اثرآنتی اکسیدانی پودر سیر و اسیدهای آمینه گوگرددار بر عملکرد و توازن پرواکسیدان- آنتی اکسیدانی سرم جوجه های گوشتی سالم و آلوده با مخلوط انگل آیمریا

نویسندگان

1 هنرآموز آموزش و پرورش خراسان رضوی

2 عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشد

3 عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

زمینه مطالعه: استفاده از پودر سیر و اسیدهای آمینه گوگرددار موجب بهبود حالت آنتی اکسیدانی جوجه‌های گوشتی آلوده به  ایمریا شده و اثرات منفی کوکسیدیوز را جبران می‌کند. هدف: این آزمایش با هدف ارزیابی اثرات آنتی اکسیدان‌های پودر سیر و اسید‌های آمینه گوگرددار بر مصرف دان، ضریب تبدیل غذایی و توازن پرواکسیدان- آنتی اکسیدانی سرم  (PAB) جوجه‌های گوشتی آلوده با مخلوط  ایمریا انجام شد. روشکار: یک آزمایش با استفاده از کرت‌های خرد شده 2×2×2 با پودر سیر، دو سطح اسید آمینه گوگرددار با دو کرت جوجه‌های سالم و آلوده، مجموعا با 400 قطعه جوجه انجام شد. در هر کرت 4 تیمار جیره پایه، جیره پایه با 5/0% پودر سیر، جیره پایه با 5/1 برابر بیشتر از احتیاجات غذایی اسید آمینه متیونین + سیستین و در نهایت جیره پایه با 5/0% پودر سیر بعلاوه 5/1 برابر احتیاجات غذایی اسید آمینه متیونین + سیستین وجود داشت. تمامی جوجه‌ها در داخل قفس تا روز سی و چهارم با تیمارهای فوق پرورش داده شدند. در روز سی و چهارم پرورش، نیمی از جوجه‌ها با دریافت 1 میلی لیتر از سوسپانسیونی مخلوط از 102×5/7 اووسیست هاگ‌دار شده  ایمریا از طریق دهان آلوده شدند و 9 روز بعد از آلودگی 5 قطعه جوجه از هر تیمار کشتار شد. نتایج: عفونت کوکسیدیوزی 9 روز بعد از آلودگی، باعث کاهش مصرف غذا تقریبا تا20% و افزایش ضریب تبدیل غذایی در حدود 14% و افزایش معنی دار PAB (05/0≤p) سرم شد و این افزایش در جوجه‌های آلوده تغذیه شده با جیره پایه بیشترین بود. از طرفی، مکمل نمودن پودر سیر و اسید امینه اضافی برای جوجه‌های آلوده موثرتر از کرت جوجه‌های سالم بود. نتیجهگیری نهایی: افزودن پودر سیر و اسید آمینه گوگرددار به جیره جوجه‌های آلوده به  ایمریا ممکن است اثرات منفی کوکسیدیوز را جبران، عملکرد و حالت آنتی اکسیدانی سرم را  بهبود دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Antioxidant organic sulfur compounds on performance, prooxidant–antioxidant balance (PAB) of the Eimeria-infected broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Mostafa pourali 1
  • Abolghasem Golian 2
  • Hasan Kermanshahi 3
  • Golamreza Razmi 3
1 Teacher of Education of khorasan razavi
2 Department of Animal Sciences, Fecultry of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
3 Department of Animal Sciences, Fecultry of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
چکیده [English]

The effect of Antioxidant organic sulfur compounds on performance, prooxidant–antioxidant balance (PAB) of the Eimeria-infected broiler chickens



BACKGROUND: Use of Garlic Powder (GP) and Total Sulfur Amino acid (TSAA) can improve redox status of broiler chickens fed with and infected by Eimeria and recover the negative effects of coccidiosis. OBJECTIVES: This experiment was carried out to evaluate the effects of GP and TSAA on feed intake (FI), feed conversion ratio (FCR) and prooxidant–antioxidant balance (PAB) of the chickens challenged with Eimeria oocysts species mix. METHODS: A 2×2×2 split-plot-factorial arrangement of treatments was used. 400 day-old male broiler chickens (Ross 308) were equally assigned to two plots (4 treatments each). Two hundred of the chickens were challenged with Eimeria oocysts species mix by oral inoculation at day 34 (infected plot) and the others were left as unchallenged (uninfected plot). In each plot, broiler chickens were randomly assigned to four treatments and fed one of following diets: basal diet, basal diet plus 0.5% GP, basal diet plus 50% more TSAA based on Ross 2009 recommendations, basal diet plus 0.5 % GP and 50% more TSAA based on Ross 2009 recommendations. RESULTS: The results showed that after inoculation birds with 7.5×102 Eimeria oocysts species mix significantly (p<0.05) reduced the FI to 20% and increased FCR to 14% and also increased serum PAB (p<0.05), especially for infected broilers that were fed with basal diet, however, supplementation of GP and TSAA were better for broiler chickens in infected plot than uninfected plot. CONCLUSIONS: These results indicate that addition of GP and TSAA to diet may recover the negative effects of coccidiosis  and  improve the performance and redox of broiler chickens infected by Eimeria.

