بررسی پروفایل بیوشیمی سرم جوجه های گوشتی متأثر از ملاتونین خوراکی و افزایش زمان تاریکی بر تحمل پذیری آنها در استرس گرما

نویسندگان

1 بخش کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

2 گروه بیماریهای طیور، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

3 دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

چکیده

زمینه مطالعه: در پرورش طیور استرس گرمایی مهم می‌باشد. هدف: ارزیابی اثر ملاتونین خوراکی وافزایش زمان تاریکی بر پروفایل بیوشیمی سرم جوجه‌های گوشتی متأثر از استرس گرمایی(HS) می‌باشد. روش کار: تعداد200 قطعه جوجه گوشتی یک روزه آرین به صورت کاملاًً تصادفی به 4 گروه (تاریکی،ملاتونین، کنترل منفی  ومثبت) تقسیم شدند. جوجه‌های گروه ملاتونین به مقدار mg/kg‌40 جیره ازسن 30 تا 40 روزگی ملاتونین دریافت کردند وجوجه‌های گروه تاریکی ازسن10 تا40 روزگی تحت تأثیربرنامه نوری خاصی قرارگرفتند. همه گروه‌ها  به جزگروه کنترل منفی از 35 تا 40 روزگی روزانه به مدت 6 ساعت درمعرض استرس گرمایی (1±39) بودند. میانگین وزن جوجه در پایان 6 هفتگی اندازه‌گیری گردید. درسن30، 35 و40 مقادیراسید اوریک، گلوکز، توتال پروتئین، آلبومین، گلوبولین، میزان فعالیت AST و کراتینین مورد ارزیابی قرار گرفت. داد‌ه‌ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج: دراین مطالعه در سن 30 روزگی هیچ‌یک از پارامتر‌های بیوشیمی تفاوت معنی‌داری را نشان ندادند . در 35 روزگی فقط اسید‌اوریک گروه ملاتونین نسبت به گروه کنترل منفی افزایش معنی‌داری یافته است. همچنین در40 روزگی نیز میزان اسید‌اوریک درگروه ملاتونین نسبت به گروه‌های دیگر دارای افزایش معنی‌دار می‌باشد زیرا ملاتونین نقش مهمی در سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی دارد و اسید اوریک در جوجه‌ها یک آنتی اکسیدان مهم محسوب می‌شود. گلوکز  سرم گروه کنترل مثبت، در مقایسه با  گروه‌های دیگر در40 روزگی به طورمعنی‌داری افزایش یافته. بنابراین تاریکی و تجویز ملاتونین توانسته است موجب کاهش استرس گرمایی گردد. سایرپارامتر‌های بیوشیمی معنی‌دار نبودند. در مطالعه حاضر، گروه تاریکی میانگین  وزنی کمتری را از خود نشان دادند. درصد تلفات به ترتیب در گروه‌های کنترل منفی، تاریکی، ملاتونین و کنترل مثبت صفر،4 ، 5 و 10 % می‌باشد. نتیجهگیری نهایی: نتایج نشان می‌دهد که دوره تاریکی و تجویز خوراکی ملاتونین درجیره  می‌تواند منجر به کاهش استرس حرارتی گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A survey of biochemical serom profile of broiler chickens influenced by melatonin supplementation, increasing of dark period on their adaptation to heat stress

نویسندگان [English]

  • zohreh khaki 1
  • Mohammad Hasanzadeh 2
  • Samereh Ghavami 3
  • Amir Ahmad Moghimi Niaki 3
  • Nahid Atyabi 1
  • Fataneh Naderinejad 1
1 Department of Clinical Pathology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran,Tehran-Iran
2 Department of Poultry diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran,Tehran-Iran
3 Gratuated from the Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran-Iran
چکیده [English]

