اثر افزودن خوراکی عصاره پوست انار و آنتی‏اکسیدان تجاری بر عملکرد، گوارشپذیری مواد غذایی، فلور میکروبی و تیترآنتی‏بادی جوجه‏های گوشتی

نویسندگان

1 بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

2 دانش آموخته تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: استفاده ازآنتی‏اکسیدان‏های تجاری در جیره‏ جوجه‏های گوشتی دارای چربی به دلیل سرطان‏زا بودن، تورم جگر و تغییر در فعالیت آنزیم‏ها محدود شده است. جایگزین‌های گیاهی دارای خواص آنتی‏اکسیدانی و ضدمیکروبی،با افزایش خوشخوراکی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و بهبود در سیستم ایمنی سبب بهبود عملکرد پرندگان شده‏اند. هدف: بررسی اثر افزودن عصاره پوست انار به جیره‏ دارای روغن سویا بر عملکرد و تیتر آنتی‏بادی جوجه‏های گوشتی و مقایسه‏ عصاره پوست انار با آنتی‏اکسیدان تجاری، هدف این آزمایش بود. روشکار: این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با سه عامل عصاره پوست انار، آنتی‏اکسیدان تجاری و روغن سویا بر پایه‏ی طرح کاملاًً تصادفی انجام شد. سیصد و بیست قطعه جوجه گوشتی 11 روزه سویه راس 308 به طور تصادفی به هشت تیمار (دارای چهار تکرار و هر تکرار شامل ده پرنده).اختصاص داده شدند. داده‏ها با رویه‏ GLM نرم افزار SAS واکاوی، و میانگین حداقل مربعات گروه‏ها در سطح معنی‏داری 5 ٪ مقایسه شدند. نتایج: روغن سویا سبب نا مطلوب شدن ضریب تبدیل خوراک در دوره‌ رشد و کل دوره شد و فلور میکروبی مضر دستگاه گوارش را افزایش داد. عصاره پوست انار موجب بهبود افزایش وزن روزانه و خوراک مصرفی در کل دوره شد ولی بر ضریب تبدیل خوراک اثری نداشت. عصاره پوست انار سبب بهبود گوارش پذیری مواد مغذی، فلور میکروبی مفید لاکتوباسیلوس و افزایش تیتر آنتی‏بادی در 39 روزگی شد. آنتی‏اکسیدان تجاری بر افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل خوراک و تیتر آنتی‏بادی اثری نداشت و فلور میکروبی مفید دستگاه گوارش را کاهش داد. نتیجهگیرینهایی: به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره پوست انار در جیره‌های با و بدون چربی می‏تواند با بهبود خوراک مصرفی روزانه، گوارش پذیری مواد غذایی، فلور میکروبی مفید و سیستم ایمنی، بدون اینکه تأثیر نامطلوبی بر ضریب تبدیل خوراک مصرفی داشته باشد، سبب افزایش وزن روزانه پرنده‌ها شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of adding pomegranate peel extract and commercial antioxidant to diets on performance, nutrient digestibility, gastrointestinal micro flora and antibody titer of broilers

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Rezvani 1
  • Shahram Rahimi 2
1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
2 Graduate Student in Department of Animal Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
چکیده [English]

