شناسایی گونه های کمپیلوباکتر از پوست مرغ با استفاده از روشهای مبتنی بر کشت باکتریایی و واکنشهای زنجیرهای پلیمراز

نویسندگان

1 دانش آموخته صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: عفونت‌های غذایی ناشی از کمپیلوباکتر یکی از عوامل گسترده التهابات معدی- روده‌ای در انسان می‌باشد که از نظر مسایل بهداشتی و زیان‌های اقتصادی در جامعه حائز اهمیت می‌باشد. هدف: بررسی شیوع آلودگی کمپیلوباکتر در نمونه‌های پوست مرغ‌های ارومیه، با استفاده از روش‌های کشت باکتریایی و واکنش‌های زنجیره‌ای پلیمراز می‌باشد. روش کار: 80 نمونه پوست مرغ از کشتارگاه پروتئین گستر سینا واقع در ارومیه به تعداد مساوی در طول فصل‌های زمستان و بهار جمع آوری شدند. قدرت زنده مانی کمپیلوباکتر بعد از 24 ساعت نگهداری نمونه‌ها در شرایط یخچالی بررسی شد. نمونه‌های مثبت جهت استخراج DNA و انجام PCR مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور بررسی فیلوژنتیکی جدایه‌ها، نمونه‌های مثبت PCR، توالی یابی شدند. نتایج: 75/58 ٪ از نمونه‌های پوست مرغ با استفاده از روش‌های کشت‌های باکتریایی، کمپیلوباکتر مثبت تشخیص داده شدند. نتایج مطالعه قدرت زنده مانی کمپیلوباکتر در شرایط سرد بعد از 24 ساعت، نشان داد که کاهش قدرت زنده مانی کمپیلوباکتر معنی‌دار نبوده و همچنین میزان آلودگی نمونه‌ها در فصل بهار بطور معنی‌داری بالاتر از فصل زمستان بود که ممکن است به دلیل بالا بودن درجه حرارت محیط و ایجاد شرایط مناسب برای کمپیلوباکتر باشد. نتیجه گیری نهایی: پوست مرغ از مخازن مهم کمپیلوباکتر بوده و این موضوع از لحاظ کنترل رعایت بهداشت عمومی در کلیه مراحل تولید تا عرضه محصولات طیور و همچنین انتقال آن به سایر قسمت‌های لاشه مرغ باید مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Identification of Campylobacter spp. from poultry skin using methods based on bacterial culture and polymerase chain reactions

نویسندگان [English]

  • fateme ebrahimi lagha 1
  • fariba zeynali 2
  • mahmood Rezazadeh bari 2
1 Graduated from the Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Urmia, Iran
2 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture University of Urmia, Urmia, Iran
چکیده [English]

BACKGROUND: Food infections caused by Campylobacter are one of the gastrointestinal inflammations in humans is health and economic losses in the community is important. OBJECTIVES: To determine the prevalence of Campylobacter contamination in chicken skin samples of Urmia, using bacterial culture and polymerase chain reactions.                 METHODS: 80 samples of chicken skin from the Protein Gostare Sina slaughter house located in the city of Urmia in equal numbers in the winter and spring seasons were collected. The survival of Campylobacter after 24 hours in refrigerated conditions  was studied in samples. Positive samples were used for DNA extraction and PCR. To investigate the phylogenetic isolates, positive samples PCR were sequenced. RESULTS: 58/75% of chicken skin using bacterial cultures, Campylobacter were positive. The Results study the survival Campylobacter in cold conditions after 24 hours, showed that no significant decrease in the survival Campylobacter as well as contamination levels were significantly higher in spring than in winter, which may be due to the high temperature of environment that created the favorable conditions for Campylobacter. CONCLUSIONS: Chicken skin is the reservoir  of Campylobacter. This issue of public health care and control at all stages of production and supply of poultry products, also the transfer of it to other parts of poultry carcasses should be considered.

کلیدواژه‌ها [English]

  • chicken skin
  • Campylobacter
  • bacterial cultures
  • polymerase chain reaction
Al- Dughaym, A., Al- Tabari, G. (2010) Safety and quality of some chicken meat products in Al-Ahsa markets- Saudi Arabia. J Biologic Sci.17: 37-42.

Alter, T., Gaull, F., Froeb, A., Fehlhaber, K. (2005) Distribution of Campylobacter Jejuni strains at different stages of a turkey slaughter line. Food Microbiol. 22: 345-351.

Arritt, F.M., Eifert, J.D., Pierson, M.D., Sumner, S.S. (2002) Efficacy of Anti microbials against Campylobacter jejuni on Chicken Breast Skin. J Appl Poult Res. 11: 358-366.

Berrang, M.E., Buhr, R.J., Cason, J.A., Dickens, J.A. (2001) Broiler carcass contamination with Campylobacter from feces during defeathering. J Food Prot. 64: 2063-2066.

Beumer, R.R., De Vries, J., Rombouts, F.M. (1992) Campylobacter jejuni non-culturable coccoid cells. Int J Food Microbiol. 15: 153-163.

Bolster, C.H., Walker, S.L., Cook, K.L. (2006) Comparison of Escherichia coli and Campylobacter jejuni transport in saturated porous media. J Environ Qual. 35: 1018-1025.

