اثرعصاره زردچوبه و بنتونیت سدیم بر برخی از فراسنجه های بیوشیمیایی در موش‌ها‌ی صحرایی آلوده شده با آفلاتوکسینB1

نویسندگان

1 دانشگاه بیرجند

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

3 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی

4 استادیار گروه بیوشیمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد

چکیده

زمینه مطالعه: آفلاتوکسین‌ها گروهی از مایکوتوکسین‌ها هستند که توسط قارچ‌ها‌ی آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید شده و عامل مهمی در آسیب اکسیداتیو کلیه و کبد می باشد. هدف: هدف از این مطالعه بررسی تاًثیر عصاره زردچوبه و بنتونیت سدیم در کاهش آسیب‌های کلیوی و کبدی ناشی از آفلاتوکسین‌B1 می باشد. روش کار: در این آزمایش که به مدت 4 هفته طول کشید64 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی در قالب 8 تیمارآزمایشی و به روش فاکتوریل تقسیم شدند که تیمارها شامل: شاهد، آفلاتوکسین(AF)، عصاره زردچوبه (TE)، بنتونیت سدیم(BS)، عصاره زردچوبه + بنتونیت سدیم، آفلاتوکسین+ عصاره زردچوبه، آفلاتوکسین + بنتونیت سدیم، آفلاتوکسین+ (عصاره زردچوبه و بنتونیت سدیم) بودند.. در پایان دوره آزمایش خونگیری از قلب انجام شد و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون بررسی گردید. نتایج: در موشهای صحرایی آلوده شده با آفلاتوکسینB1، میزان آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز LDL و کراتینین به صورت معنی‌داری(05/0p<) و مقدار اسید اوریک به طور عددی(056/0p=) در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت. درمان گروه های آلوده به آفلاتوکسین با عصاره ی زردچوبه یا بنتونیت به تنهایی باعث کاهش معنی‌دار میزان آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، کراتینین و اسید اوریک در مقایسه با تیمار آفلاتوکسین شد (05/0>P)،و استفاده از ترکیب این دو باعث تقویت اثر و کاهش بیشتر فراسنجه های فوق گردید. گروه هایی که به تنهایی عصاره ی زردچوبه و بنتونیت دریافت کرده بودند در میزان آنزیمهای کبدی آنها تغییر معنی داری حاصل نشد. نتیجه گیری نهایی: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به نظر می‌رسد که عصاره ی زردچوبه و بنتونیت سدیم به تنهایی اثرات مخرب آفلاتوکسین‌ B1را کاهش می‌دهد و ترکیب این دو ممکن است اثر هم افزایی داشته باشد .

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of turmeric extract and sodium bentonite on some biochemical parameters in rats contaminated with Aflatoxin B1

نویسنده [English]

  • afsaneh rialy 1
چکیده [English]

Background: Aflatoxins are a group of mycotoxins produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus and are an important factor in oxidative damage to the kidney and liver. OBJECTIVES: The purpose of this study was to evaluate the effects of turmeric extract and/or sodium bentonite against renal and hepatic damage induced by aflatoxin B1. METHODS: In this experiment that lasted for four weeks 64 male Wistar rats randomly assigned to eight groups containing: control, aflatoxin (AF), turmeric extract (TE), sodium bentonit (SB), TE+SE, AF+TE, AF+SB, AF+(TE+SB). At the end of experiment blood samples were taken from heart and some biochemical analysis has been performed. RESULTS: In the AF group, the levels of alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), low density lipoprotein (LDL) and creatinine (P<0.05) significantly increased and uric acid numerically increased (P=0.056) compare to control group. Treatment of AF contaminated group with TE or SB alone remarkably decreased the levels of ALT, ALP, creatinine and uric acid. TE and SB in normal rats had no significant effect on the levels of liver enzyme compare to the control group. CONCLUSIONS: According to the present research, it seems that TE and SB alone decrease the harmful effects of Aflatoxin B1 and the combination of them has a potentiating effect.

Key words: Aflatoxin B1, Turmeric Extract, Sodium Bentonite, blood parameters, rats