BACKGROUND: Heat stress is very important in poultry production. OBJECTIVES: To evaluate the effect of oral elatonin
supplementation and increasing of dark period on biochemical profile of broiler chickens under Heat Stress (HS). ETHODS: A total of 200 day- old broiler (Arian) chicks were randomly allocated in to 4 groups (dark ,melatonin, negative and ositive controls). Melatonin group  received 40 mg melatonin/kg  diet from 30-40 days of age and chickens of dark group were xposed to  a  special lighting schedule from 10-40 days of age. All groups (except negative control) were daily exposed to HS (39± 1 c) for 6 hours per day from 35-40 days of age. At the end of 6 weeks, body weight was measured. At 30, 35, and 40 days, serum uric acid, glucose, total protein, albumin, globulin, activity of AST  and creatinine were measured.  ata
was analyzed by ANOVA and Tukey test in SPSS software. RESULTS: In 30 days, there was no significant difference etween groups. In the day 35, only serum uric acid of melatonin group was significantly increased in comparison with egative control. Also, serum uric acid of melatonin group  increased significantly in 40 days in comparison with other roups, as melatonin plays an important role in the antioxidant defense system and uric acid is an important antioxidant in
chickens. Serum glucose of positive control compared to other groups significantly increased in 40 days. Other biochemical parameters were not significant. In this study,the mean body weight of dark group was significantly decreased. The  percentage of mortality rate in negative control, dark, melatonin and positive control  treatments was zero, 4 ,5  and 10% respectively. CONCLUSIONS: These results demonstrate that  dark period and oral melatonin supplementation  can
decrease HS.

کلیدواژه‌ها [English]

  • biochemical profile
  • broiler
  • dark period
  • heat stress
  • melatonin
 

Abbas, A.O., Gehad, A.E., HendricksIII, G.L., Gharib, H.B.A., Mashaly, M.M. (2007) The effect of lighting program and melatonin on the alleviation of the negative impact of heat stress on the immune response in broiler chickens. Int J Poul Sci. 6: 651-660.

Apeldoorn, E., Schrama, J.W., Mashaly, M.M., Parmentier, H.K. (1999) Effect of Melatonin and lightining schedule On energy metabolism in broiler chickens. Poul Sci. 78: 223-229.

Berrong, S.L., Washburn, K.W. (1998) Effects of genetic variation on total plasma protein, body weight gains and body temperature responses to heat stress. Poul Sci. 77: 379-385.

Esfandiar, A., Akhavan, O., Irajizad, A. (2011) Melatonin as a powerful bio-antioxiant for reduction of graphene oxide. J Mater Chem. 21: 10907-10914.

Hardeland, P., Pandi-perumal, S.R. (2005) Melatonin, a potent agent in antioxidative defense: actions as a natural food constituent, gastrointestinal factor, drug and prodrug. Nutr Metab (Lond). 2: 22.

Hassanzadeh, M., Al-Masri, F., Maddadi, M.S., Shojaei, H., Eghbalian, A., Abbaso, S., Yousefi, K. (2012) Comparative study on the beneficial effects of different dark length schedules on the incidence of ascites and metabolic parameters in fast growing broiler chickens. IJVR. 6: 113-121.   

Hassanzadeh, M., Maddadi, M.S., Mirzaie, S., Assasie, K.,  Moayyedian, H. (2010) Partial pressure of carbon dioxide in venous blood of young birds as predicting indicator for ascites susceptibility in broiler chickens. Acta Vet Hung. 58: 221-230.

Hassnzadeh, M., Shojadoost, B., Feyzih, A., Buyse, J., Decuypere, E. (2005) Effect of intermittent lighting schedules at the young age of broiler chickens on the incidence of ascites and metabolic parameters. Arch Geflügelk. 69: 57-61.

Hassanzadeh, M., Fard, M.H., Buyse, J., Decuypere, E. (2003) Beneficial effects of alternative lighting schedules on the incidence of ascites and on metabolic parameters of broiler chickens. Acta Vet Hung. 51: 513-20.

Hellsten, Y., Tullson, P.C., Richter, E.A., Bangsbo, J. (1997) Oxidation of urate in human skeletal muscle during exercise. Free radic. Biol Med. 22: 169-174.

Khaki, Z., SalarAmoli, J., Lesan, V., Ail Esfahani, T. (2011) Changes of serum biochemistry short in short term toxicity with lindane pesticide in broiler chickens. J Vet Res. 66: 1-7.

Khaki, Z., Pourkabireh, M., Atyabi, N., Khazraiinia, P. (2005) Clinical Biochemistry of Domestic Animals. University of Tehran Press, Tehran, Iran.

Khan, W.A., Khan, A., Anjum, A.D., Zia-Ur-Rehman (2002) Effects of induced heat stress on some biochemical values in broiler chicks. Int J Agr Biol. 4: 74-75.

