبی و برخی متابولیتهای خون گوسفند عربی

نویسندگان

1 دانش آموخته تغذیه دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز- ایران

2 گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز- ایران

چکیده

زمینه مطالعه: استفاده صحیح از پسماندها در تغذیه دام، سبب کاهش آلودگی‌های زیست‌ محیطی می‌شود. تفاله سیب به عنوان یک ماده انرژی‌زا و منبع خوب الیاف قابل هضم برای اغلب نشخوارکنندگان، جایگزین مطلوبی برای علوفه محسوب می‌شود. هدف: هدف از این آزمایش بررسی تأثیر جیره‌های حاوی تفاله خشک سیب بر هضم پذیری، فعالیت نشخوار، تخمیر میکروبی و گلوکز و اوره خون گوسفندان عربی بود. روشکار: در مرحله اول در جیره‌های آزمایشی از سطوح 10، 20 و 30% تفاله خشک سیب به جای یونجه استفاده شد. بر طبق نتایج، تولید گاز و هضم پذیری جیره حاوی 30 % تفاله خشک سیب بالاتر از سایر جیره‌ها بود. بنابراین در مرحله دوم، تعداد 8 رأس گوسفند عربی با جیره بدون تفاله‌ سیب (شاهد) و جیره حاوی 30% تفاله خشک سیب به مدت 45 روز تغذیه شدند. نتایج: نتایج آزمایش نشان داد هضم پذیری مواد مغذی (ماده خشک، ماده آلی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی) تحت تأثیر جیره‌ها قرار نگرفت (05/0<p)، در حالی که فعالیت نشخوار جیره حاوی تفاله سیب کاهش یافت (05/0>p). در زمینه متابولیت‌های خون (گلوکز، اوره) اختلاف معنی‌د‌اری بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد اما میزان گلوکز خون در تیمار شاهد بالاتر بود (05/0>p). نیتروژن آمونیاکی شکمبه در تیمار شاهد و تیمار حاوی تفاله سیب به ترتیب mg/dl 48/14 و 49/17 (05/0>p) و pH به ترتیب3 /6 و 16/6 بود (05/0>p). جمعیت پروتوزوای شکمبه گوسفندان با مصرف تفاله سیب افزایش یافت (05/0>p). جیره حاوی تفاله‌ سیب، پتانسیل تولید گاز (05/0>p) و قابلیت هضم کاه گندم توسط کل میکروارگانیسم‌ها و باکتری‌های شکمبه (05/0>p) را افزایش داد. نتیجه گیری نهایی: بنابراین نتایج این مطالعه پیشنهاد می‌کند که شاید استفاده از 30% تفاله خشک سیب به جای یونجه در جیره گوسفندان عربی بتواند  فعالیت میکروب‌های شکمبه در هضم و تخمیر مواد مغذی جیره را بهبود دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study of the effect of dried apple pomace on digestibility, rumination microbiol fermentation characteristic and blood glucose and urea of arabi sheepp

نویسندگان [English]

  • Zohreh Tahmasebi Boldaji 1
  • Tahereh Mohammadabadi 2
  • Mohsen Sari 2
  • Morteza Chaji 2
1 Graduated from the Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Ahvaz, Mollasani, Iran
2 Department of Animal Sciences, Khuzestan Ramin Agricultural and Natural Resources University, Molassani, Khuzestan- Iran
چکیده [English]

BACKGROUND: The correct usage of  wastes in animal nutrition causes  decrease in environmental pollution. Apple pomace as an energetic matter and source of digestible fibers for ruminants is a proper alternative for forage. OBJECTIVES: The aim of this experiment was to investigate the effect of diets containing dried apple pomace on digestibility, rumination, microbial fermentation and blood glucose and urea of Arabi sheep. METHODS: In the first step, 0, 10, 20 and 30% dried apple pomace replaced with alfalfa were used in the experimental diets. According to the result, gas production and digestibility of diet containing 30% dried apple pomace was higher than the other diets (p<0.05). Therefore, in the second step, 8 Arabi sheep were fed with diet without apple pomace (control) and diet containing 30% apple pomace for 45 days. RESULTS: The result showed that nutrient digestibility (dry matter, organic matter, NDF and ADF) were not significantly affected by the diets (p>0.05), but rumination activity of diet containing apple pomace decreased (p<0.05). Blood metabolites (glucose and urea) showed no significant differences between experimental diets, but blood glucose was higher in control treatment. Rumen ammonia nitrogen concentration was 14.48 and 17.49 mg/dl (p>0.05), and pH was 6.30 and 6.16 for control and apple pomace treatment, respectively (p<0.05). The rumen protozoa numbers increased with apple pomace (p<0.05). Diet containing apple pomace increased gas production potential and digestibility of wheat straw by rumen microorganism and bacteria (p<0.05). CONCLUSIONS: The results of this study suggest that alfalfa replaced with 30% dried apple pomace in Arabi sheep’s diet can improve digestive activity of rumen microbes and nutrient fermentation and digestibility.