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aflatoxin B1
  • Turmeric Extract
  • Sodium Bentonite
  • Blood parameters
  • rats
Abbès, S., Salah-Abbès, J. B., Ouanes, Z., Houas, Z., Othman, O., Bacha, H., Abdel-wahhab, M.A., Oueslati, R. (2006) Preventive role of phyllosilicate clay on the Immunological and Biochemical toxicity of zearalenone in Balb/c mice. Int Immunopharmacol. 6: 1251-8.
Abdel-Wahhab, M. A., Ahmed, H., Hagazi, M. M. (2006) Prevention of aflatoxin B1-initiated hepatotoxicity in rat by marine algae extracts. J Appl Toxicol. 26: 229-38.
Abdel-Wahhab, M. A., Hassan, N. S., El-Kady, A. A., Khadrawy, Y. A., El-Nekeety, A. A., Mohamed, S. R. Sharaf, H.A., Mannaa, F.A. (2010) Red ginseng extract protects against aflatoxin B1 and fumonisins-induced hepatic pre-cancerous lesions in rats. Food Chem Toxicol. 48: 733-42.
Abdel-Wahhab, M. A., Nada, S. A., Farag, I. M., Abbas, N. F., Amra, H. A. (1998) Potential protective effect of HSCAS and bentonite against dietary aflatoxicosis in rat: with special reference to chromosomal aberrations. Nat Toxins. 6: 211-8.
Abdel-Wahhab, M., Nada, S., Khalil, F. (2002) Physiological and toxicological responses in rats fed aflatoxin-contaminated diet with or without sorbent materials. Anim Feed Sci Technol. 97: 209-19.
Maisanaba, S., Pichardo, S., Puerto, M., Gutiérrez-Praena, D., Cameán, A.M., Jos, A. (2015) Toxicological evaluation of clay minerals and derived nanocomposites: A review. Enviro Res. 138: 233-254.
Arafa, H.M. (2005) Curcumin attenuates diet-induced hypercholesterolemia in rats. Medical science monitor: Int Med J Exp Clin Res. 11: 228-34.
Babu, P. S., Srinivasan, K. (1997) Hypolipidemic action of curcumin, the active principle of turmeric (Curcuma longa) in streptozotocin induced diabetic rats. Mol Cell Biochem. 166: 169-75.
Banu, G.S., Kumar, G., Murugesan, A. (2009) Effect of ethanolic leaf extract of Trianthema portulacastrum L. on aflatoxin induced hepatic damage in rats. Indian J Clin Biochem. 24: 250-256.
Brinda, R., Vijayanandraj, S., Uma, D., Malathi, D., Paranidharan, V., Velazhahan, R. (2013) Role of Adhatoda vasica (L.) Nees leaf extract in the prevention of aflatoxin-induced toxicity in Wistar rats. J Sci Food Agric. 93: 2743-2748.
Darwish, H., Omara, E., Abdel-Aziz, K., Farag, I., Nada, S., Tawfek, N. (2011) Saccharomyces cerevisiae modulates Aflatoxin-induced toxicity in male Albino mice. Rep Opinion. 3: 32-43.
Deshpande, U., Gadre, S., Raste, A., Pillai, D., Bhide, S., Samuel, A. (1998) Protective effect of turmeric (Curcuma longa L.) extract on carbon tetrachloride-induced liver damage in rats. Indian J Exp Biol. 36: 573-7.
El-Agamy, D. S. (2010) Comparative effects of curcumin and resveratrol on aflatoxin B1-induced liver injury in rats. Arch Toxicol. 84: 389-96.
Lal, J. (2012) Turmeric, curcumin and our life: a review. Bull Environ Pharmacol Life Sci. 1: 11-17.
Lee, S. E., Campbell, B. C., Molyneux, R. J., Hasegawa, S., Lee, H. S. (2001) Inhibitory effects of naturally occurring compounds on aflatoxin B1 biotransformation. J Agric Food Chem. 49: 5171-7.
Lin, S. C. (1996) Protectine and trapeutic effect of Curcumea longa on B-D-Galactoseamin induced liver damage. Pharmacol Res. 10: 131-5.
Mathuria, N., Verma, R. J. (2008) Ameliorative effect of curcumin on aflatoxin-induced toxicity in serum of mice. Acta Pol Pharm. 65: 339-343.
Mc Lauchlan, D. M. (1988) Creatinine, urate and urea. In: Varleys Practical Clinical Biochemistry. Gowenlock, A.D. (ed.). Heinemann Medical Books. London. p. 350.
Nayak, S., Sashidhar, R. (2010) Metabolic intervention of aflatoxin B1 toxicity by curcumin. J Ethnopharmacol. 127: 641-4.
Phillips, T. D. (1999) Dietary clay in the chemoprevention of aflatoxin-induced disease. Toxicol Sci. 52: 118-26.
Priyadarsini, K. L. (2009) Photophysics, Photochemistry and Photobiology of Curcumin: Studies from organic solutions, bio-mimetics and living cells. J. Photochem. Photobiol. C. 10: 81-96.
Priyadarsini, K. L. (2014) The chemistry of curcumin: from extraction to therapeutic agent. Molecules. 19: 20091-112.
Recknagel, R. O., Glende Jr, E. A., Dolak, J. A., Waller, R. L. (1989) Mechanisms of carbon tetrachloride toxicity. Pharmacol Therapeutics. 43: 139-54.
Reddy, A., Lokesh, B. (1996) Effect of curcumin and eugenol on iron-induced hepatic toxicity in rats. Toxicol. 107: 39-45.
Richard, J.L. (2007) Some major mycotoxins and their mycotoxicoses—An overview. Int J Food Microbiol. 119: 3-10.
Soni, K., Lahiri, M., Chackradeo, P., Bhide, S., Kuttan, R. (1997) Protective effect of food additives on aflatoxin-induced mutagenicity and hepatocarcinogenicity. Cancer Lett. 115: 129-33.
Srinivas, L., Shalini, V., Shylaja, M. (1992) Turmerin: A water soluble antioxidant peptide from turmeric Curcuma longa. Arch Biochem Biophys. 292: 617-23.
Stroka, J., Anklam, E., Jörissen, U., Gilbert, J. (2000)Immunoaffinity column cleanup with liquid chromatography using post-column bromination for determination of aflatoxins in peanut butter, pistachio paste, fig paste, and paprika powder: collaborative study. J AOAC Int. 83: 320-40.
Trckova, M., Matlova, L., Dvorska, L. (2004) Kaolin, bentonite, and zeolites as feed supplements for animals: health advantages and risks. Vet Med-Czech. 49: 389-9.
Verma, R., Raval, P. (1997) Nephrotoxicity during aflatoxicosis. Med Science Res. 25: 655-57.