Koelkebeck, K.W., Odom, T.W. (1995) Laying hen responses to acute heat stress and carbon dioxide supplementation: II. Changes in plasma enzymes,metabolites and electrolytes. Comp Biochem Physiol Part A.112: 119-122.

Lin, H., Decuypere, E., Buyse, J. (2006) Acute heat stress induces oxidative stress in broiler chicken. Comp Biochem Physiol Part A. 144: 11-17.

Melesse, A. (2011) Performance and physiological responses of naked-neck chickens and their F1 crosses with commercial layer breeds to long-term high ambient temperature. Global Veterinaria. 6: 272-280.

Nichelmann, M., Hochel, J., Tzschentke, B. (1999) Review Biological rhythms in birds-development, insights and perspectives. Comp Biochem Physiol Part A. 124: 429-437.

NRC (1994) Nutrient requirements of poultry. 9th rev.edn. National Research Council, National Academy of Sciences. Washington, USA.

Pang, S.F, Pang, C.S, Poon, A.M.S, Wan, Q., Brown, G.M. (1996) An overview of melatonin receptor in birds. Poult Avian Biol. 7: 217-228.

Pablos, M.I., Teresa Agapito, M., Gutierrez-baraja, R., Reiter, R.J., Recio, J.M. (1996) Effect of calcium on melatonin secretion in chicken pineal gland1. Neurosci Lett. 217: 161-164.

Pamok , S., Aengwanich, W., Komutrin, T. (2009) Adaptation to oxidative stress and impact of choronic oxidative stress on immunity in heat -stressed broilers. J Therm Biol. 34: 353-357.

Reiter, R.J., Tan, M.J., Jou, M.J., Korkmaz, A., Manchester, L.C., Paredes, S.D. (2008) Biogenic Amines in the Reduction of Oxidative Stress:Melatonin and Its Metabolites. Neuro Endocrinol Lett. 29: 391-398.

Rozenboim, I., Miara, L., Wolenson, D. (1998)The thermoregulatory mechamism of melatonin-induced hypothermia in chicken. Am J Physiol. 274: 232-236.

Russcher, M., Koch, B., Nagtegaal, E.,Van der Putten, K., Ter Wee, P., Gaillard, C. (2012)The role of melatonin treatment in chronic kidney disease. Front Biosci (Landmark Ed). 17: 2644-56.

Simoyi, M.F., Van Dyke, K., Klandorf, H. (2002) Manipulation of plasma uric acid in broiler chicks and its effect on leukocyte oxidative stress.Am J Physiol. 282: 791-796.

Squibb, R.L., Guzman, M.A., Scrimshaw, N.S. (1959) Growth and bood constituents of immature new hampshire fowl exposed to a constant temperature of 99°F for 7 Days. Poult Sci. 38: 220-221.

Sutin, Y.Y., Johnson, R.J. (2008) Uric acid :The Oxidant- Antionidant Paradox. Nucleos  Nucleot Nucl. 27: 608-619. 

Swayne, D.E., Glisson, J.R., McDougald, L.R., Nolan, L.K., Suarez, D.L., Nair, V.L. (2013)  Diseases of poultry. (13th ed.) Wiely-Blackwell, Iowa, USA.

Tan, D.X., Manchester, L.C., Terron, M.P., Flores, L.J., Reiter, R.J. (2007) One molecule, many derivatives: a never-ending  interaction of melatonin with reactive oxygen and nitrogen species. J Pineal Res. 42: 28-42.

Thrall, M.A., Weiser, G., Allison, R.W., Campbell, T.W. (2012) Veterinary Hematology and Clinical  Chemistry. (2nd ed.) Wiley-Black well, Iowa, USA.

Witt-Enderby, P.A., Bennett, J., Jarzynka, M.J., Firestine, S., Melan, M.A. (2003) Melatonin receptors and their regulation: biochemical and structural mechanisms. Life Sci. 72: 2183-2198.

Yegin, Z., Mutluay, R., Elbeg, S., Karakus, R., Cakir, N. (2009) The Impact of Melatonin on Glucose Homeostasis. Turk J Endocrinol Metab. 13: 52-55.

Zeman, M., Buyseb, J., Lamosovaa, D., Herichova, I. (1999) Role of melatonin in the control of growth and growth hormone secretion in poultry. Domest. Anim Endocrinol. 17: 199-207.