کلیدواژه‌ها [English]

  • coccidiosis
  • prooxidant–antioxidant balance
  • Garlic
  • sulfurs amino acid
Alamdari, D., Paletas, k., Pegiou,T., Sarigianni, M., Befani, C. and Koliakos, G. (2007) A novel assay for the evaluation of the prooxidant-antioxidant balance, before and after antioxidant vitamin administration in type II diabetes patients. Clin Bio. 40: 248-254.
Allen, P.C. (1996) Production of free radical species during Eimeria maxima infections in chickens. Poult Sci. 76: 814-821.
Allen, P. C. (1997) Nitric oxide production during Eimeria tenella infections in chickens. Poult Sci. 76: 810-813.
Anna, K., Shoveller, Stoll, B., Ball, R.O. and Burrin, D.G. (2005) Nutritional and functional importance of intestinal sulfur amino acid metabolism. J Nutr. 135: 1609-1612.
Ancsin, Z., Erdélyi, M., Mézes, M. (2009) Effect of rosemary and garlic oil supplementation on glutathione redox system of broiler chickens. Acta Biologica Szegediensis. 53: 19-21.
Atmaca, G. (2004) Antioxidant effects of sulfur-containing amino acids. Journal of Yonsei Med.   45: 776-88.
Chung, L.Y., (2006). The antioxidant properties of garlic compounds: allyl cystine, alliin, allicin, and allyl disulfide. J Med Food. 9: 205-213.
Dkhila, M.A., Abdel-Bakia, A.S., Wunderlicha, F., Siesa, H., Al-Quraishya, S. (2011) Anticoccidial and anti-inflammatory activity of garlic in murine Eimeria papillata infections. Vet Para. 175: 66-72.
Faramarzi, A., Seifi, B., Sadeghipour, H.R., Shabanzadeh, A.R. and Ebrahimpoor, M. (2012) Prooxidant-antioxidant balance and malondialdehyde over time in adult rats after tubal sterilization and vasectomy. Clinical Exp Reproductive med. 39: 81-86.
Fatemi, T., Shariyari, E., Jafari, R.E., Esakere (2009) Effect of garlic powder on effect of total Antioxidant and malondialdehyde of serum of broiler chicken. Ahvaz J Vet Res. 5: 38-45.
Gawain, M., Willis, D., Baker, H. (1981) Interaction between dietary protein/ammo acid level and parasitic infection: Morbidity in amino acid deficient or adequate chicks inoculated with Eimeria acervulina. J Nutr. Ill: 1157- 1163.
Georgieva, N.V., Koinarski, V., Gadjeva, V. (2006) Antioxidant status during the course of Eimeria tenella infection in broiler chickens. J Vet. 172: 488-492
Grimble, R.F. (2006) The effects of sulfur amino acid intake on immune function in humans. J Nutr Jun. 136 (Suppl 6): 1660S-1665S.
Halliwell B., Gutteridge M. (2007) Lipid peroxidation: a radical chain reaction. In: Free Radicals Biology and Medicine. (2nd ed.) Oxford University Press, New York, USA. p. 188-218.
Hamidi, H., Poureza, J., Rahimi, H. (2009) Dieary zinc-methionin and feed restriction affect duodenal morphology of broilers challenged with a mix coccidial infection. J Biol Sci. 9: 760-765.
Imai, J., Ide, N., Nagae, S., Moriguchi, T., Matsuura, H., Itakura, Y. (1994) Antioxidant and radical scavenging effects of aged garlic extract and its constituents. Planta Med. 60: 417- 420
Jang S.I, Jun M.H., lillehoj, H., Dalloul, R., Kong, I.K., Kim, S., Min, W. (2007) Anticoccidial effect of green tea-based diets against Eimeria maxima. Vet Para. 144 : 172-175.
Klaing, K.C., Alder, K.L., Remus, J.C., Calvert, C.C. (2002) Dietary betaine increases intraepithelilal lymphocytes in the duodenum of coccidia infected chicks and increases functional properties of pgagocytes. J Nutr. 132: 2274-2282.
Lee, Y.M., Gweon, O.C., Seo, Y., Jieun, I.M., Kang, M.J., Kim J.I. (2009) Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus. Nutr Res Pract Summer. 3: 156-161.
Métayer, S., Seiliez, I., Collin, A., Duchêne, S., Mercier, Y., Geraert, P. A. (2008) Mechanisms through which sulfur amino acids control protein metabolism and oxidative status J. Nutr. and Biochem. 19: 207-215.
Nidaullah, H., Durrani, FR., Ahmad, S., Jan, I.U., Gul, S. (2010) Aqueous extract from different medicinal plants as anticoccidial, growth promotive and immunostimulant in broilers. J Agric Biochem Sci. 5: 53-59.
Obled, C. (2003) Amino acid requirements in inflammatory states. Can J Anim Sci. 83: 365-373.
Patricia, C., Allen, P.C. (1997) Production of free radical species during Eimeria maxima infections in chickens. Poult Sci. 76:814-8.
Soulsby, E.J.L. (1982) Helminths, Arthropods and Protozoa of Domesticated Animals. (7th ed.) Baillier Tindall, London. 809 pp.
Wang, M. L., Suo, X., Gu, J.H., Zhang, W.W., Fang, Q., Wang, X. (2008) Influence of grape seed proanthocyanidin extract in broiler chickens: Effect on chicken coccidiosis and antioxidant status. Poult Sci. 87: 2273-2280.