کلیدواژه‌ها [English]

  • blood glucose and urea
  • digestibility
  • dried apple pomace
  • rumen fermentation
Abdollahzade, F., Pirmohammadi, R., Fatehi, F., Bernousi, I. (2010) Effect of feeding ensiled mixed tomato and apple pomace on performance of Holstein dairy cows. Slovak. J Anim. Sci. 43: 31-35.
Allen, D.M., Grant, R.J. (2000) Interactions between forage and wet corn gluten feed as sources of fiber in diets for lactating dairy cattle. J Dairy Sci. 83: 322- 331.
Azizi-Shotorkhoft, A., Rezaei, J., Fazaelic, H. (2013) The effect of different levels of molasses on the digestibility, rumen parameters and blood metabolites in sheep fed processed broiler litter. Anim Feed Sci Tech. 179: 69-76.
Azizi-Shotorkhoft, A., Rouzbehan, Y., Fazaeli, H. (2012) The influence of the different carbohydrate sources on utilization efficiency of processed broiler litter in sheep. Livest Sci. 148: 249-254.
Danesh Mesgaran, M. (2009) Advanced in Vitro Methods for Animal Science Researches. (1st ed.) Edited by Ferdowsi University of Mashhad. Mashhad, Iran.
Downing, D.L. (1989) Processed Apple Products. (1st ed.) Norstrand, V. New York, UK.
Gasa, J., Castrillo, C., Bauacells, M.D., Guada, J. A. (1989) By-products from the Canning Industry as Feedstuff for Ruminants: Digestibility and its Prediction from Chemical Composition and Laboratory Bioassays. Anim Feed Sci Technol. 25: 67-77.
Gasa, J., Castrillo, C., Guada, J.A., Balcells, J. (1992) Rumen digestion of ensiled apple pomace in sheep: effect of proportion in diet and source of nitrogen supplementation. J Anim Sci. 46: 532-542.
Ghoreishi, S.F., Pirmohammadi, R., Teimouri Yansari, A. (2007) Effects of apple pomace on milk yield, milk composition and DM intake of Holstein dairy cows. J Anim Vet Adv. 6: 1074-1078.
Ivan, M., Neill, L., Forster, R., Alimon, R., Rode, L. M., Entz, T. (2000) Effect of Isotricha Dasytrich, Entodinium, and total fauna on ruminal fermentation and duodenal flow in weathers fed different diets. J Dairy Sci. 83: 776-787.
Kafilzadeh, F., Taasoli, G. (2008) Effects of dried and ensiled apple pomace from puree making on performance of finishing lambs. Pak J Biol Sci. 11: 294-297.
Krause, K.M., Combs, D.K. (2003) Effects of forage particle size, forage source and grain fermentability on performance and ruminal pH in midlactation cows. J Dairy Sci. 86: 1382-1397.
McDougall, E.J. (1948) Studies on ruminant saliva. 1. The composition and output of sheep saliva. Biochem J. 43: 99-109.
Menke, K.H., Steingass, H. (1988) Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim Res Dev. 28: 7-55.
Mirzaei-Aghsaghali, A., Maheri-Sis, N., Mansouri, H., Ebrahim Razeghi, M., Shayegh, J., Aghajanzadeh-Golshani, A. (2011) Evaluating nutritional value of apple pomace for ruminants using in vitro gas production technique. Ann Bio Res. 2: 100-106.
NRC (2001) Nutrient Requirements of Small Ruminants. (7th ed.) National Academy Press, Washington, DC, USA.
Nsahlai, I.V., Siaw, D.E.K.A., Osuji, P.O. (1994) The relationship between gas production and chemical composition of 23 browses of the genus Sesbania. J Sci Food Agric. 65: 13-20.
Pirmohammadi, R., Rouzbehan, Y., Rezayazdi, K., Zahedifar, M. (2006) Chemical composition, digestibility and in situ degradability of dried and ensiled apple pomace and maize silage. Small Rum Res. 66: 150-155.
Radostitis, O.M., Gay, C.C., Blood, D.C., Hinchliff, K.W. (2007) Veterinary Medicine. A text book of the diseases of cattle, sheep, goats and horses. (10th ed.) W.B. Saunders Ltd. London, UK.
Rumsey, T.S. (1978) Ruminal fermentation products and plasma ammonia of fistulated steers fed apple pomace- urea diets. J Anim Sci. 47: 967-976.
Seoane, J.R. (2004) Physiological Aspects of Ruminant Nutrition. (2nd ed.) Laval University. Canada.
Tilley, J.M.A., Terry, R.A. (1963) A two stage technique for the in digestion of forage crops. J Br Grassl Soc. 18: 104-111.
Toyokawa, K., Tsubmatsu, K. (1976) Studies on the utilization of windfall and surplus apples as feedstuff. V. Digestibility of wet and dried apple pomace and windfall and surplus apples by weathers. Jap Zootech Sci. 54: 309-313.
Van Soest, P.J. (1994) Nutritional Ecology of the Ruminant. (2nd ed.) Cornell Univ. Press, Itacha, NY, USA. 476 pp.
Vendruscolo, F., Ribeiro, C.D.S., Esposito, E., Ninow, J.L. (2009) Protein enrichment of Apple pomace and use in feed for Nile Tilapia. Appl Biochem Biotechnol. 152: 74-78.
Zebeli, Q., Tafaj, M., Weber, I., Dijkstra, J., Steingass, H. Drochner, W. (2007) Effects of varying dietary forage particle size in two concentrate levels on chewing activity, ruminal mat characteristics and passage in dairy cows. J Dairy Sci. 90: 1929-1942.