Brown, P.E., Christensen, O.F., Clough, H.E., Diggle, P.J., Hart, C.A., Hazel, S., Kemp, R., Leatherbarrow, A.J.H., Mooke, A., Sutherst, J., Turner, J., Williams, N.J., Wright, E.J., French, N.P. (2004) Frequency and spatial distribution of environmental Campylobacter spp. Appl Environ Microbiol. 70: 6501-6511.

European Food Safety Authority Journal. (EFSA) (2011) Panel on Biological Hazards (BIOHAZ); Scientific Opinion on Campylobacter in broiler meat production: control options and performance objectives and/or targets at different stages of the food chain. EFSA Journal. 9: 2105.

Friedman, C.R., Neimann, J., Wegener, H.C., Tauxe, R.V. (2000) In: American Society for Microbiology, Campylobacter. Nachamkin, I., Blaser, M.J. (eds.). (2nd ed.) Washington, DC. p. 121-138.

Frost, J.A. (2001) Current epidemiological issues in human campylobacteriosis. Journal of Applied Microbiology Symposium Supplement. 30: 85S-95S.

Gunther, N.W., Chen, C.Y. (2009) The biofilm forming potential of bacterial species in the genus Campylobacter. Food Microbiol. 26: 44-51.

Hosseinzadeh, S., Mardani, K., Aliakbarlu, J.,  Ghorbanzadehghan, M. (2014) Occurrence of Campylobacter in chicken wings marketed in the northwest of Iran. Int Food Res J. 22: 41-45.

Humphrey, T.J., Cruickshank, J.G. (1985) Antibiotic and deoxycholate resistance in Campylobacter jejuni following freezing or heating. J Appl Bacteriol. 59: 65-71.

Humphrey, T., O’Brien, S., Madsen, M. (2007) Review article: Campylobacters as zoonoticpathogens: A food production perspective. Int J Food Microbiol. 117: 237-257.

Jeffrey, J.S., Tanooka, K.H., Lozanot, J. (2001)Prevalence of Campylobacter spp. from skin, crop and intestine of commercial broiler chicken carcasses at processing. Poult Sci. 80: 1390-1392.

Karenlampi, R., Hanninen, M.L. (2004) Survival of Campylobacter jejuni on various fresh produce. Int J Food Microbiol. 97: 187-195.

Kothary, M.H., Buba, U.S. (2001) Infective dose of food borne pathogens in volunteers: A review. J Food Saf. 21: 49-73.

Kozacinski, L., Hadziosmanoviv, M., Zdolec, N. (2006) Micobiological quality of poultry meat on the Croatian market, Vetrinarski Arhiv. J Facul Vet Med. 76: 305-13.

Kovalenko, K., Roasto, M., Liepin, S.E., Mäesaar, M., Hörman, A. (2013) High occurrence of Campylobacter spp. in Latvian broiler chicken production. Food Control. 29: 188-191.

Liu, D. (2008) Preparation of Listeria monocytogenes specimens for molecular detection and identification. Int J Food Microbiol. 122: 229 -242.

Mahendru, M., Prasad, K.N.,  Dhole, T.N.,  Ayyagari, A. (1997) Rapid identification of Campylobacter jejuni strains by polymerase chain reaction and their restriction fragment length polymorphism analysis. Indian J Med Res. 105: 9-14.

Musgrove, M.T., Cason, J.A., Feletecher, D.L., Stern, N.J., Cox, N.A., Bailey, J. (1997) Effect of cloacal plugging on microbial recovery from partially processed broilers. Poult Sci. 76: 530-533.

Rodgers, J.D., Clifton-Hadley, F.A., Marin, C., Vidal, A.B. (2010) An evalua-tion of survival and detection of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in broiler caecal contents using culture-based methods. J Appl Microbiol. 109: 1244-1252.

Rosenquist, H., Sommer, H.M., Nielsen, N.L., Christensen, B.B. (2006) The effect of slaughter operations on the contamination of chicken carcasses with thermotolerant Campylobacter. Int J Food Microbiol. 108: 226-232.

Sampers, I., Habib, I., Berkvens, D., Dumoulin, A., De Zutter, L., Uyttendaele, M. (2008) Processing practices contributing to Campylobacter contamination in Belgian chicken meat preparations. Int J Food Microbiol. 128: 297-303.

Son, I., Engien, M.D., Berrabg, M.E., Fedroka- Cary, P.J., Harrison, M.A. (2007) Prevalence of Acrobacter and Campylobacter on broiler carcasses during processing. Int J Food Microbiol. 113: 16-22.

Stern, N.J., Fedorka- Cray, P., Bailey, J.S., Cox, N.A., Craven, S.E., Hiett, K.L. (2001) Distribution of Campylobacter spp. in selected US poultry production and processing operation. J Appl Microbiol. 64: 1705-1710.

Vandeplas, S., Marcq, C., Dubois, R., Beckers, Y., Thonart, P., Th´ ewis, A. (2008) Contamination of poultry flocks by the human pathogen Campylobacter spp. and strategies to reduce its prevalence at the farm level. Biotechnologie, Agronomie, Soci´ et´ e et Environnement. 3: 317-34.

Wallace, J.S., Stanley, K.N., Jones, K. (1998) The colonization of turkey by thermophilic Campylobacters. J Appl Microbiol. 85: 224-230.