BACKGROUND: Using commercial antioxidants in the diet of chicken may cause cancer, liver swelling and changes in the activity of enzymes, hence their use is limited. Alternative herbal materials with antioxidant and antimicrobial properties can increase palatability, improve gastrointestinal function, improve the immune system and the performance of birds. OBJECTIVES: The purpose of the experiment was to study the effect of pomegranate peel extract (PPE) to a soybean oil diet on broiler performance and other related parameters. METHODS: This research was conducted as completely randomized design arranged in a 2×2×2 factorial experiment using pomegranate peel extract (PPE), antioxidant Nutriad® (AN) and soybean oil (SO). Three hundred and twenty 11 day-old Ross 308 broiler chicks were assigned to eight treatments of four replicates each (ten chicks per replicate). Data were analyzed using the GLM procedure of the SAS software, and the LSM of groups compared at 5% significance level. RESULTS: Soybean oil increased growing and overall feed conversion ratio (FCR) and harmful gastric micro flora. The overall ADG and feed intake were increased by PPE. Inclusion of PPE in the diet had no effect on FCR. Inclusion of PPE in the diet increased nutrient digestibility, beneficial gastric micro flora, lactobacillus, and the antibody titer in 39-day broilers, whereas AN had no effect on any of the performance parameters and decreased the beneficial gastric micro flora. CONCLUSIONS: The overall results showed that PPE in fat and non-fat containing diets might have the potential to increase the daily gain by enhancing feed intake, nutrient digestibility, beneficial gastric micro flora and immune system of broilers with  no deleterious effect on overall FCR.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • commercial antioxidant
  • performance
  • pomegranate peel extract
  • soybean oil
Abarghuei, M.J., Rouzbehan,Y., Alipour, D. (2010) The influence of the grape pomace on the ruminal parameters of sheep. Liv Sci. 132: 73-79.
Ahmed, S., Abood, N., Al-Janabi, A. (2013) Antimicrobial effect of pomegranate peel extract on some pathogenic microorganisms. Eng Technol J. 31: 386-598.
Ahmet, D., Duman, M., Ozgen, S., Dayisoylu, K., Erbil, N., Durgac, C. (2009) Antimicrobial activity of six pomegranate (Punica granatum L.) varieties and their relation to some of their pomological and phytonutrient characteristics. Molecules 14: 1808-1817.
Alçiçek, A., Bozkurt, M., Çabuk, M. (2003) The effect of essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. S Afr J Anim Sci. 33: 89-94.
Allan, W.H., Gough,E.A. (1974) Standard haemagglutination inhibition test for Newcastle disease: A comparison of macro and micro methods. Vet Rec. 95: 120-123.
Ebtisam, M.A., Alsalem, A.M. (2012) Pomegranate (Punica granatum) peel is effective in a murine model of experimental Cryptosporidium parvum. Exp Parasitol. 131: 350-357.
Goni, I., Brenes, A., Centeno, C., Viveros, A., Saura-Calixto, F., Rebole, A., Arija, I., Estevez.R. (2007) Effect of dietary grape pomace and vitamin E on growth performance, nutrient digestibility, and susceptibility to meat lipid oxidation in chickens. Poult Sci. 86: 508-516.
Hashemi, S.R., Zulkifli, I., Davoodi, H., Zunita, Z., Ebrahimi, M. (2012) Growth performance, intestinal microflora, plasma fatty acid profile in broiler chickens fed herbal plant (Euphorbia hirta) and mix of acidifiers. Anim Feed Sc.  Technol. 178: 167- 174.
Hassanzadeh, M. (2009) Newapproach for the incidence of ascites syndrome in broiler chickens and managementcontrol the metabolic disorders. Int J Poult Sci. 8: 90-98.
Havenstein, G.B., Ferket, P.R., Qureshi.M.A. (2003) Growth, livability and feed conversion of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poult Sci. 82: 1500-1508
Ito, N., Fukushima, S., Hagiwara, A., Shibata, M., Ogiso, T. (1983) Carcinogenicity of butylated hydroxyanisole in F344 rats. J Nati Cancer Inst. 70: 343-352.
Jami, E., Shabtay, A., Nikbachat, M., Yosef, E., Miron, J., Mizrahi, I. (2012) Effects of adding a concentrated pomegranate-residue extract to the ration of lactating cows on in vivo digestibility and profile of rumen bacterial population. J Dairy Sci. 95: 5996-6005.
Labib, F.A.H. (2009) Effect of pomegranate (Punica granatum) peels and it’s extract on obese hypercholesterolemic rats. Pakistan J Nutr. 8: 1251-1257.
Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R., Beynen, A.C. (2003) Effects of dietary essentialoil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Br Poult Sci. 44: 450-457.
Leusink, G., Rempel, H., Skura, B., Berkyto, M., White, W., Yang, Y., Rhee, J.Y., Xuan, S.Y., Chiu, S., Silversides, F., Fitzpatrick, S., Diarra, M.S. (2010) Growth performance, meat quality, and gut microflora of broiler chickens fed with cranberry extract. Poult Sci. 89: 1514-1523.
Nahashon, S.N., Akaue, H.S.N. (1992) Effect of direct-fed microbial on nutrient retention andproduction parameters of laying pullets. Poult Sci. 71: 111.
Oliveira, R.A., Narciso, C.D., Bisinotto, R.S., Perdomo, M.C., Ballou, M.A., Dreber, M., Santos, J.E.P. (2010) Effects of feeding polyphenols from pomegranate extract on health, growth, nutrient digestion, and immunocompetence of calves. J Dairy Sci. 93: 4280-4291.
Quinn, P.J., Carter, M.E., Markey, B., Carter, G.R. (1994) Clinical Veterinary Microbiol. Wolfe Publishing, London. UK.
Shabtay, A., Eitam, H., Tadmor, Y., Orlov, A., Meir, A., Weinberg, P., Weinberg, Z.G., Chen, Y., Brosh, A., Izhaki, I., Kerem, Z. (2008) Nutritive and antioxidative potential of fresh and stored pomegranate industrial byproduct as a novel beef cattle feed. J Agr Food Chem. 56: 10063-10070.
Sweetie, R., Kanatt, R., Chander, A. (2010) Antioxidant and antimicrobial activity of pomegranate peel extract improves the shelf life of chicken products. Int J Food Sci Technol. 45: 216-222.
Tatli, P.S., Seven, I. (2009) Effects of selenium and vitamin C supplemented with high energy diet on the performance of broilers in cold environment. Bulgarian J Vet Med. 12: 25-32.
Tripathi, K. (1994) Essential of Medical Pharmacology. Jaypee Brothers Medical Publishers, New Delhi, India.
Wang, L., Piao, X.L., Kim, S.W., Piao, X.S., Shen, Y.B., Lees, H.S. (2008) Effects of forsythia suspensa extract on growth performance, nutrient digestibility, and antioxidant activities in broiler chickens under high ambient temperature. Poult Sci. 87: 1287-1294.
Williams, C.H., David, D.J., Iismaa, O. (1962) The determination of chromic oxide in faces samples by atomic absorption spectrophotometry. J Agri Sci. 59: 381-385.